שריף עם שובו לפקיסטן: נחוש לשים קץ לרודנות
נוואז שריף, ראש ממשלת פקיסטן לשעבר שהודח על-ידי הגנרל פרבז מושארף בהפיכה צבאית לפני שמונה שנים, נחת בפקיסטן בפעם השנייה בתוך שלושה חודשים. בפעם הקודמת נעצר וגורש בתוך כמה שעות. הפעם השיג מלך סעודיה את הסכמתו של מושארף למהלך לקראת הבחירות
יריבו המר של מנהיג פקיסטן, ראש הממשלה לשעבר נוואז שריף, שב היום (א') לארצו ובכך לסיים גלות בת שבע שנים. עם נחיתתו אמר שריף לרשת החדשות הבריטית "בי-בי-סי" כי הוא נחוש "להיפטר מהדיקטטורה במדינה", להשיב את שלטון החוק ולהביא לחיזוק הדמוקרטיה. "אנו רוצים דמוקרטיה ולא שום דבר אחר", אמר שריף.
קודם לנחיתתו בנמל התעופה בעיר לאהור שבמזרח המדינה, טענה מפלגתו של שריף כי המשטרה עצרה פעילים רבים כדי למנוע מהם לקבל את פניו. מאות שוטרים בעלי אמצעים לפיזור הפגנות התפרסו בשעות הבוקר בנמל התעופה, הקימו מחסומים מסביבו, והתירו רק לנוסעים בעלי כרטיסי טיסה להיכנס למתחם. לטענת דובר מפלגתו של שריף, אחסן איקבל, גל המעצרים החל אמש עם מעצרם של כ-1,800 פעילים במחוז המזרחי פונג'ב, שלאהור היא בירתו. "הבוקר הם עצרו עוד מאות אנשים, לבטח מדובר בלמעלה מ-3,000".
שר ההסברה הפקיסטני, ניסאר ממון, דחה את הטענות ואמר כי הן מוגזמות. "לא היו מעצרים כה רבים. כמאה אנשים נעצרו כדי שלא יהיו בעיות. אנחנו לא רוצים לחזור על מה שאירע בקראצ'י", אמר בהתייחסו לתהלוכת קבלת הפנים של ראש הממשלה לשעבר בנזיר בוטו עם שובה מגלותה בחודש שעבר, במהלכה אירע פיגוע התאבדות שבו נהרגו כ-140 בני אדם.
בפעם הקודמת שניסה שריף לסיים את גלותו, בחודש ספטמבר, כיתרו שוטרים את מטוסו לאחר שנחת באיסלמבאד והעלו אותו על טיסה אחרת שהמריאה לסעודיה. הפעם לעומת זאת הושגה הסכמתו של נשיא פקיסטן, הגנרל פרבז מושארף, למהלך, בעיקר באמצעות לחץ מצד ההנהגה הסעודית.
שוטרים מחוץ לנמל התעופה בלאהור, היום (צילום: AFP)
שריף נחת בלאהור כשהוא מלווה ברעייתו ואחיו על גבי מטוס שסיפק לו מלך סעודיה עבדאללה. עבדאללה גם נתן למשפחת שריף מכונית מרצדס חסינת כדורים. ראש הממשלה לשעבר, אותו הדיח מושארף מהשלטון ב-1999, בא למדינה יום לאחר שמחבלים מתאבדים הרגו 35 בני אדם בפיצוצים שאירעו במקביל בעיר רוואלפינדי. הפיגועים כוונו נגד אוטובוס ובו אנשי מודיעין ומחסום סמוך למטה הצבא. אף ארגון לא נטל אחריות לפיגועים, אך הרשויות חושדות כי חמושים מוסלמים הנאבקים בצבא בצפון-מערב המדינה הם שעומדיו מאחוריהם.
ברית בין שריף לבוטו?
המאבק בקיצונים הללו הוא ששימש כתירוץ בידי מושארף להכריז ב-3 לחודש על מצב חירום. אולם לטענת מבקריו, הנשיא במדים כלל לא ניצל את סמכויותיו הנרחבות החדשות כדי לפתור את בעיית הקיצונים ובמקום זאת נקט בצעדים בעיקר נגד יריבים פוליטיים, עורכי דין ואנשי תקשורת. המשטרה עצרה מאז יותר מ-5,500 אנשים נעצרו, שרובם שוחררו בינתיים.
לאחר שמושארף הדיח את שריף מהשלטון, הוא איפשר לו לבחור בין שתי אפשרויות: 10 שנות גלות או מאסר עולם בגין אישומים שכללו חטיפה וטרור. האישומים נגעו לניסיונו הכושל של שריף למנוע ממושארף, שהיה אז מפקד הצבא בלבד, לשוב למדינה מטיסה בחו"ל. זמן קצר לפני שהדלק במטוס אזל, נטל מושארף את מכשיר הקשר בתא הטייס במטוס והורה למפקדים בכירים בצבא להשתלט על המדינה. כשהמטוס נחת בקראצ'י, מושארף כבר היה למנהיגה החדשה של פקיסטן ושריף היה נתון במעצר.
שובו של שריף עשוי לאיים על מעמדו של מושארף ולהקשות על תפקוד ממשלתו, במיוחד אם יכרות שריף ברית עם ראש הממשלה לשעבר בנזיר בוטו והשניים יחליטו להחרים את הבחירות הגורליות, שנקבעו ל-8 בנובמבר. בוטו אמרה ביום שישי כי טרם החליטה אם מפלגתה - מפלגת העם הפקיסטני (PPP) תשתתף בבחירות. אתמול הודיעה קואליציה רופפת של מפלגות אופוזיציה, בהן מפלגתו של שריף, כי תחרים את הבחירות אלא אם הממשלה תבטל את מצב החירות, תשיב את שופטי העליון שפוטרו לבית המשפט ותחשרר את כל האסירים הפוליטיים בתוך ארבעה ימים.
במקביל, חזרתו של שריף תסייע למושארף לטעון שמדובר בהוכחה לכך שבכוונתו להשיב את הדמוקרטיה למדינה, על רקע הציפיות שיפשוט את מדיו ויושבע כנשיא אזרחי. מושארף כבר הצליח להבטיח את כהונתו השנייה, בת חמש שנים, לאחר שהדיח את שופטי בית המשפט העליון שהיו עלולים לבטל את תוקפן של הבחירות שבהן נבחר מחדש בפרלמנט בחודש שעבר. אתמול אישרה ועדת הבחירות במדינה את ניצחונו בבחירות לאחר שבשבוע שעבר החליטו שופטי העליון שמינה מושארף כי ניצחונו חוקי.