שתף קטע נבחר

 

הסוד להישגי התלמיד הפיני: חינוך שווה לכולם

לישראל יש הרבה מה ללמוד ממערכת החינוך בפינלנד - שתלמידיה הגיעו למקום הראשון במבחנים בינלאומיים. ישראלים המתגוררים במדינה מספרים על חינוך חינם מהגן ועד האוניברסיטה, כיתות קטנות ורמת הכשרה גבוהה למורים

איך אומרים 'שביתה' בפינית? גם אם יש מילה שכזו, סביר להניח שהגורמים השונים במערכת החינוך בפינלנד לא יזדקקו לה. את מבחני פיז"ה הבינלאומיים, בהם דורגה גם השנה ישראל במקום נמוך במיוחד (39) עברו תלמידי פינלנד בהצלחה רבה והם מדורגים במקום הראשון בעולם, ואילו המורים זוכים לתנאים גבוהים ולהערכה רבה. 

 

בראיון שהעניקה בעבר נשיאת פינלנד, טרייה הלונן, היא הסבירה כיצד ארצה מצליחה כל כך בתחום. "התשובה היא חינוך, חינוך ושוב חינוך", אמרה הנשיאה, "חינוך שווה לכולם ובכל מקום". פינלנד מספקת לתלמידיה חינוך חינם, שווה וזהה בכל מקום במדינה, מהגן ועד לאוניברסיטה.

 

נציגים ישראלים בפינלנד ציינו כי כל התלמידים במדינה מקבלים הזדמנות שווה ללא קשר למעמדם הסוציו-אקונומי, וזוכים לתנאים הטובים ביותר כדי לרכוש השכלה, להתקדם ולהחזיר לחברה - כחלק מהחלטה אסטרטגית שקיבלה על עצמה המדינה. התלמידים זוכים לאמצעים כמעט בלתי מוגבלים, המאפשרים להם לרכוש השכלה ברמה גבוהה ובהשקעה אישית מגיל רך ועד בגרות.

 

הרצל אבידן, ישראלי המתגורר בשנים האחרונות בבירה הלסינקי, שולח מדי בוקר את שני ילדיו אל בית הספר והגן. הילדים, בני 3 ו-6, זוכים לדבריו להשקעה ויחס אישי השונה מזה המוענק לתלמידים בישראל. "זו השקעה ברמה גבוהה מאוד, שמעניקה לתושבים בסיס מתאים להתפתחות", מסביר אבידן. לדבריו, ישנם ההבדלים מהותיים בתחום בין פינלנד לישראל. "הדבר המרכזי הוא שההשקעה בילדים הרבה יותר גדולה, משום שיש הרבה פחות תלמידים בכיתות", טען אבידן. "כל תלמיד זוכה ליותר זמן ויחס אישי, ועובדים איתם באופן מסודר לא רק לעבור מבחן כזה או אחר, אלא עבודה יסודית הרבה יותר", סיפר.

 

לדברי אבידן, גם התפיסה של מקצוע ההוראה בפינלנד שונה בצורה מהותית מזו בישראל. "מקצוע ההוראה כאן הוא מקצוע נחשב ומוערך, רמת ההכשרה של המורים גבוהה יותר ויש להם את כל העזרים האפשריים ללימודים - ספרים, מחברות, מחשבים במימון המדינה", אמר. אריה, ישראלי נוסף העובד בפינלנד, סבור כי ההשקעה הגדולה בחינוך במדינה היא יעד מרכזי של פינלנד, הנלחמת לשרוד.

 "זה מאבק ההישרדות של הפינים. עוד מימי קדם הם נלחמו בכל דרך אפשרית, בתנאי המחייה הקשים שלהם ובהיעדר המשאבים, כדי לשרוד. בשביל לשרוד צריך לעשות פעולות משמעותיות ולחנך לפעולות שכאלה. במציאות היום, לשרוד פירושו להעלות את רמת החיים ולשאוף להשכלה גבוהה".

 

איילת אהרונן, מורה לעברית בבית ספר של הקהילה היהודית בהלסינקי, הסבירה כי המפתח לחינוך המוצלח בפינלנד הוא ההשקעה האישית בתלמידים. "בית הספר מכיל 100 תלמידים, כשבכיתה הכי גדולה לומדים 15 תלמידים. ישנם הרבה השקעה ויחס אישי, חלוקה לקבוצות ועבודה אינטנסיבית", סיפרה. בנוסף, לומדים ילדי פינלנד שתי שפות נוספות מגיל צעיר מאוד. "הילדים לומדים מגיל צעיר שתי שפות נוספות - שבדית ואנגלית. בבית הספר שלנו גם לומדים עברית. לילד בגיל צעיר שיודע ארבע שפות - יש יתרון גדול על האחרים", אמרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חינוך שווה לכולם. הנשיאה הלונן
צילום: רויטרס
צילום: ablestock
הסוד הפיני - כיתות קטנות
צילום: ablestock
מומלצים