"האינטרנט פיתה דור שלם אל תוך הריקנות"
בנאום הזכייה בפרס נובל, תקפה הסופרת הבריטית דוריס לסינג את הדור הצעיר במדינות העשירות שנבלע אל תוך האוויליות של האינטרנט והטלוויזיה
בנאום שכתבה דוריס לסינג, במסגרת אירועי זכייתה בפרס נובל לספרות, הדגישה הסופרת הבריטית את חשיבותם של ספרים והשוותה בין הצמא לידע במדינות עניות מול העניין ההולך ופוחת ברכישת ידע שמפגינים צעירים במדינות עשירות.
עקב מצבה הבריאותי המדורדר של הסופרת בת ה-88 נאלצו מארגני חגיגות הנובל שיימשכו כשבוע, לוותר על נוכחותה בשטוקהולם. את הנאום שכתבה הקריא המו"ל הבריטי של לסינג, ניקולס פירסון.
"יש לנו בבית אוצר, מטמון שהוא הספרות... כל העושר הספרותי הזה קיים בכדי שנגלה אותו שוב ושוב, אנו אותם בעלי המזל שנתקלים בו... דמיינו שהוא לא היה קיים. כמה עניים וריקים היינו". לסינג כתבה בצער כי אנשים צעירים במדינות עשירות איבדו עניין בספרים ובספרות ומעדיפים את הטלוויזיה והאינטרנט, אותו הגדירה כ"מהפיכה" שאת השפעותיה על העולם עדיין איננו תופשים. "איך אנחנו או דעתנו ישתנו עם האינטרנט החדש הזה שפיתה דור שלם אל תוך הריקנות ואוויליות שלו", תהתה.
מהצד השני, הדגישה לסינג, כי ידן של המדינות המתפתחות קצרה מלהשיג מספר מספק של ספרים. "זוהי תופעה מדהימה, הרעב הזה לספרים, ואפשר לראות אותה בכל מקום מקניה ועד לכף התקווה הטובה", כתבה. הסופרת ציינה במיוחד את זימבבווה, לשעבר דרום רודזיה, שבה גדלה ותיארה את בתי הספר בהם מורים "מתחננים לספרים", זאת למרות מה שהגדירה כשלטון הטרור של הנשיא רוברט מוגאבה.
למרות התכנים הקשים של הנאום סימנה לסינג באופטימיות זעירה את
העתיד. "אמנות הסיפור טבועה עמוק בתוך כל אחד מאתנו. אמנות הסיפור תמשיך להתקיים כיוון שהיא פרי הדמיון שלנו שמעצב אותנו, שומר עלינו ויוצר אותנו לטוב ולרע", והוסיפה, "זוהי אמנות הסיפור, יוצרת החלומות, בונת המיתוסים, שמסמנת כמו עוף החול את מה שאנחנו במיטבנו".
טקס חלוקת פרסי הנובל יתקיים ביום שני הקרוב בשטוקהולם. למחרת ייערך בבירת שבדיה קונצרט נובל המסורתי אותו ינחו אמה תומפסון וקווין ספייסי, שהחליף ברגע האחרון את טומי לי ג'ונס שפרש מהאירוע מסיבות אישיות. בין המופיעים בערב יהיו קיילי מינוג, אנני לנוקס, אלישיה קיז, מליסה אתרידג', להקת "אדמה, רוח ואש" והזמר מורטן הארקט מלהקת הפופ הנורבגית "A-HA".