שתף קטע נבחר

גלאט-נופש: בודקים את החופשה בציציות

יש מניין בבית הכנסת? המטבח כשר? אבל באיזה הכשר? שאלות אלו ואחרות אמנם לא מטרידות את החילונים שבינינו, אבל יש ציבור שלם שלא יוצא מהבית בלי לבדוק את הפרטים הללו. ואיך עושים את זה בעולם שבו האינטרנט מחוץ לתחום?

מהפיכת האינטרנט הפכה את עולם התיירות על פיו - בלחיצת כפתור אפשר למצוא דיל של הרגע האחרון, לדפדף בין תמונות של חדרי מלון או לברר שעות פתיחה של אתרים. לכן, אין פלא שרבים מדירים רגליהם מסוכנויות הנסיעות ומעדיפים "להקליק ולטוס" מהבית. כיום, כל חברת תיירות כמעט מפעילה אתר הזמנות און ליין, ויש שהגדילו לעשות וויתרו כליל על המשרדים, ופועלים רק בעולם הווירטואלי.

 

מה קורה, לעומת זאת, בעולם החרדי, שבו שהרבנים אוסרים על שימוש באינטרנט, גם בגרסתו "הכשרה", מחשש לחשיפה לתכנים שאינם ראויים? התיירות בקרב ציבור זה שונה לחלוטין, בין היתר, משום שיותר מ-800,000 בתים מהמגזר החרדי והדתי כלל אינם מחוברים לאינטרנט.

 

השוני רק מתגבר כשמוסיפים לכך את התנאים שבהם צריך לעמוד כל אתר נופש המציע את שירותיו לציבור החרדי והדתי. בעוד הנופש החילוני יחפש מלון קרוב למרכז, ויתרכז במחיר, בניקיון ובתפוסה, על החרדי להתחשב ברמת הכשרות, הצניעות, הקרבה לבתי כנסת ועוד ועוד. כך, בלי גישה לאינטרנט וללא מידע עדכני וזמין, מסתפקים רבים במגזר במספר קטן של בתי מלון מוכרים מבלי לדעת מה עוד מחכה להם בחוץ.

 

אינטרנט אוף-ליין 

כשלנתנאל עזרן נמאס לנפוש כל שנה באותו הצימר בצפון, הוא החליט שעליו למצוא פתרון יצירתי שייתן מענה אלטרנטיבי לאינטרנט הטמא. "הבנתי שחייבת להיות דרך טובה למצוא מידע מבלי ללכת עד לסוכנויות הנסיעות. בפרסומים בעיתונות תמיד מפנים את הצרכן לכתובת אתר האינטרנט לקבלת פרטים נוספים על היעד, וזו אופציה שאינה קיימת בציבור החרדי", הוא מספר.


אפשר בבקשה מיטות נפרדות? (צילום אילוסטרציה: יח"צ)

 

עזרן, יזם בן 24 המתגורר בבני ברק, החליט לעשות מעשה. הוא פיתח בשיתוף עם חברת "נטו שופס" את "נטו עד הבית" - אינטרנט אוף ליין, שמטרתו לספק מידע מגוון בתחומים שונים לציבור החרדי והדתי.

 

"המחשב שיש לי בבית, משמש רק לכתיבת מכתבים, לביצוע עבודות גראפיות או לצפייה בסרטים חרדיים. אני לא מחובר לאינטרנט, ואת החסרונות הרגשתי טוב ביומיום", הוא מסביר. "פניתי לרבנים והגעתי למסקנה שמאחר וחל איסור להכניס כבל חיבור לאינטרנט כשר בבתים פרטיים, יש צורך במוצר שיספק את האינפורמציה אותה מספק אינטרנט רגיל, מבלי להיות מחובר. כך נולד הרעיון ליצור דיסק שיכיל מנוע חיפוש אוף ליין".

 

כך נוצר הדיסק שהוא מנוע חיפוש שמכיל בתוכו אתרים במגוון שלם ורחב של נושאים שאחד המרכזיים שבהם הוא נושא התיירות. "לכל אתר בארץ יהיו תמונות, פירוט רגיל של המקום, אטרקציות מעניינות בסביבה והסבר על השגחת הכשרות במקום. כך ניתן יהיה לסנן את החיפוש לפי רמת כשרות, בריכה כשרה, הפרדה ובתי כנסת", מפרט עזרן.

 

הדיסק מתוכנן להפצה ללא תשלום ב-200 אלף עותקים, החל מינואר הקרוב, ושני דיסקים מעודכנים ורחבים יותר יופצו בכל חודשיים. בשלב הסופי של הפרוייקט יופצו דיסק און קי ברחבי הארץ, אותם יהיה ניתן לטעון בעמדות טעינה מיוחדות, אליהן יוזרמו תכנים מעודכנים כמה פעמים ביום.

