אנרגיה חלופית: בן אליעזר מפזר הבטחות
שר התשתיות, בנימין בן אליעזר, הגיע לדיון בוועדת הפנים ואיכות הסביבה ונאלץ להסביר מדוע לא עמד משרדו ביעדים שהתחייב אליהם להפקת אנרגיה ממקורות ברי קיימא. "מענקי המחקר של המשרד צומצמו", הסביר השר, אך מיד הבטיח שוב: "עד 2020 - 10 אחוז מהאנרגיה בישראל תהיה ממקורות חלופיים ובפברואר תוגש תוכנית פעולה
משרד התשתיות התחייב בשעתו שבשנת 2007 לפחות 2 אחוזים מסך אנרגית החשמל המופקת בישראל יהיו ממקורות חליפיים. בפועל הופקו רק 0.09 אחוזים. בדיון שהתקיים היום (ב') בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת האשים שר התשתיות, בנימין (פואד) בן אליעזר, את הפער בצמצום מענקי המחקר של המשרד, אך הצהיר כי "עד שנת 2016 נשיג יעד של 5 אחוזים, ועד 2020 עשרה אחוזים ממשק החשמל בישראל יופק מאנרגיה חליפית".
בהמשך דבריו חזר בן אליעזר והצהיר על כוונתו להכריז על אזור הנגב הנגב כאזור בעל עדיפות לאומית לייצור אנרגיה חלופית, והוסיף כי גם ירושלים נשקלת למעמד זה. לדבריו, הנושא נדון בימים אלה בוועדה בראשות מנכ"ל משרדו. בן אליעזר חזר ואמר, כמו בהזדמנויות שונות בעבר, כי "תוך 40 שנה ייעלם הנפט ותוך 60 שנה ייעלמו מקורות הגז הטבעי. לכן האנרגיות המתחדשות נמצאות בראש סדרי העדיפות שלנו".
לא כל הנוכחים בדיון התרשמו מהצהרותיו השאפתניות של השר. ח"כ דב חנין (חד"ש), יושב ראש עמית של השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, תקף בחריפות את אי עמידתו של המשרד ביעדים. "מתחת לכיסוי הדק של הצבעים הירוקים מתגלה הצבע השחור של מדיניות הממשלה האמיתית". לדברי חנין, תקציבי האנרגיה החלופית ושימור אנרגיה, שהיו קטנים גם בעבר, יקוצצו בתקציב השנה עוד יותר". חנין ציין כי השינוי בגישת הממשלה חייב להתבטא בתקציב המדינה, "ובהעלאה דרמטית" של ההשקעות בשימור אנרגיה ובאנרגיה חלופית".
"לא מספיק לקבוע יעדים שאפתניים"
גם יושב ראש הוועדה, ח"כ אופיר פינס (עבודה), תקף את דבריו של בן אליעזר. "זו לא חוכמה לקבוע יעדים שאפתניים ולעמוד בקושי ב-10 אחוזים מהם. איפה תוכנית הפעולה?".
החלטת הממשלה בנושא פיתוח בר קיימא ניתנה כבר בשנת בשנת 1998 ותוכנית יעדי האנרגיה נקבעה בחודש מאי 2003. במסגרת התוכנית נדרש כל משרד ממשלתי להכין תוכנית אסטרטגית ולעמוד במטלות בתחום פעילותו.
בדבריו התייחס פינס להחלטות עבר אלה ואמר: "כאשר נקבעו היעדים ב-1998 הם נתפסו כשאפתניים לזמנם, אך כיום המודעות שלנו עלתה, היעדים נראים סבירים ואף לא מספיקים – ועדיין אנחנו רחוקים מאוד מהיעד".
ח"כ מיכאל נודלמן (קדימה) דרש גם הוא ממשרד התשתיות תוכנית עבודה מסודרת להגשמת היעדים שהוצבו לו, ובן אליעזר התחייב להניח על שולחן הוועדה תוכנית עבודה להשגת היעדים - בתוך שלושה חודשים.
בתגובה לביקורת שנמתחה על תפקוד משרדו אמר בן אליעזר: "תקציב המחקר של משרד התשתיות הצטמצם פי שישה בשנתיים האחרונות". ח"כ חנין הגיב להסבר ואמר: "ממשלת ישראל הולכת ומצמצמת את תקציב המחקר ומסתמכת על הסקטור הפרטי לפיתוח מחקר האנרגיה המתחדשת. במשרד התשתיות חייבים להחליף את הדיסקט, להתנהל בתנופה ולבנות תוכנית לאומית של חיסכון ושימוש באנרגיה".
ובינתים, בחוץ
מחוץ לדיוני הוועדה קיימו פעילי "מגמה ירוקה" משמרת מחאה, בקריאה לחברי הוועדה לבחון חלופות למשק החשמל. בין היתר מחו הפעילים נגד כוונתו של בן אליעזר להקים תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון. אמנם נושא הקמת התחנ הוזכר בקצרה במהלך הדיונים, אך הפעילים הבהירו כי בדיון על משק האנרגיה יש לקחת בחשבון גם סוגייה זו.
"מדינה אחראית מחויבת לגבש תוכנית אב למשק האנרגיה, ורק אחר כך להתחיל לבנות תחנות כוח. לצערנו, ממשלת ישראל מקדמת הקמה של תחנת כוח מזהמת בטכנולוגיה ישנה, בעוד ישנם פתרונות אחרים וישימים אשר ידידותיים לסביבה ולאדם, כגון שימור אנרגיה", אמרו אנשי "מגמה ירוקה".