רפורמה בכנסת: רה"מ ישיב לשאלות הח"כים
הרשות המחוקקת פועלת לחיזוקה מול הרשות המבצעת. אחרי חודשים ארוכים של עיכובים, ועדת הכנסת מתחילה השבוע לדון בהצעות לשינויים בעבודת הכנסת - שעת שאלות שבועית, זימון שרים לדיון במליאה, דיווח תקופתי לוועדות ועוד. היו"ר איציק: "זו יריית פתיחה"
ההצעות לתיקונים ולשינויים בעבודת הכנסת פורסמו על-ידי יו"ר הכנסת, דליה איציק, כבר בפברואר השנה. ואולם, רק כעת מתחיל הליך הביצוע בפועל, המתאפשר לאחר עבודה מאומצת של מנגנון הכנסת בראשות מזכיר הכנסת, עו"ד איל ינון. עם זאת, חלק ניכר מההצעות שהועלו על ידי איציק בפברואר נעדרות מהרפורמה הנוכחית.
"זו יריית פתיחה למהלך רחב", מסבירה איציק את המהלך שאמור לחזק את הכנסת מול הרשות המבצעת. "אני מאמינה שכנסת חזקה היא דמוקרטיה חזקה. כנסת שאין לה כלי עבודה היא נגד הציבור", אמרה.
בתוכנית: שעת שאלות שבועית
אז מה הולך להשתנות ברשות המחוקקת? בתחום השאילתות, לא יוקראו יותר תשובות שרים לשאילתות רגילות במליאה. חברי הכנסת יורשו להגיש שאילתות, אולם תשובות השרים יימסרו לפרוטוקול ולא יושמעו במליאת הכנסת. מאידך, יונהג נוהל חדש-ישן: שעת שאלות שבועית.
מדובר בהצעה מ-1997 שלא יושמה עד כה. על-פי ההצעה, תקיים הכנסת אחת לשבוע שעת שאלות לאחד השרים - בסבב שבועי - ואפילו לראש הממשלה בעצמו. שעת השאלות תכלול 15 עד 20 שאלות שיוגשו לשר או לראש הממשלה מראש, והוא ישיב עליהן במליאה. בנוסף, תינתן אפשרות למספר שאלות נגררות שיישאלו במקום.
הכנסת תוכל לזמן שרים לדיון במליאת הכנסת לפי דרישת 40 חברי כנסת, כנהוג כיום לגבי ראש הממשלה. כדי למנוע זילות והיעדרות של חברי כנסת, תינקט סנקציה כלפי חברי כנסת שייעדרו מקבלת התשובות לשאלות שהגישו.
כמו כן, הדיון לא ייפתח אם לא נכחו בו לפחות מחצית מחברי הכנסת שחתמו על הבקשה לקיימו. עם זאת, הדיון בהשתתפות שר מסוים יתקיים לא יותר מאחת לחודשיים, כך שהשרים וראש הממשלה צפויים להופיע לפני הכנסת פעמים בשנה בלבד בממוצע.
זימון עובדי ציבור לוועדות הכנסת
באשר לוועדות הכנסת, כל שר הממונה על משרד ממשלתי יחויב לדווח אחת לתקופה לוועדה העוסקת בענייני משרדו על פעולות המשרד ותוכניותיו. השר יחויב גם לענות על שאלות חברי הוועדה. עוד מוצע, כי למרכז המידע והמחקר של הכנסת תהיה סמכות נרחבת לקבל מידע ממשרדי ממשלה ומגופים מבוקרים. בין היתר יוכל מרכז המחקר והמידע לקבל כל מסמך בו יחפוץ.
התוכנית מציעה עוד, כי מסירת תשובת הממשלה להצעות לסדר היום תהיה על-ידי השר הממונה, ולא על-ידי שר תורן אחר, ועדות הכנסת יוכלו לזמן עובדי ציבור להופיע בפניהם גם אם השר הממונה יבקש להופיע במקומו ואיסור על קיום ישיבות ועדות וישיבות סיעות במקביל לישיבות המליאה.
יו"ר ועדת הכנסת, דוד טל, מעריך כי בתוך כחודש וחצי ניתן יהיה לאשר לפחות חלק מן ההצעות.