 

על התכנים שיועלו לאתר תפקח ועדה מיוחדת של משמרת הקודש והחינוך, הגוף החרדי המפקח על נושאים גשמיים, מכשרות של בריכות ועד טלפונים ניידים. הועדה הוקמה במיוחד לפרויקט וכל תפקידה יהיה לאשר את התכנים, הכתבות והתמונות שיועלו לאתר.

 

למעשה רק מקומות עם תעודת כשרות יפורסמו באתר?

  

"כל בתי המלון בארץ הם בעלי תעודת כשרות ברמות שונות, יש בתי מלון שפותחים את הבריכה בשעות מסוימות ביום רק לגברים ובשעות אחרות לנשים. כל האופציות יופיעו באתר כך שכל אדם חרדי או דתי יוכל למצוא את אתר הנופש המתאים לצרכיו", מספר עזרן, ומוסיף "אין בעיה שצימר שאינו מחזיק בתעודת כשרות יופיע באתר כי המטרה העיקרית בחופשה כזו היא שונה מזו של מלון. מי שמתארח בצימר מחפש מקום ללון בו בלבד וליהנות מהאטרקציות באזור, נדיר שמזמינים בו ארוחות".


החוף חייב להיות מופרד (צילום: שאול גולן)

 

מחליפים דירות וכולם מרוויחים

מה מחפש הציבור החרדי כשהוא רוצה לצאת לחופשה?

 

"בכל הקשור לנופש וחופשות החרדי חי ממש כמו חילוני. יש סייגים כמובן של כשרות וצניעות אבל הציבור החרדי אוהב לנפוש כמו כל אדם, גם הוא זקוק לחופש וגם אצלו זורם אדרנלין בדם", משיב עזרן.

 

"בניגוד למה שאולי נהוג לחשוב בציבור החילוני, החרדים יוצאים לנופש, מטיילים הרבה, ואפילו נהנים בבריכה", מספרת טלי פרקש, עיתונאית חרדית, "יש בארץ מספר בתי מלון המציעים אירוח בעלי צביון חרדי גלאט כשרים והם מאוד פופולאריים בקרב הציבור."

 

בכל זאת, בגלל שהמבחר מצומצם יחסית, האם הם לא סובלים מתפוסה מלאה בחגים וחופשות?

 

פרקש משיבה: "לא, רוב המשפחות החרדיות שמחות גם לנפוש במלונות שאינם גלאט ופשוט לאכול את מה שאפשר מבחינת ההלכה או להביא מהבית. ברוב בתי המלון יש בתי כנסת, ישנם מקומות רבים עם הפרדה בבריכה בשעות קבועות ואם לא ניתן אז פשוט הולכים לים לחופים נפרדים. השנה במקרה היא שנת שמיטה ולכן גם פירות וירקות הופכים לבעייתיים במקומות שאינם גלאט ולכן מעדיפים בתי מלון חרדיים גלאט כמו כינר ולביא בצפון, מלונות ים המלח וירושלים."

 

מה קורה למשפחות מרובות ילדים שלא יכולות להרשות לעצמן מלון לכל המשפחה?

 

"זו באמת בעיה כי מדובר בציבור שאינו משופע בכסף. אם אב המשפחה הוא אברך אז היציאה לחופשה משפחתית הופכת לעסק כמעט בלתי אפשרי מבחינה כלכלית. במקרים כאלה יש משפחות חרדיות המפעילות חדרי אירוח זולים, במירון בעיקר. יש גם בתי מלון קטנים וחסכוניים יותר שמאפשרים חופשות בצנעה, לשם מגיעים לחופשות קצרות לציון שבת חתן או ימי הולדת.

 

"פתרון יצירתי יותר שאינו מוכר בקרב הציבור החילוני אבל תופס תאוצה בשנים האחרונות הוא בתים להחלפה. כלומר, משפחות המתגוררות זו בדירתה של השנייה ומטיילת במקום המגורים החדש בלי הוצאות גדולות ועם כל הכלים והנוחות שקיימים בבתים חרדיים. לדוגמא משפחה חיפאית מחליפה דירה עם משפחה ירושלמית לחמישה ימים, כך המשפחה החיפאית מבקרת בירושלים ואילו הירושלמים מבלים בים - וכולם מרווחים".

 

מה לגבי טיולים רגליים? אפשר לטייל עם כל המשפחה?

 

"בוודאי, בכל מקום בארץ תוכלי להתקל במשפחה חרדית מטיילת עם כל הילדים הקטנים והתינוקות במנשאים - כולם צועדים יחד, מיוזעים ומאושרים. בכלל, הציבור החרדי מאוד אוהב לטייל ובחורי ישיבות ממש סורקים את כל הארץ בצעדים נמרצים. בכל ואדי נידח אפשר למצוא איזה זוג עם מימיה".


