שתף קטע נבחר

משבר המרדימים: "קטסטרופה ברמה לאומית"

עם שכר ממוצע של 27 שקלים בשעה ותורנויות ארוכות של למעלה מ-24 שעות, יותר ויותר רופאים נוטשים את תחום ההרדמה. התוצאה: ניתוחים רבים נדחים, יולדות לא מספיקות לקבל זריקת אפידורל, ונטל עצום על מעט המרדימים שעוד נותרו. במשרד הבריאות כבר חודשים ארוכים מציעים רעיונות לפתרון, אך שום דבר עדיין לא נעשה. מנהלי בתי חולים: צפויה קטסטרופה. ענף במשבר חמור

כבר שנתיים שארגון המרדימים הישראלי מתריע בפני משרד הבריאות על המשבר החמור בענף ההרדמה: מחסור חמור ברופאים מרדימים מביא לדחיית ניתוחים, ביטול זריקות אפידורל ליולדות, חסר ברופאים מרדימים לפעולות טשטוש בילדים וטיפול בכאב במבוגרים. המרדימים מתריעים: המצוקה רק מחריפה - והחולים בסכנה.

 

"הרבה מרדימים פוזלים החוצה מבית החולים בשל התנאים המזוויעים", אומרת ל-ynet ד', מרדימה מבית חולים במרכז הארץ, "גומרים את המתמחים מחודשי רוטציה בהם הם אמורים לעבור השתלמויות במחלקות אחרות, אנחנו אפילו לא מספיקים לאכול וטוחנים גם 10 תורנויות בחודש של 26 שעות ברציפות, וזאת נוסף לשישה ימי עבודה בשבוע".

 

לדבריה, מתמחים רבים נדרשים להאריך את משך ההתמחות גם לאחר שסיימו את הדרישות ועברו את הבחינות הנדרשות, בשל המחסור במרדימים. "מורחים לנו את משך ההתמחות, ובתנאים כאלה, מי ירצה להישאר במקצוע? רק משוגעים לדבר".

 

קברניט חדר הניתוח

אף שמעמדו של המרדים נתפס כנחות יחסית למקצועות רפואיים יוקרתיים לכאורה, הרי שהוא מהווה אבן בניין בעולם הרפואה. המרדים הוא קברניט חדר הניתוח, האיש שמנווט מנטר ודואג לכך שהמנותח יכנס ויצא בשלום מהניתוח המורכב.


27 שקלים לשעה, תורנויות של 26 שעות. מרדימים (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

אבל המרדימים עושים הרבה יותר: ההתמחות התובענית הנמשכת כשש שנים, כוללת אחריות גם על היחידות לטיפול נמרץ, הרדמה אפידוראלית ליולדות וטיפול בכאב - ענף חדש יחסית בישראל ההולך ותופס תאוצה.

 

שגשוג תחום ההרדמה בישראל החל בזמן העלייה המאסיבית מברית המועצות: אלפי הרופאים שעלו ארצה תפסו את מקומם בעולם הרפואה הישראלי, מאות מהם בחרו במקצוע ההרדמה. לישראלים נתפס מקצוע ההרדמה לאטרקטיבי פחות.

 

27 שקלים לשעה

בשנים האחרונות התמעטה עליית הרופאים הרוסים, וכך גם חלה נסיגה במספר המתמחים במקצוע ההרדמה. "בוגרי בתי הספר לרפואה לא בוחרים במקצוע הזה" אומר פרופ' עזריאל פרל, יו"ר ארגון המרדימים, "המרדימים עובדים כל כך קשה, תנאי העבודה כמעט בלתי אפשריים, השכר מגוחך, והכל הופך את המקצוע לעוד פחות מושך".

