ארגונים ירוקים הדליקו "נר של חנוקה" בחיפה
כמה עשרות פעילי "מגמה ירוקה" ופעילי "הקואליציה למען בריאות הציבור" התייצבו הערב (ג') מול בניין העירייה בחיפה במחאה נגד ראש העירייה, יונה יהב. "שיעור חולי הסרטן בנפת חיפה הוא הגבוה ביותר והוא לא עושה די בנושא איכות הסביבה", אמרו הפעילים. העירייה: "מאז נבחר יהב לתפקידו נרשם שיפור דרמטי במצב הזיהום"
עשרות פעילי ארגון "מגמה ירוקה" ו"הקואליציה למען בריאות הציבור", התקבצו היום (ג') מול רחבת עיריית חיפה, בשעת ישיבתה החודשית של מועצת העיר, וקיימו בה טקס הדלקת "נר ראשון של 'חנוקה'". "השנה היא שנת בחירות ואנו קוראים לראש העיר להתעורר", אמרו המפגינים, לאחר שבתחילת השבוע קיימו מחאה דומה בתל-אביב, במחאה על זיהום האוויר בגוש-דן.
"המחאה היא על כך שמר יונה יהב, ראש עירית חיפה, אינו מתבטא, פועל או מפעיל לחץ על המשרד להגנת הסביבה בנושא זיהום האוויר", הבהירה יוכי יעקובזון, דוברת הארגון באזור הצפון.
יזהר רשף, יו"ר הקואליציה למען בריאות הציבור, מאמין גם הוא כי מחאה ממוקדת כנגד עירייה והעומד בראשה, עשויה להיות אפקטיבית יותר מהפגנות מול הכנסת. "לאחרונה ניכרת מגמה של אכפתיות מצד ראשי ערים בכל הנוגע לסוגיות סביבתיות", הוא מסביר, "ויש משהו בטענה כי ראשי ערים הם בעלי כוח השפעה רב יותר על הנעשה באזורם, לעומת פוליטיקאים שאינם תמיד מחוברים לשטח... רוב המכתבים שלנו מופנים לעיריית חיפה, לאיגוד ערים ולעיריות אחרות באזור".
העירייה אינה עושה די
לאחר שקיום ההפגנה ברחבת העירייה לא התאפשר, נאלצו מארגניה להעתיק את מיקומה לגן הזיכרון הסמוך. ממיקומם החדש מעבר לכביש, ביקשו המפגינים להזכיר את דו"ח תחלואת הסרטן שהתפרסם לאחרונה. "בשנים האחרונות הולך ומתבהר הקשר בין בריאות וזיהום והנתונים הסטטיסטיים מדברים בעד עצמם", אמרו הפעילים. "נפת חיפה מובילה בארץ בתחלואה בסרטן ויש בה תמותה עודפת כתוצאה ממחלות לב וכלי דם ביחס לשאר הנפות בארץ".
בדומה לטענותיהם של פעילי "מגמה ירוקה", גם רשף מסכים כי אין די בפעילותה של עיריית חיפה בסוגיות סביבה וכי ניתן היה לנקוט בצעדים רבים לשיפור הנושא. "העירייה היתה צריכה לפעול פוליטית וציבורית כדי שיקבלו את גישתו של איגוד ערים, שדרש להחמיר עם בתי הזיקוק בחיפה", הוא אומר, "אך היא לא עשתה די".
הפעילים קראו ליהב לחוקק תקנות עזר עירוניות שיבטיחו את הירידה בזיהום האוויר, להגביר את אכיפת התקנים על מפעלים, באמצעות שימוש ברשיונות עסק, לתגבר את מערך ניטור האוויר באזור ולפעול להקמת מערך פיקוח על תקלות וארועים חריגים במפרץ.
"תקני זיהום האוויר שמופעלים במדינת ישראל הם תקנים מיושנים ומפגרים אחרי מדינות המערב. רבים מהמפעלים המזהמים פועלים ללא רישיון עסק מהמדינה וללא פיקוח", הבהירו המפגינים. "קיימים כיום אמצעים טכנולוגיים לצמצום משמעותי של זיהום האוויר מהמפעלים, אבל טכנולוגיה זו מיושמת במקומות רבים בעולם ולא כאן".
עיריית חיפה: "הפעילים מתפרצים לדלת פתוחה"
שלמה גלבוע, יו"ר האופוזיציה בעירייה, העומד בראש הקשת החיפאית הירוקה, הצטרף גם הוא לטענות הפעילים. "המשרד להגנת הסביבה מאוד חלש, ויש ניגוד אינטרסים ברור בין תפקידו הפוליטי של ראש העיר ובין פעילותו מול המשרד להגנת הסביבה", הוא אומר.
גלבוע מותח ביקורת על התנהלותו של ראש העירייה: "הוא יכול להפעיל יותר לחץ על המשרד להגנת הסביבה, וצריך לזכור שרוב השטח במפרץ חיפה מצוי תחת שליטתו. אחרי הכל, מדובר פה על חיים ומוות".
מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "פעילי 'מגמה ירוקה' מנצלים ובצדק את שנת הבחירות, להפגין כנגד כל ראשי הערים בישראל ואולם בחיפה מתפרצים הפעילים לדלת פתוחה. לו בדקו היו למדים הפעילים כי הודות לשורה ארוכה של פעולות בהן נקט ראש העיר יונה יהב, מאז נבחר לתפקידו, נרשם בחיפה שיפור דרמטי בזיהום באיכות האוויר.
"כך למשל נמדדו בחיפה בשנת 2006 17 ימי חריגה בלבד מתקני איכות האוויר - לעומת 32 ימים בירושלים ו-59 ימים בגוש דן. מקור השיפור באיכות האוויר אינו בנסים אלא בפעילות אינטנסיבית ועיקשת, שהביאה לשימוש בטכנולוגיות ניטור מתקדמות".
תגובת עיריית חיפה ציטטה גם מדו"ח "מוסד נאמן" שבטכניון: "נראה כי האוויר במפרץ חיפה מוגדר כאוויר נקי העומד בתנאים בינלאומיים מחמירים. לא ניתן לקבוע כי רכיב כל שהוא באיכות האוויר נמצא ברמות כאלו המסכנות את בריאות התושבים".
עוד נמסר מהעירייה: "אך צודקים הפעילים בקובעם כי בכל אלה אין די. עיריית חיפה בראשותו של יהב, אינה ממתינה אלא דורשת מהמשרד לאיכות הסביבה לאמץ תקני פליטה המתבססים על הטכנולוגיה הטובה ביותר ולהחמיר עם העבריינים".