"מדינות ערב חוששות שהדו"ח יחזק את איראן"
"לוס אנג'לס טיימס" מדווח על חשש במדינות ערב המתונות מפני השלכות דו"ח המודיעין האמריקני, שקבע כי טהרן הקפיאה את תוכנית הנשק הגרעיני ב-2003. הדאגה העיקרית: הסיכוי הקטן למתקפה אמריקנית יעודד את איראן להגביר השפעתה באמצעות תמיכה במיליציות וארגוני טרור
מדינות ערב המתונות חוששות כי הסיכוי הפוחת למתקפה אמריקנית על אתרי הגרעין באיראן, בעקבות הדו"ח החדש של המודיעין האמריקני, יעודד את טהרן לחזק את צבאה, להגביר את תמיכתה במיליציות וארגני הטרור האיסלאמיים ולנסות להגביר כך את השפעתה.
העיתון "לוס אנג'לס טיימס" פרסם היום (ה') דיווח של כתבי העיתון בקהיר, דובאי וביירות, לפיו הסעודים ומדינות ערב אחרות התנגדו אמנם לפעילות צבאית אמריקנית נגד איראן, אך מדינות אלו מרוצות מכך שהאיום האמריקני מעסיק את ההנהגה האיראנית. כעת חוששים המנהיגים שהאיראנים יפעלו להגברת השפעתם בסוריה, לבנון, בעימות הישראלי-פלסטיני ובמדינות המפרץ.
בעיתון נכתב כי הדו"ח המודיעיני האמריקני לא הרגיע את החשש של הערבים משאיפותיה הגרעיניות של איראן ומהעובדה שהיא ממשיכה בתוכנית העשרת אורניום. "בצד הערבי אין אמון בכוונותיה של איראן. יש דאגה מהמטרה של תוכנית הגרעין האיראנית, יש דאגה מההשפעה האיראנית בעיראק, דאגה מהמצב הפוליטי בלבנון ודאגה מהמחלוקת בין איראן לאיחוד הנסיכויות על שליטה בשלושה איים", אמר כריסטיאן קוש, ראש מכון מחקר ללימודים בינלאומיים ב"מרכז המחקר של המפרץ" בדובאי.
מדינות ערב המתונות חוששות, בין היתר, לחיזוק נוסף בפופולריות של נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נ'גאד, ברחוב הערבי, בשל מה שנתפס כניצחון לדרכו המתריסה כלפי ארצות הברית והמערב. פרשנים בעולם הערבי מאמינים שהדו"ח החדש מסמל שינוי בגישת הממשל האמריקני והתרחקות מגישה לוחמנית כלפי איראן. אולם בעולם ערבי נתפש הדו"ח כסימן נוסף לחולשה האמריקנית במזרח התיכון, שכבר באה לידי ביטוי בכישלון בעיראק ובחוסר המעורבות בשבע השנים האחרונות בסכסוך הישראלי-פלסטיני.
"הדו"ח הזה הוא אמצעי להצלת הכבוד העצמי האמריקני. הוא מאפשר לממשל לסגת בצורה עדינה מעמדתו בנושא הגרעין האיראני. מה שאנחנו רואים הוא לא שינוי במדיניות האמריקנית לעיצוב מחדש של המזרח התיכון, אלא שינוי בטקטיקה", טען אמל סעד-ג'רייב, ממרכז קרנג'י בביירות. "אין ספק שבעקבות הדו"ח איראן תרגיש הרבה יותר נוח", אמר הפרשן הלבנוני, חביב פיאד. "הוא יגביר את כוח המיקוח של איראן בעיראק, ובת הברית של איראן בלבנון תבקש לעצמה תפקיד פוליטי גדול יותר", הוסיף הפרשן, בהתכוונו לחיזבאללה.