ארגון סיוע: פי 4 אסונות טבע - בגלל שינוי האקלים
בשני העשורים האחרונים עלה מספרם של אסונות הטבע שנגרמו בשל אירועי מזג אוויר קיצוניים פי ארבע. ארגון הסיוע הבריטי "אוקספם": התחממות כדור הארץ גורמת לתדירות גבוהה יותר של אירועי מזג אוויר קיצונים המשפעים דרמטית על מספר רב יותר של בני אדם - בעיקר במדינות מתפתחות
מספר אסונות הטבע הקשורים למזג האוויר גדל פי ארבעה בשני העשורים האחרונים, בגלל שינויי האקלים - כך קובע דו"ח של "אוקספם", ארגון סיוע הומניטרי בריטי הפועל ברחבי העולם. הגידול באוכלוסיית העולם משמעו שיותר בני אדם חשופים כעת לאירועים אלה כאשר הם מתרחשים.
בדו"ח שפירסם הארגון היום (א') עולה כי בשנות ה-80 המוקדמות היו כ-120 אסונות בשנה; מאז עלה מספר האסונות בשנה ל-500 בממוצע. מספר בני האדם שהושפעו על ידי אסונות טבע עלה בשנים אלה ב-68 אחוז. מממוצע של 174 מיליון בני אדם בשנה בין 1985 ל-1994, לממוצע של 248 מיליון בני אדם בין 1995 ל-2004.
על פי הדו"ח, מאז שנות ה-80 אירעו פי שישה יותר שטפונות; מספר האירועים המשלבים שטפונות וסערות חזקות עלה מ-60 בשנה בשנות ה-80 ל-240 אשתקד. לעומת זאת, מספר האירועים הגיאו-תרמיים כמו רעידות אדמה או התפרצויות געשיות לא רשם שינוי דומה.
באוקספם תולים את האשמה בריבוי אירועי מזג אוויר בלתי צפויים בעקבות שינוי האקלים והתחממות כדור הארץ. על פי מומחי הסוכנות, שינוי האקלים אחראי ליותר אירועי גשם גדולים במיוחד, תדירות גדולה יותר של בצורת, והם מסבים נזק רב יותר לחקלאות ופוגעים בביטחון המזון של יותר בני אדם.
"השנה ראינו הצפות בדרום אסיה, ברחבי אפריקה ובמכסיקו שהשפיעו על חייהם של כ-250 מיליון בני אדם", אמרה ראש הארגון, ברברה סטוקינג. "זוהי אינה שנה יוצאת דופן. היא עוקבת אחרי תבנית של עליה בתדירות האירועים, ויותר אירועי מזג אוויר בלתי צפויים וקיצוניים שמשפיעים על יותר בני אדם".
בשני העשורים האחרונים התרחשו אסונות הטבע גדולים ובולטים במיוחד - הרעב הגדול בשנות ה-80 באפריקה, הציקלון בבנגלדש ב-1991, הצונמי בדרום אסיה והוריקן קתרינה. אולם בסוכנות שמים דגש מיוחד דווקא על העליה במספר אירועי מזג האוויר הבינוניים שמשפיעים על מספר רב מאוד של אנשים, אולם לא מושכים תשומת לב תקשורתית ומבצעי סיוע בינלאומיים כמו האירועים הבולטים. שיעור הנספים בעקבות אירועים אלה עלה מממוצע של 6,000 בשנת 1980 ל-14 אלף ב-2005.
"אסון קצר אחרי אסון קצר, גם אם כל אחד מהם קטן באופן יחסי, יכולים לדרדר קהילות לתהום ממנה יתקשו להתאושש. יתרה מכך, מדינות עשירות נוטות לתעדף את הסיוע ההומניטרי שלהן לאירועי אסון בולטים וגדולים ולמדינות מסוימות על פי סדרי עדיפות הנקבעים על פי מדיניות החוץ שלהן.
"דרושה פעולה נחושה כדי להערך לאסונות טבע נוספים, אחרת הסיוע ההומניטרי לא יהיה יעיל וההתקדמות שחלה לאחרונה בתחומי הפיתוח הסביבתי תיפגע", אמרה סטוקינג.
אוקספם רוצה שבכנס האו"ם בנושא שינוי האקלים בבאלי בעוד כשבועיים יתמוך האו"ם במשא ומתן על הסכם בינלאומי, שיעניק סיוע למדינות מתפתחות להתמודד עם השלכות התחממות כדור הארץ ויעזור להם להפחית בפליטת גזי החממה. הארגון קורא למדינות העשירות והמפותחות להוביל את המהלך בהקשר זה, "משום שהן האחראיות העיקריות לפליטת גזי החממה", לשון הדו"ח.