לאורכה ולרוחבה של הארץ (צילום: אביהו שפירא)

 

שיט תענוגות גלאט-כשר

ההבדל הגדול ביותר בין ציבור הנופשים החילוני לזה החרדי הוא כמות ימי החופשה. בעוד אצל החילוני פסח וסוכות נחגגים בחופשות שאורכות שבועות, וחופשת הקיץ נמשכת חודשיים שלמים, חברו החרדי נאלץ להסתפק בימי החול המעטים בסוכות ובפסח ובחופשת קיץ בת שלושה שבועות בלבד.

 

לכן מרבית הנופשים בציבור החרדי מתקיימים בימות הקיץ בלבד, אז יש חופש מהכוללים והישיבות, ומשפחות שלמות נוהרות אל בתי המלון ברחבי הארץ. בשנים האחרונות החלו נופשים חרדיים לבלות חורף באילת - "אז אין בחורות שבדיות עירומות בכל פינה, ושאר תופעות לוואי דומות הקורות בימות הקיץ בדרך כלל", לדברי טלי פרקש.

 

פרוייקט "נטו עד הבית" יספק בתחילה מידע על חופשות בארץ בלבד, אבל חשוב מאוד לציין שטיסות לחו"ל אינן נחלתם הבלעדית של חילונים או של המשתטחים על קברי צדיקים באומן. בארץ פועלות מספר רב של סוכנויות נסיעות חרדיות המארגנות טיולים כשרים למהדרין לקבוצות ויחידים, טיולים מאורגנים ואפילו שייט תענוגות גלאט-כשר.

 

"בתקופות החגים יש המון פרסומים בעיתונות החרדית על נופשונים כשרים", היא מסבירה. "חברות הנסיעות פשוט 'מתלבשות' על איזור מסוים, בדרך כלל איטליה, שוויץ ואוסטריה, לוקחים מלון, מטיסים אליו משגיח כשרות ואוכל כשר, מכשירים אותו מכף רגל ועד ראש וכך, לתקופה של כמה ימים, מתנהל מלון כשר למהדרין רק לנופשים חרדיים. אם מעדיפים לטוס לבד, אז היעדים המועדפים הם כמובן אירופה הקלאסית וארה"ב, שם יש קהילות יהודיות גדולות ומבחר המסעדות והסופרים המציעות אוכל כשר, גדול יותר."

 

לא יקר?

 

"כן, מאוד- בלונדון למשל, הייתי עם בעלי במכולת כשרה שמייבאת שקיות קטנות של ביסלי ומוכרת אותן ב-15 שקלים. כל המזון הכשר באירופה, בגלל תהליך ההכשר והייבוא, עולה פי שניים ואף שלושה מבארץ. אז אורזים תיק נוסף וממלאים אותו באוכל מהבית - קופסאות שימורים, מנות חמות, קבנוס, ושאר אוכל יבש, כשר ומוכן לאכילה. בדרך חזרה התיק מתמלא בקניות ובמתנות, כך שהוא תמיד בשימוש."


נוסעים גם לחו"ל, ולא רק לאומן (צילום: רויטרס)

 

ומה עושים בשבת?

 

"זו לא צריכה להיות בעיה, זה היתרון בלהיות יהודי בעולם - אתה אף פעם לא לבד. הקהילות היהודיות תמיד מחבקות אותך ותמיד דואגים שלא תהיה בלי מקום להיות בו בשבת. אם נתקלת בבעיה, בית חב"ד הוא מקום מעולה למצוא בו עזרה למצוא מלון זול, במרחק הליכה מבית כנסת, משפחה לשבת ומידע על מסעדות כשרות.

 

"באירופה המנטאליות קצת שונה בגלל שהקהילות היהודיות שם מאוד מבוססות ויש מבחר גדול של מסעדות וסופרים כשרים. שם יש פחות צורך לעזור ולהציע שירותים נלווים כמו אלה שיש בתאילנד למשל, לשם אפשר ממש לנסוע בלי כלום כי בתי החב"ד שם מפעילים מסעדות וחנויות עם אוכל כשר ומאוד זול."

 

יוצאים גם לחופשות רומנטיות?

 

"ודאי, הולכים לצימרים ויוצאים לחופשות זוגיות אחרות, בעיקר לציון ימי הולדת וימי נישואין, אבל לא כל כך מפרסמים את זה בראש חוצות - הכול בצנעה". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש בית כנסת בסביבה?
צילום: רויטרס
צילום: סי די בנק
את השימורים מביאים מהבית
צילום: סי די בנק
צילום: גלית קוסובסקי
אזר מירון פופולרי במיוחד
צילום: גלית קוסובסקי
מומלצים