אולמרט ואבו מאזן: ניסיון אחרון לפני הוועידה
שבוע לפני ועידת אנאפוליס ינסו ראש הממשלה והנשיא הפלסטיני לגשר על המחלוקות האחרונות, כדי להגיע להסכמה על הצהרה משותפת. קודם לכן יביא אולמרט לאישור הממשלה הצעת החלטה לפיה ישוחררו בין 450-500 אסירים פלסטינים ללא דם על הידיים, כמחווה לאבו-מאזן
פגישה מכרעת בניסיון לגבש הכרזה לוועידת אנאפוליס: ראש הממשלה, אהוד אולמרט, יארח היום (ב') בצהריים במעונו בירושלים את הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו-מאזן). הפגישה תיערך לאחר ישיבת הממשלה השבועית, בה יסקור אולמרט לפני השרים את המחויבויות של ישראל להקפיא את הבנייה בהתנחלויות ולפרק מאחזים בלתי חוקיים. בישיבת הממשלה צפוי להתקיים דיון בנושא, אך לא תתקיים הצבעה. אולמרט ייפגש הבוקר גם עם שר החוץ הבריטי, דיוויד מיליבנד.
אולמרט ואבו-מאזן ייפגשו על רקע אי הצלחת צוותי המשא ומתן להגיע להסכמה על נוסח משותף להצהרה, שמונה ימים לפני ועידת אנאפוליס, ביום שלישי הבא. אולם, גם בלשכת ראש הממשלה וגם בלשכתה של שרת החוץ, ציפי לבני, טוענים שלא מדובר במשבר. עם זאת מודה גורם מדיני בכיר בירושלים כי "גם אחרי שלוש פגישות בין צוותי המשא ומתן, בתוך יומיים - אין הצהרה משותפת ואין גם טיוטה". עוד אומר הגורם כי "בתוך החדר פנימה אין כל משבר. יש אי הסכמות, אך האווירה טובה".
בין ישראל לפלסטינים קיימות כמה נקודות מחלוקת, בין היתר אודות התנגדות ישראל לכך שתוקם ועדה משולשת עם האמריקנים, כדי לברר אי הסכמות לגבי יישום מפת הדרכים. מחלוקות נוספות הן אודות רמת אזכור נושאי הליבה, ירושלים, הפליטים וגבולות 1967, בהצהרה באנאפוליס.
יגיעו להסכמה? אבו-מאזן ואולמרט בפגישה קודמת (אבי אוחיון, לע"מ)
בכוונת ראשי הצוותים, לבני מהצד הישראלי ואבו-עלא מהצד הפלסטיני, להוסיף ולהיפגש מדי יום, בניסיון למצוא נוסחה משותפת. עם זאת, אומרים בירושלים, כי ייתכן שבאנאפוליס יוקראו הצהרות נפרדות ואין בכך פסול, כי מדובר בסך הכול ב"אירוע השקה" למשא ומתן.
ראש הממשלה צפוי להדגיש בפגישתו עם אבו-מאזן את רצונה של ישראל שכמה שיותר מדיניות ערביות ישתתפו בוועידה, כולל סוריה וסעודיה, כדי לתת מעטפת תומכת ליוזמת השלום של נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש. בשאלת ההשתתפות הסורית עדיין ממתינים הצדדים לתשובת הנשיא אסד.
מחוות לוועידה: שחרור מאות אסירים
בצל המחלוקת, תתכנס ישיבת הממשלה השבועית בירושלים. על סדר היום, הצעת החלטה אותה יגיש ראש הממשלה, לשחרר 450-500 אסירים פלסטינים כמחווה לאבו-מאזן, לקראת הוועידה. האסירים שישוחררו לא יהיו עם דם על ידיהם.
להצעה צפויים להתנגד שרי ישראל ביתנו וש"ס וגם חלק קטן משרי קדימה. למעשה, רוב ישיבת הממשלה צפויה לעסוק בנושא הפסגה הקרובה. אולמרט מתכוון לתת לשריו להביע את דעותיהם בסוגיות שבמחלוקת, אך לא לקיים הצבעה בנושא.
כמו כן צפוי ראש הממשלה לעמוד על ההתחייבויות הישראליות, על פי שלב א' במפת הדרכים. ההתחייבויות של ישראל הן להקפיא בנייה בהתנחלויות ולפרק מאחזים בלתי חוקיים. כמו כן קיימת התחייבות שנויה במחלוקת, כמו החזרת מוסדות פלסטינים שנסגרו בירושלים, כמו האוריינט האוס.
ההתחייבות של הצד הפלסטיני, לעומת זאת, היא להלחם טרור. על פי ישראל, משמעות ההתחייבות היא מאבק בחמאס, פרוק המיליציות הלא חוקיות ואיסוף הנשק. התחייבויות הדדיות אלה ייושמו בתום המשא ומתן שיחל לאחר אנאפוליס.
מבחינת לוח הזמנים לקראת אנאפוליס, קיימים שני תאריכים חשובים בשבוע זה: ביום שלישי השבוע צפויה ארה"ב לחלק את ההזמנות לכ-40 המדינות שישתתפו בוועידה במרילנד. ביום חמישי צפויים נציגי הליגה הערבית להתכנס בקהיר, בהשתתפות אבו-מאזן, נציגי סוריה ונציגי סעודיה. שם בין היתר ייקבע אם הסורים והסעודים אכן יבואו לאנאפוליס ואם כן, באלו תנאים.