השכר כבר לא מפתה: בנק ישראל מתקשה לגייס עובדים
יו"ר ועד עובדי בנק ישראל, אלימלך יעקב, גילה כי בעקבות הסכם השכר החדש, שיפגע בעיקר בעובדים החדשים, מתקשה כעת הבנק לגייס עובדים מקצועיים חדשים לשורותיו. ההסכם המתגבש קובע כי שכר העובדים החדשים יהיה נמוך ב-25% משכרם של הוותיקים
בנק ישראל מתקשה לגייס עובדים איכותיים וצעירים לרענון שורותיו, עקב רמות השכר הנמוכות לעובדים חדשים שנקבעו בהסכם השכר החדש והמתגבש סופית בימים אלה. כך אמר ל-ynet היו"ר החדש של ועד עובדי הבנק, אלימלך יעקב. הוא אחד מחברי הוועד שתפס את מקומה של רימונה ליבוביץ אחרי התפטרותה ויציאתה לחופשה ללא תשלום. הסכם השכר אמור להיחתם בשבועות הקרובים למרות שמספר סוגיות כבדות השנויות במחלוקת טרם הוכרעו.
ההסכם קובע כי שכרם של בעלי המקצוע החדשים (דור ב') יהיה נמוך ב-25% משכר המקצוענים המקבילים הוותיקים (דור א'). מדובר בכלכלנים, רואי חשבון, מוסמכי מנהל עסקים ואנשי מחשבים. שכרם של עובדי המנהלה והשירותים החדשים יפחת ב-40% מהשכר הקיים של מקביליהם. יעקב אומר כי מגבלה זו כבר מרתיעה לא מעט מועמדים והיא משתקפת בירידת מספר הפונים שמציעים את מועמדותם, מה שעלול להקשות על יישום הרה-ארגון המתוכנן.
הנגיד התנגד אבל ויתר
מגבלת השכר של דור ב' נאכפה על הבנק על ידי הממונה על השכר באוצר בניגוד לעמדת הנגיד סטנלי פישר שטען כי בנק ישראל חייב להתחרות באיכות פעולותיו עם הבנקים המסחריים ועליו להציע תגמול ברמה המקובלת במגזר העסקי.השכר של דור ב' היה אחד מאבני הנגף הראשיות שעיכבו את גיבוש הסכם השכר החדש. פישר טען כי הוא התעקשותו בנקודה זו איננה למענו אלא לטובת הבאים אחריו, ובלעדיה הוא חושש שאחריו תישאר להם "אדמה חרוכה".
פישר נאלץ לוותר בנקודה זו בלית ברורה כדי לא לעכב את ההסכם. הנוסח שמתגבש סופית בימים אלה מצמצם גם את תנאי דור א', אבל ברמה פחותה פי כמה שתשקף בעיקר בתנאי הפרישה. בשכר השוטף ייאלצו העובדים לוותר על "מענק ההתייעלות" השנתי בשיעור 12% מהשכר. יעקב טוען כי מדובר בוויתור של הוועד שכן המענק מגיע לעובדים מאחר שבעשור האחרון הבנק התייעל בצמצום כוח האדם ביותר מ-50% מ-1,500 ל-700 עובדים כיום.
הרעה משמעותית בתנאי הפרישה
השינויים בתנאי הפרישה מגבילים את התשלומים של מענקי הפרישה ופדיונות ימי החופשה והמחלה לסך כולל של 1.5 מיליון שקל לעובד, לרבות הורדה הדרגתית של דרגת הפרישה מ-2 דרגות ל-דרגה וחצי. זהו צמצום משמעותי בהשוואה למיליונים ששולמו לפורשים בעבר והובילו לביקורת החריפה של מבקר המדינה.ההחזר של תשלומי הפרישה שלדעת הממונה על השכר שולמו שלא כדין – הוא אחת הסוגיות שטרם נפתרו ואשר יעברו להכרעת בית הדין לעבודה.
אלימלך יעקב אומר כי הוסכם בין העובדים להנהלת הבנק שמחלוקת זו לא תעכב את חתימת ההסכם, אלא ייאמר בו כי כל הכרעה של בית הדין תעוגן אוטומטית בהסכם והצדדים מקבלים עובדה זו מראש. עם זאת, מועד חתימת ההסכם טרם נקבע. הממונה על השכר אמנם מלווה את גיבושו, אבל לדברי יעקב, "אין לדעת עד שלא נקבל את אישורו הסופי של הממונה. בשנה האחרונה הוא חזר בו לא אחת מסיכומים שהושגו".
בנק ישראל. כבר לא כל כך קורץ
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים