אולמרט: החינוך בארץ הוזנח עשרות שנים
במפגש עם צעירי מפלגת קדימה אמר ראש הממשלה: "עם כל הרצון הטוב שלי אני לא יכול לפתור בהחלטה הזו עכשיו את כל ההזנחות ואת כל הטעויות שמדינת ישראל עשתה במשך 20 שנה". הוא הוסיף: "אם אנחנו לא נדע להתמודד עם מצוקת ההוראה המחיר יהיה נורא"
ראש הממשלה אירח במעונו בירושלים קבוצה מייצגת של כמאה מצעירי מפלגת קדימה. את מירב דבריו הוא הקדיש לנושא החינוך. "אולי יפתיע אתכם לשמוע, אבל במשך שנים רבות מדינת ישראל הזניחה את מערכת החינוך ובעיקר הפקירה את מקצוע ההוראה, וכתוצאה מהעובדה שהפקירה את המקצוע הזה, המעמד, התדמית, החשיבות ובסופו של דבר גם הדרך שבה זה משתקף בתלוש המשכורת של המורים, השפיעו לרעה בצורה דרמטית על הישגי מערכת החינוך".
על המשא ומתן עם המורים אמר אולמרט: "פניתי לארגון המורים ביום שישי האחרון ואמרתי שאני מוכן להתחייב שהשכר שלהם יגדל בממוצע בין 26 ל-34 אחוזים. אז יאמרו לי שגם בהעלאה זו אין מענה אידיאלי לכל מה שהמורים רוצים - אני מסכים ומזדהה. אבל רבותיי, תוספת כזו לא הולכת ברגל. אז אני יודע שעוד נצטרך לעשות הרבה דברים אחרי זה. אבל אני באמת עם כל הרצון הטוב שלי לא יכול לפתור בהחלטה הזו עכשיו את כל ההזנחות ואת כל הטעויות שמדינת ישראל עשתה במשך 20 שנה. לא יכול לעשות את זה".
אולמרט הדגיש את חשיבות מקצוע ההוראה. "אם אנחנו לא נדע להתמודד עם מצוקת ההוראה במדינת ישראל, המחיר שנשלם במונחים לאומיים הוא מחיר נורא. לכן, בכל מה שקשור לתחושתי האישית אני מזדהה עם תחושת המצוקה של המורים. לחלוטין. אני רוצה לחבק אותם ולעודד אותם ולהבהיר להם שבאמת אכפת לי ולממשלה מהם".
ראש הממשלה הוסיף כי אי-אפשר לפתור את המחלוקת עם המורים תוך זמן קצר. "מאידך, אי אפשר ביום אחד ולפתור בעיה שנוצרה כתוצאה מהזנחה של שנים רבות. הממשלה לא יכולה במהלך אחד לעשות מה שלא עשו ממשלות ב-20 השנים האחרונות. עובדה שעשינו הסכם עם הסתדרות המורים שמייצגת 80 אלף מורים בבתי הספר היסודיים ובחלק מחטיבות הביניים, ומזכיר הסתדרות המורים, שהוא לא שותף פוליטי שלי, הופיע ואמר שדבר כזה לא אירע במדינת ישראל מעולם".
"בלי הסכם, החמאס עשוי להתחזק"
בהמשך דבריו התייחס אולמרט לוועידת אנאפוליס, שתתקיים בשבוע הבא. "יש לנו הנהגה פלסטינית שבהרבה מובנים היא חלשה. אין לה כרגע את העוצמה והסמכות והכלים והיכולת לכפות את מרותה על יהודה ושומרון וודאי לא על עזה, ואין בידיה את הכלים לעשות כל מה שאנחנו חושבים שהנהגה כזו צריכה לעשות. אבל בפעם הראשונה יש ממשלה פלסטינית שאומרת בפומבי: 'איננו רוצים להילחם בישראל, אנחנו נגד טרור, אנחנו בעד שלום'.
"אני שואל אתכם: האם מישהו יכול להצביע על הנהגה פוטנציאלית טובה יותר שתצמח בשנים הקרובות ברשות הפלסטינית אם נמתין ולא נדבר? או שמא יש סיכוי שאם ההנהגה הזו לא תצליח אז מהר מאוד גם ביהודה ושומרון נמצא הנהגה חמאסית? האם זה מה שאנחנו רוצים? האם איתה יהיה יותר קל להתנהל? האם איתה יהיה יותר פשוט להגיע להבנה? האמינו לי, אני לא אדם תמים. לא השליתי אף אחד ולא אמרתי שאני נוסע לאנאפוליס וכבמטה קסם נחתום על הסכמים. זה תהליך ארוך מאוד, וצריך לעשות כל ניסיון להתחיל ולהתניע אותו".
על הוועידה עצמה הוא אמר: "אני לא אומר שזהו מהלך נטול סיכויים - זה מהלך עם סיכויים וגם סיכונים. כל החיים שלנו זה הצורך למצוא את נקודת האיזון הטובה בניהול סיכונים ובחוסר וודאות. אני חושב שאם לא נפעל, האפשרות שהמצב יתדרדר והחמאס יתגבר ונאלץ להתמודד עם חמאס ביהודה ושומרון היא לאין ערוך יותר גדולה מהסיכונים בתהליך; גם אם הוא לא יבשיל בשלב הקצר ויניב את התוצאות שאנחנו רוצים".
אולמרט אמר כי ישראל הגיע להישגים במשא ומתן עם הפלסטינים: "אני מתכוון לנהל משא ומתן רציני בכל הכוח. לא למשוך אותו ולא להתחכם, אלא לשבת איתם ולדבר. תראו מה הצלחנו להשיג עד עכשיו. הגענו להבנה חד משמעית, האומרת שגם אם וכאשר נגיע להסכם, הביצוע שלו יהיה מותנה בקיום כל השלבים של מפת הדרכים, המחייבת מעל לכל את חיסול הטרור. במילים אחרות – גם אם נגיע להסכם לא נהיה מחויבים לביצועו לפני שנוודא שהטרור מוגר על ידי ההנהגה הפלסטינית.
"זה לא קל, זה לא פשוט. זה תהליך מורכב שדורש המון סבלנות, אבל אני לא חושב שיש אלטרנטיבה, לכן אני מרגיש בעניין הזה מחויב לתהליך. בכוונתי להשקיע את כל כולי וכל מאודי כדי ליצור אופק של תקווה לעם ישראל ולשכנים שלנו, כדי שאפשר יהיה להבטיח פה גם חיים של שגשוג, גם חיים של פריחה וגם חיים של ביטחון ואני אומר לכם שהתמיכה של אנשים כמוכם חשובה לי מאוד, מעודדת אותי מאוד ומחזקת אותי מאוד".