שתף קטע נבחר

 

ביה"ד לעבודה: חוזרים ללמוד אחרי חופשת חנוכה

לאחר 48 ימים של שביתה, החליט בית הדין הארצי לעבודה כי המורים יחזרו ללמד בבתי הספר לאחר חופשת החנוכה. צווי המניעה ייכנסו לתוקפם רק לאחר החופשה. השרה תמיר אמרה כי היא מקווה שהצדדים ינצלו את הזמן כדי לנהל משא ומתן. השר בר-און: הצווים הם צעד של "אין ברירה"

סוף לשביתת המורים הארוכה בהיסטוריה. לאחר 48 ימים של שביתה, החליט הלילה (יום ד') בית הדין הארצי לעבודה כי על ארגון המורים להורות לחבריו לחזור לעבודה ב-13 בדצמבר, מייד לאחר סיום חופשת החג. במהלך הימים הקרובים ימשיכו הצדדים לנסות ולהשיג הסכם, ואם הוא לא ייחתם עד לתום החופשה - יוצאו צווי המניעה. עם זאת, ייתכן שהמורים יחזרו ללמד עוד בחופשת החנוכה.

 

בהחלטת השופטים - סטיב אדלר, נילי ארד ויגאל פליטמן - נכתב כי "בית הדין הארצי החליט כי על ארגון המורים להורות לחבריו, המורים בבתי הספר העל יסודיים ובמוסדות חינוך אחרים, לחזור לעבודה ב-13 בדצמבר, שהוא יום הלימודים הראשון שלאחר סיום חג החנוכה. הצו יעמוד בתוקפו עד למתן החלטה אחרת. בזמן העומד לרשות הצדדים, עליהם להמשיך במהלכי המשא ומתן ביניהם במגמה להגיע ליישוב הסכסוך בדרכי שלום ובהסכמה".

 

שופטי בית הדין הסבירו כי כתוצאה מהשביתה נגרם נזק רב, לתלמידים ולמורים. "תלמידי החינוך העל-יסודי הפסידו כ - 3,225,000 שעות לימוד. למורים נגרם הפסד השתכרות ניכר, ובצידו פגיעה עמוקה בסיפוק המקצועי כמחנכים. הליכי משא ומתן אינטנסיביים ותכופים, שהתנהלו משך כל התקופה הזו, בין המדינה וארגון המורים, לא הסתייעו ולא הבשילו לכדי פתרון מוסכם. לפיכך נדרש בית הדין הארצי לדיון ולהכרעה בבקשה להורות על הפסקת השביתה בדרך של מתן צווי מניעה כנגד השביתה".

 

לגבי לימודים במהלך חופשת החנוכה אליה אמורים היו התלמידים לצאת ביום חמישי, החליט בית הדין להשאיר לארגון המורים את ההחלטה בשאלה. הארגון נדרש להגיש עמדתו בעניין זה, לבית הדין עוד היום.

 

תמיר: לחזור ללימודים בהסכמה

שרת החינוך, יולי תמיר, קראה לארגון המורים העל יסודיים לנצל את הזמן שנותר עד תום חופשת החנוכה ולפני מועד החלת הצווים כדי לנהל משא ומתן "למען חזרה ללימודים בהסכמה משותפת".

 

גם שר האוצר, רוני בר-און, קרא למורים לשוב לשולחן המשא ומתן כדי להגיע להסכם. לדבריו, "הצווים הם צעד של 'אין ברירה' והתחייבויות הממשלה עומדות בעינן". השר הדגיש כי זהו חלון הזדמנויות היסטורי שאסור להחמיצו. "החלטת בית הדין להחזיר את 600 אלף התלמידים לבתי הספר תוביל להידברות עניינית ואמיתית על יישום רפורמה כוללת במערכת החינוך העל יסודי"

 

פינג פונג בבית הדין

מאז הוגשה הבקשה להוצאת הצווים בשבוע שעבר על ידי משרדי החינוך והאוצר ומרכז השלטון המקומי ניהל בית הדין משא ומתן בכתב בין הצדדים. בכל יום ביקשו השופטים, בראשות השופט סטיב אדלר, מהצד השני תשובות לשאלות ואחר כך בית המשפט ביקש התייחסות לתשובות מהצד האחר. כמו כן, בית הדין התמהמה בהחלטותיו, שכן הוא ביקש ארכות שונות לצדדים להגיש את בקשותיהם ובכך דחה את ההחלטה.

 

ביום ראשון החליט בית הדין שלא להוציא בינתיים צווי מניעה לארגון המורים, והורה למדינה להגיש הבהרות הנוגעות לתוכנית לצמצום מספר התלמידים בכיתות, במסגרת הרפורמה המתוכננת. במקביל, היו אמורים המורים להגיש את תגובתם להבהרות המדינה, ואמש צריך היה בית הדין לשוב ולדון בבקשה להוציא את צווי המניעה נגד המורים השובתים. עם זאת, הדיון בנושא נדחה לשעה 10:00 בבוקר, ומשמעותה של הדחייה היא שהשביתה במערכת החינוך העל יסודי, הנחשבת לארוכה מאז תולדות המדינה, תימשך.

 

את הוצאת צווי המניעה ביקשו בשבוע שעבר שר האוצר, רוני בר-און, ושרת החינוך, יולי תמיר. במשרדיהם הסבירו כי אפסה התקווה להגיע לפשרה והבנות עם המורים השובתים, ולכן נאלצו לפנות לסעד בבית-הדין. יושב ראש ארגון המורים העל יסודי, רן ארז, הודיע כי ארגונו יכבד את הצווים אם יוצאו, אולם המורים הבהירו כי לא יסכימו לשוב ללמד גם בהוראת בית הדין.

 

במקביל, אמר יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, כי הוא משוכנע שבסופו של דבר, כשיהיה הסכם - הוא יתבסס על הצעת התיווך שהעלה. "הבעיה היא לא הצעה כזאת או אחרת, אלא שהצדדים מתבצרים בעמדותיהם", אמר. הוא לא השיב לשאלה, מי משני הצדדים אשם לדעתו בכישלון המגעים.

 

בתוך כך, סקר שערך עבור ynet מכון רפי סמית - בהשתתפות 501 נשאלים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל - העלה כי 64% מהציבור תומכים בעמדות ארגון המורים, ורק 19% תומכים בעמדת האוצר והממשלה. 17% לא הביעו דעה.

 

בהכנת הידיעה השתתף תני גולדשטיין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט סטיב אדלר. חוזרים ללמוד
צילום: עטא עוויסאת
השרה תמיר. לנצל את הזמן
צילום: ששון תירם
השר בר-און. חלון הזדמנויות
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים