אבו מאזן באנאפוליס: לסיים הכיבוש בי-ם ובגולן
"ועידת אנאפוליס היא הזדמנות שאסור לפספס", אמר הנשיא הפלסטיני אבו-מאזן בנאום הפתיחה של ועידת אנאפוליס. הוא הצהיר על המאמצים של הרשות להילחם בטרור ולהוביל לשלום, אך לא שכח להזכיר את הצורך בסיום "הכיבוש בגולן הסורי ובירושלים המזרחית, שתהיה בירת פלסטין"
"הצלחנו לקבל החלטה שדרך השלום היא הדרך הנכונה, הברירה היחידה. אנאפוליס היא הזדמנות שאסור לפספס" - כך אמר הערב (יום ג') הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), בנאומו לפני נציגים מעשרות מדינות בעולם, בהם 16 שרי החוץ הערבים, שהגיעו לוועידה באנאפוליס כדי להעניק לו רוח גבית.
אבו-מאזן שיבח את התערבותה של מזכירת המדינה האמריקנית במשא ומתן ואמר: "ד"ר רייס דאגה שהדרך לשלום תהיה לא הפיכה. צריך להמשיך את המשא ומתן עם הישראלים. פיתרון של שתי מדינות לשני עמים - יסיים את הכיבוש.
"אני גאה בשותפות של כל המדינות הערביות כאן בוועידה. הנוכחות הזו היא גם הוכחה לכך שיוזמת השלום הערבית היא צעד אסטרטגי חשוב, שמדבר על שינוי היחסים באזור ופתיחת אופק חדש. סיום הכיבוש מבוסס על חזרה לגבולות 67', כולל ירושלים המזרחית והגולן הסורי. כמו כן דרוש פיתרון בסוגיות נוספות, כמו למשל סוגיית הפליטים.
"נושא ירושלים הוא עיקרי ומהותי", הדגיש אבו-מאזן. "אנחנו רוצים שהיא תהיה בירתנו, שיהיו גשרים בינלאומיים פתוחים ושהיא תהיה פתוחה לכל הדתות - כולם יוכלו להגיע למקומות הקדושים ללא הפרעה. אנחנו נמשיך על פי האג'נדה של מפת הדרכים, נילחם בשחיתות ובאלימות, ונאכוף את הביטחון והחוק. ממשלת הרשות הפלסטינית תעמול ללא לאות על מנת להשיג את המטרה הזאת".
אולמרט ובוש מכבדים את אבו מאזן בכניסה לחדר הדיונים (צילום: רויטרס)
הנשיא הפלסטיני הוסיף: "באנו לאנאפוליס ואנו מבינים את גודל האחריות שעל כתפינו. אנחנו יודעים בדיוק מה אנחנו צריכים לעשות - לתת תקווה נגד הקיצוניות, להתאחד לכוח משותף, כדי להשיג תקווה ולהשיג שלום כולל ומלא. כל הקהילה הערבית, כולל אשף והמסודות הפלסטינים, עומדים כעת במבחן אמיתי לשנות את העתיד של האזור כולו. אנחנו צריכים להתחיל כבר מחר בשיחות מעמיקות ומקיפות כדי לבדוק את הסוגיות המרכזיות".
אבו-מאזן הזכיר כי אמנם ישנן חילוקי דיעות, אך התוצאה הסופית רצויה בשני הצדדים. הוא פנה לאזרחי ישראל ואמר: "השלום הוא אינטרס משותף. אני מבטיח שנעשה כל מאמץ להפסיק את האלימות, וכך נשיג עתיד טוב יותר וביטחון טוב יותר, לכם ולנו. השלום אפשרי, המאמצים שלנו משותפים כדי ואנו מושיטים היום את ידנו - והעולם כולו עד ועוזר. אסור לנו להפסיד את הצ'אנס הזה, אולי ההזדמנות הזו לא תחזור".
אל בני עמו אמר הנשיא הפלסטיני: "לכל אחד מכם יש את הכאב הפנימי במאבק הזה, בשנות הנכבה ובשנים הקשות של המאבק הישראלי-פלסטיני, אבל אל תאבדו את התקווה. אנחנו מוכנים להפסיק את הכאב כדי שנגיע להסדר שיעניק לנו, כמו כל העמים האחרים בעולם, הגדרה עצמית ועצמאות. כל המשפחות שמחכות לאסיריהן ולילדים שחולמים על חיים אחרים חדשים, האמינו במחר כי פלסטין המשוחררת קרובה מתמיד. האמינו כי השחר הפציע". אבו-מאזן אף פנה לתושבי עזה ואמר "החשיכה תוסר מעליכם".
מכבש של לחצים
מעט אחרי 16:00 נחתו באנאפוליס מסוקיהם של אבו מאזן ושל ראש הממשלה, אהוד אולמרט. לפני פגישתם עם הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, יצאו שלושת המנהיגים אל הצלמים ונופפו בידיהם. הנשיא בוש אמר "יום יפה רבותי", אך סירב להעניק הצהרה לתקשורת. לאחר מכן איפשרו בוש ואולמרט לאבו מאזן להיכנס ראשון לחדר הדיונים.
במהלך השיחה נכנסה רייס לפגישת המנהיגים, לקחה את אבו מאזן הצידה וניסתה להסביר לו את העמדה הישראלית: זה "take it or leave it" מבחינתם, אמרה לו בניסיון אחרון לשכנעו להסכים להצהרה המשותפת. אבו מאזן היה נתון למכבש כבד של לחצים להסכים לקיום הצהרה משותפת בוועידה.
אבו מאזן נשא את נאומו כשברקע איומי הארגונים הפלסטינים ברצועת עזה לשגר רקטות קסאם כדי לפגוע בסיכויי הוועידה. גם בגדה המערבית נשמעים קולות נגד הוועידה: ברמאללה פיזרה המשטרה בכוח עצרת נגד הוועידה ובמקום התפתח עימות בין כ-400 מפגינים לבין המשטרה הפלסטינית. בחברון נהרג פלסטיני במהלך הפגנה שארגנה תנועת חמאס.