ונצואלה החזירה השגריר מקולומביה
אחרי שנשיא ונצואלה הוגו צ'אבס הבהיר כי החליט להקפיא את היחסים עם קולומביה לאחר שהשעתה את ניסיונותיו לתווך בפרשת בני הערובה המוחזקים בידי ארגון הגרילה FARC, נוקטת קראקס צעד ראשון בכיוון: החזרת השגריר מבוגוטה. קולומביה, בינתיים, הבהירה כי שגרירה יישאר בקראקס
המשבר בין קראקס לבוגוטה מעמיק: משרד החוץ של ונצואלה הורה היום (ג') לשגריר המדינה בקולומביה, פאבל רונדון, לשוב לארצו להתייעצות. זאת, על רקע המחלוקת שפרצה בין שתי המדינות על רקע החלטתה של קולומביה להשעות את מאמצי התיווך של נשיא ונצואלה הוגו צ'אבס במשא ומתן על שחרור בני הערובה המוחזקים בידי ארגון הגרילה "צבא המהפכה של קולומביה" (FARC).
"בהתחשב באירועים האחרונים, החליטה ממשלת הרפובליקה הבוליבארית של ונצואלה להחזיר את שגרירה מבוגוטה, במסגרת בחינה מעמיקה של היחסים הדו-צדדיים בין המדינות", נכתב בהודעת משרד החוץ.
בתחילת השבוע הודיע צ'אבס כי החליט "להקפיא" את היחסים עם קולומביה בעקבות החלטתה. "אני מצהיר בפני העולם כי אני מקפיא את היחסים עם קולומביה. אינני מאמין יותר לאיש בממשלת קולומביה, הם הציגו מסמך שכולו שקרים וזה חמור מאוד. הם ירקו בפנינו למרות מחוייבותנו למצוא דרך לשלום בפרשה", אמר צ'אבס.
צ'אבס ואוריבה בימים יפים יותר (צילום ארכיון: AFP)
המשבר החל בשבוע שעבר, לאחר שנשיא קולומביה אלבארו אוריבה הודיע כי הוא מפסיק את ניסיונות התיווך של צ'אבס, לאחר שזה חרג מסמכותו ופנה לרמטכ"ל צבא קולומביה כדי לבקש ממנו מידע על בני הערובה. בהודעת הממשל בבוגוטה נמסר כי צ'אבס הפר את ההסכמה שהושגה עם עמיתו הקולומביאני, לפיה יוכל לקבל מידע רק מהנשיא. כן נמסר כי הפגישות שנקבעו לצ'אבס בנוגע לבני הערובה מבוטלות. משימת התיווך של צ'אבס הופסקה יומיים בלבד לאחר שנשיא ונצואלה הכריז במהלך ביקור בפריז
כי בקרוב יביא אות חיים מהחטופים.
אתמול הוסיף צ'אבס ואמר כי הוא לא רואה אפשרות להתפייס עם אוריבה, והזהיר כי המשבר עלול להשפיע על המסחר בין המדינות, שהיקפו כשישה מיליארד דולר. "כשראשי מדינות מגיעים לנקודה כזאת, פיוס הוא בלתי אפשרי... מבחינתי, נאלץ להמתין שתהיה שם ממשלה חדשה", אמר נשיא ונצואלה בראיון לערוץ טלוויזיה מקומי.
בתוך כך, הודיעה קולומביה כי אין לה כוונה לפי שעה להשיב את שגרירה מקראקס. "נמשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות", אמר שר החוץ הקולומביאני, פרננדו אראוחו לעיתונים בבוגוטה. "האויב של קולומביה הוא הארגון FARC", הוסיף אראוחו ואמר.
זהו המשבר הדיפלומטי הקשה ביותר בין שתי המדינה מאז 2005, אז החזיר צ'אבס את השגריר מקולומביה לאחר שציידי ראשים חטפו מנהיג מורדים מתוך רחוב בקראקס והבריחו אותו לקולומביה, שם נעצר.