 

שלא כרופאים אחרים הפונים למרפאות פרטיות בתום תקופת ההתמחות לשם השלמת הכנסה, המרדימים כבולים לעבודתם בבית החולים. בשכר זעום של כ-27 שקלים לשעה, ממשיכים מרדימים בכירים, חלקם גם בעשור החמישי והשישי לחייהם, לעבוד בתורנויות הנמשכות 26 שעות רצופות, כשהם מתזזים בין חדרי הניתוח, ליחידות לטיפול נמרץ תחת אחריות כבדה ועומס בלתי פוסק.

 

וכך, תחת התנאים הבלתי אפשריים הללו, עזבו את ישראל בעשר השנים האחרונות 45 מומחי הרדמה, 14 מתמחים ושמונה רופאים צעירים שהודיעו כי בכוונתם לעזוב גם כן. כך נותרה ישראל עם 400 מומחי הרדמה וכ-400 מתמחים. המדובר במחסור של כ-500 מתמחים ומומחים מרדימים.

 

"הרופאים המרדימים הם הגורם הקריטי ביותר בקיום ניתוחים", מסביר פרופ' פרל, "אם לא יינקטו צעדים מיידיים למשיכת רופאים נוספים למקצוע ההרדמה - המשבר יחמיר. זמן ההמתנה לכל השירותים שבהם נדרש המרדים, החל מניתוחים וכלה באלחוש ללידה, יתארך, ואיכות השירות תרד".

 

ניתוחים נדחים

התוצאה לא איחרה להגיע: עשרות ניתוחים נדחו בחודשים האחרונים בבתי חולים רבים ברחבי הארץ, ובהם אסף הרופא, וולפסון, והדסה עין כרם. טיפולים רבים אחרים הכרוכים בפעילויות כירורגיות, טיפולי כאב, טשטוש בילדים בוטלו או נדחו.

 

כאמור, משמשים המרדימים גם בענף המיילדות לטיפול האפידוראלי. כדי לתת טיפול טוב ובטוח צריך הרופא המרדים לשהות חצי שעה ליד אישה שמקבלת הזרקה אפידוראלית ו-90 דקות לצד אישה שעוברת ניתוח קיסרי. בחדרי לידה שבהם יש רופא מרדים באופן קבוע, המוקצה לטובת היולדות, עומס שעות העבודה הממוצע הוא 10 שעות ביממה, שבהן עסוק המרדים רק בעבודות אלו.

 

בשמונה בתי חולים בישראל ישנו מרדים הנמצא כל הזמן בחדרי הלידה, ב-11 חדרי לידה המרדים מוזעק מחדר הניתוח לפי בקשת היולדות והצרכים בחדר הלידה ובשלושה בתי חולים יש מרדים בחדר הלידה רק בשעות היום.

 

אין מרדים בלידה – אין אפידורל

אלא שכבר כמה חודשים נשים רבות הסובלות מכאב בזמן הלידה אינן מטופלות עד שמרדים מגיע מחדר הניתוח. לדברי רופא בכיר, נשים רבות המבקשות לקבל אפידורל אינן מקבלות בשל ההמתנה הזו. נשים אחרות עברו ניתוח קיסרי בהרדמה כללית במקום בהרדמה אזורית, משום שעד הגעת המרדים לא הספיק הזמן להרדמה אזורית - פעולה מיותרת הכרוכה בסיכון ליולדת.

 

איגוד המרדימים הציע למשרד הבריאות מספר פתרונות אפשריים, ובהם מתן הלוואות בנות 100 אלף שקלים לרופאים שיבחרו להתמחות בהרדמה, הכרה במקצוע ההרדמה כמקצוע במצוקה, אפשרות לבחירת מרדימים בביטוחים המשלימים - מה שיאפשר את הגדלת ההכנסה של המרדים. כל אלה, כך מקווים המרדימים, ימשכו רופאים למקצוע.

 

אלא שבינתיים, דבר לא זז. "היו דיונים רבים, אבל בינתיים החולים סובלים" אומר פרופ' פרל, "נערכו מספר בוררויות, אך בינתיים לא נתקבלה החלטה. הסטודנטים לרפואה באים ורואים את המרדימים במצוקה, ונמלטים מהמקצוע, ומי שישלם בסופו של דבר את המחיר הם החולים".

