סלולרי וסרטן: העובדות שצריכות להרגיע אתכם
בעקבות המחקר הישראלי שפורסם בסוף השבוע, שמצא כי הסלולרי מגביר את הסיכון לגידולים סרטניים, מראים דווקא שאר המחקרים שפורסמו עד כה כי אין כל קשר בין השימוש בסלולרי לבין התפתחות גידולים שפירים וממאירים. מומחה ישראלי: המחקר הישראלי הוא רק אחד, וטוב ככל שיהיה - הוא עדיין לא הולך בתלם עם הידע שהצטבר בשנים האחרונות ממחקרים רבים
המחקר הישראלי החדש שפורסם בסוף השבוע הגביר את החשש מפני הנזק הבריאותי שעלול הסלולרי לחולל בגופנו. אולם סקירה של המחקרים שנערכו בעולם בשנים האחרונות מראה דווקא תמונה אחרת ויותר מרגיעה, ומסקנות כל מחקרים אלו: הסלולרי אינו מגביר את הסיכון לסרטן.
במחקר שפורסם בכתב העת האמריקני לאפידמיולוגיה באוקטובר 2006 בדקו חוקרים את כל האנשים בגילאי 20 עד 69 שאובחנו כלוקים בגידולי בלוטת הרוק בין השנים 2000 עד 2002 בדנמק ובחלקים בשבדיה. מתוכם, 60
המחקר היה בעל חשיבות גבוהה, בעיקר בשל העובדה שהטלפונים הסלולריים הראשונים היו בשימוש בסקנדינביה כבר בשנות השמונים. תוצאות המחקר הראו כי השימוש בסלולרי בתקופה של 10 שנים ויותר לא הגביר את שכיחות גידולי בלוטת הרוק. התוצאות נותרו בעינן גם כשנבדק הקשר בין משך השימוש וכמות השיחות. החוקרים סיכמו כי על פי ממצאי המחקר הסלולרי אינו מגביר את הסכנה לגידולי בלוטת הרוק.
במחקר אחר שהיה חלק מפרוייקט ה-Interphone בדקו חוקרים מגרמניה את הקשר בין שימוש בטלפון סלולרי לבין גידולים מוחיים מסוג גליומה ומנינגיומה. החוקרים אספו נתונים מכל החולים בגילאי 30 עד 69 שלקו בסוגים אלו של גידולים.
בסך הכל נבדקו 366 חולים שלקו בגליומה, 381 חולים שלקו במנינגיומה ו-1,494 אנשים בריאים ששימשו קבוצת בקרה. גם הפעם לא נמצא כל קשר בין השימוש בטלפון הסלולרי לבין סיכון לגידולים מוחיים, גם לאחר שימוש של 10 שנים.
מחקר נוסף שפורסם בכתב העת האמריקני לאפידמיולוגיה בדק 966 חולים בגילאי 18 עד 69 שאובחנו כלוקים בגידול המוחי גליומה בין השנים 2000 ל-2004, למול קבוצת בקרה שמנתה 1,716 נבדקים בריאים. גם כאן החוקרים קבעו, כי לא נמצא כי הסלולרי מגביר את הסיכון לגידולים מוחיים.
אחד המחקרים הנרחבים יותר, פורסם בתחילת השנה בכתב העת האמריקני לאפידמיולוגיה ובדק את הסיכון לגידול המוחי גליומה בחמש ארצות אירופאיות.
בסך הכל נבדקו 1,522 חולים שלקו בגליומה למול קבוצת בקרה של 3,301 נבדקים בריאים.
וכן, גם פה החוקרים מצאו כי אצל אלה שהשתמשו בסלולרי יותר מעשר שנים, לא נרשמה עלייה בגליומה. גם כשנבדק משך השימוש, תדירות השיחות, ושנות השימוש בסלולרי לא נמצא הקשר בין הסלולרי לגידולים.
"אין כל מקום לשינוי מדיניות בנוגע לשימוש בסלולרי", אומר ל-ynet ד"ר מיכה בר-חנא, ראש רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, "אף אחד מהמחקרים שפורסמו בעולם עד כה לא מצא קשר ישיר בין שכיחות מוגברת של סרטן לבין שימוש בסלולרי. המחקר הישראלי הוא רק מחקר אחד, וטוב ככל שיהיה - הוא עדיין לא הולך בתלם עם הידע שהצטבר בשנים האחרונות ממחקרים רבים שכללו אלפי אנשים, כולם לא מכוונים לקשר בין סלולרי לגידולים. לפיכך, אני לא רואה כל סיבה לבהלה".