שתף קטע נבחר
 

עידן הספר האלקטרוני? לא כל כך מהר

טכנולוגיה חדשה לא תמיד טובה יותר מישנה. הספר האלקטרוני מציע יתרונות כמו קומפקטיות, חיפוש ואפשרות להגדיל את הטקסט, אך החסרונות עולים עליהם כרגע: המחיר יקר מדי, חוויית הקריאה לא משופרת ויש מגבלות לרוב. דעה

אתר אמזון השיק השבוע את Kindle, מכשיר המציג ספרים אלקטרוניים על גבי מסך בגודל שישה אינץ'. אפשר לחפש מידע בכל ספר ולהוריד ספרים חדשים מהאינטרנט באמצעות חיבור סלולרי (EVDO, שאינו נפוץ במיוחד מחוץ לארה"ב) - כאשר אמזון נושאת בעלות החיבור. מחיר המכשיר: 400 דולרים.

 

90,000 ספרים זמינים להורדה עבור Kindle במחיר של 10 דולרים לכל ספר. המכשיר מסוגל לאחסן עד 200 ספרים ואפשר לקרוא בו גם עיתונים כמו הניו יורק טייימס - עבור 14 דולרים בחודש, וושינגטון פוסט וול סטריט ג'ורנל (10 דולרים כל אחד); גם מגזינים כמו פורבס (שלושה דולרים בחודש) וטיים (שני דולרים), ובלוגים כמו Techcrunch ו-Boing Boing (שני דולרים בחודש).

 

ה-Kindle אף מאפשר לגלוש באינטרנט הפתוח אם כי על פי הדיווחים, רוב דפי האינטרנט נראים בו זוועה ואין תמיכה בפלאש.

 

בעלי המכשיר יכולים להעביר מסמכים אישיים ותמונות ל-Kindle שלהם - חינם בדואר אלקטרוני או עבור תשלום של 10 סנט באמצעות חיבור סלולרי. הוא כולל מסך המבוסס על טכנולוגיה של דיו דיגיטלית וניתן להפעילו במשך 30 שעות ללא טעינה. באמצעות המקלדת המשולבת אפשר להוסיף הערות לטקסט ולשלוח הודעות. אפשר אפילו לעיין במשמעות של ערכים באמצעות ויקיפדיה או המילון.

 

לא הניסיון הראשון

אמזון אינה החברה הראשונה המפיצה קורא ספרים אלקטרוני. הוצאת הספרים הארפר קולינס הודיעה באוגוסט שתציע גירסאות iPhone לחלק מספריה. הניסיון המפורסם מכולם הוא של סוני. בתחילת נובמבר החברה השיקה את הגירסה השנייה של ה-Reader שלה, הכולל אף הוא מסך דיו דיגיטלית. הגירסה הראשונה לא הצליחה בגלל המחיר ומערכת ניהול זכויות היוצרים הבעייתית (DRM) בה אגע בהמשך.

 

יתרונות הספר האלקטרוני

הספר האלקטרוני מציע לא מעט יתרונות, בהם עלויות הפקה והפצה אפסיות, חיים ארוכים יותר, קומפקטיות ועוד. רק חובבי נוסטלגיה יצטערו על העלמן של הספריות הביתיות. ספרים מודפסים תופסים מקום רב וכאשר יגיע עידן הספר האלקטרוני הוא יאפשר לנו לאחסן את כל הספריה הזו בשטח שתופס ספר אחד ולפנות מקום בסלון.

 

יתרונות נוספים של הספר האלקטרוני הם אפשרות החיפוש, שינוי גודל הגופן והעובדה החשובה שלעולם לא תצרכו עוד לפשפש

בזיכרונכם בניסיון נואש לברר למי מחבריכם השאלתם ספר.

 

החדש לא תמיד טוב יותר מהישן

אך לא תמיד החדש טוב בהכרח מן הישן. לספרים הישנים יש יתרון חשוב אחד שאין עדיין לספרים האלקטרונים - הממשק שלהם טוב יותר. מי שניסה לקרוא ספר אלקטרוני יודע שהחוויה עדיין אינה טובה כמו קריאה מספר מודפס.

 

אם כך, על הספרים האלקטרוניים להציע יתרונות משמעותיים אחרים שאין לספר מודפס. אין שום יתרון כזה במחיר. בעלות של ה-Kindle - כ-1,500 שקלים ללא הספרים - אפשר לקנות יותר מ-20 ספרים בממוצע. במחיר של 300 דולרים הנדרשים עבור ה-Sony Reader - אפשר לקנות 17 ספרים בממוצע.

 

מלבד זאת, הספרים האלקטרוניים אינם תומכים בצבע. אמנם, תוכלו לאחסן אלפי ספרים במכשיר אחד, אך תשכחו מאפשרות להשאיל ספר לחבר, אם כי סוני מרשה לכם בטובה לשתף עד חמישה חברים בחשבון שלכם ולאפשר להם גישה לספרים שקניתם. רוצים להדפיס חלק מהספרים האלקטרוניים שקניתם? תשכחו מהעניין.

 

יותר מדי מגבלות

וכאן אנחנו מגיעים לנקודה העיקרית. לא הטכנולוגיה מונעת מהספרים האלקטרוניים להצליח. מלבד המחיר, מערכת ניהול זכויות היוצרים (DRM) היא החסם שימנע מה-Kindle להצליח. כמו סוני, אמזון מוכרת את הספרים האלקטרוניים בפורמט קנייני משלה, .azw, המאפשר לצפות בהם רק באמצעות מכשירי Kindle. אם אמזון תקרוס מחר, ה-Kindle שלכם יהיה חסר ערך ברובו. מה לגבי פורמטים של וידאו או PDF? המכשיר לא יציג אותם. רוצים להעביר את הספר שקניתם למחשב האישי? אי אפשר.

 

למען ההגינות, ראוי לציין כי המכשיר מאפשר להציג מסמכים בפורמטים DOC, txt וכמה אחרים ואפילו משמיע קובצי MP3. לזכותה של אמזון ייאמר כי גם אילו ביקשה להפיץ קורא ספרים התומך בפורמטים פתוחים, לא סביר

 להניח כי הוצאות הספרים היו מאפשרות לה להפיץ את הספרים שלהן באופן המאפשר להעתיקם ולהפיץ ברשת בקלות.

 

מחשב נייד מוגבל

גם אם מתחשבים בנסיבות המקלות, אי אפשר להתעלם מהעובדה כי עבור 400 דולרים, אמזון מצפה שנקנה מחשב נייד נכה ומוגבל. במחיר הזה מדוע לא לקנות מחשב כף יד מוצלח וחסר מגבלות?

 

לנוכח החסרונות האלה שעולים בהרבה על היתרונות, ברור למה צרכנים לא מסתערים על הספרים האלקטרוניים. הספרים הרגילים נוחים יותר לשימוש, זולים יותר וזמינים יותר. העתיד של הספר הוא אמנם אלקטרוני, אך השינוי יהיה הדרגתי ואיטי.

 

עידן הספר האלקטרוני עוד יגיע. סביר להניח שהספרים האלקטרוניים יהפכו נפוצים כאשר הם יהיו זולים יותר מספרים מודפסים (אולי אפילו חינם תמורת צפייה בפרסומות) והמוציאים לאור יוותרו על אובססיית השליטה שלהם תמורת גמישות מרבית לצרכנים. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ה-Kindle. במחיר הזה אפשר לקנות עשרות ספרים
מומלצים