 

מנהלי בתי החולים: צפויה קטסטרופה

"עומדת להתרחש קטסטרופה ברמה לאומית" אומר ל-ynet ד"ר בני דוידזון, מנהל ביה"ח אסף הרופא, "בשנה החולפת לא התחיל אצלנו התמחות אף מרדים, ניתוחים נדחים, המטופלים זועמים, חדרי ניתוח נותרים ריקים והמרדימים שעוד עובדים אינם עומדים כבר בעומס. המצב רק הולך להחריף עם הפתיחה הצפויה של בית החולים הפרטי של אסותא שיהיה יותר אטרקטיבי למרדימים שעוד נותרו במערכה. אם לא יתרחש שינוי מהותי, חולים עומדים להיפגע בכל הארץ".

 

ד"ר ערן הלפרן, מנהל מרכז רפואי רבין: "מספר מקבלי רשיונות הרפואה בישראל ירד בכ-40%, ומצד השני, האוכלוסיה מזדקנת ונזקקת ליותר שירותים רפואיים. מדינת ישראל עומדת בפני חסר נוראי ברופאים שכבר מורגש במקצוע ההרדמה. הפתרון היחידי הוא בפתיחת שני בתי ספר לרפואה לאלתר, ובכך להגדיל את מספר בוגרי מקצוע ההרדמה בארץ בכ-200 רופאים חדשים לשנה".

 

 ד"ר יעקב הספל, סגן מנהל המרכז הרפואי הלל יפה: "אנו נתקלים במצב של חוסר ביקוש במקצוע ההרדמה. ישנו עומס עבודה גדול וקושי לגייס את כל העמדות הדרושות ".

 

"המחסור ברופאים מרדימים בישראל מורגש בבית החולים שלנו כפי שמורגש בשאר בתי החולים בארץ" אומר פרופ' גבי ברבש, מנהל המרכז הרפואי ת"א (איכילוב), "עקב המחסור מוטל על המרדימים עומס רב אשר בא לידי ביטוי גם בתורניות רבות אותן מבצעים רופאים בכירים וזוטרים. למרות המצוקה הקשה אנו עושים כל מאמץ שלא ידחו ניתוחים, שלא תפגע האיכות ובמקביל פועלים לגיוס מרדימים בארץ ובחו"ל".

 

מדברים מדברים ולא עושים מאום

"המקצוע ממשיך ומדמם", אומר מרדים בכיר, "הלחץ בבתי החולים הולך וגובר. ישנה נשירה משמעותית של מרדימים מהגרים, ואין יותר מידי זמן.

השעון מתקתק, המחסור מאוד מורגש וזו רק ההתחלה. אם לא יינקטו צעדים, עומדת להיווצר בעיה חמורה מאוד בבתי החולים הציבוריים".

 

משרד הבריאות מסר בתגובה ל-ynet: "מזה מספר חודשים מתקיימים דיונים בין הנהלת משרד הבריאות למשרד האוצר במטרה להפעיל תוכנית שתעודד רופאים צעירים לבחור במקצוע ההרדמה כהתמחות. בתוכנית תינתן הלוואה עומדת לרופא, שתהפוך למענק באם יחליט להמשיך לעבוד כמרדים במגזר הציבורי כ- 10 שנים. ההנחה היא, שבשיטה זו נוכל לפתור את בעיית החוסר במרדימים".

 

"אני שמח שמשרד הבריאות שוקל את הצעותינו בחיוב ואנחנו מחכים להתקדמות משמעותית", אומר יו"ר אגוד המרדימים, "בחודשים האחרונים לא ראינו כל התקדמות בנושא הזה, למרות שהיו הצהרות שהמשרד הראה אכפתיות לעניין הזה. אך עד עכשיו לא נעשה דבר".

 

ד"ר איתי גל הוא מתמחה ברפואת ילדים במרכז הרפואי שיבא
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק משוגעים נשארים במקצוע. מרדימים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים