המשטרה לכנסת: נחמיר עם תוקפי הקשישים
מסמך פנימי של המשטרה קורא למפקדים לתת עדיפות לחקירות של תקיפות קשישים, ולפעול בנחישות להגשת כתבי אישום מהירים. במשטרה סבורים כי "אין לייחס משקל מכריע לחומרת העבירה דווקא, אלא למאפייני הקורבן". גם אולמרט התייחס למצב והורה כי קשישים שהותקפו לא ישלמו עבור הטיפול והאמבולנס
האם המשטרה מכה על חטא בכל הנוגע לטיפול בעבירות האלימות הגואה כנגד קשישים? נוכח התגברות האלימות נגד קשישים הועבר לאחרונה מסמך בעניין למפקדי מחוזות וקצינים אחרים במשטרה. "יש לתת עדיפות לניהול חקירות מסוג זה, וככל שיש ראיות - לפעול בנחישות להגשת כתבי אישום מהירים, ובמקרים המתאימים, גם למעצרים עד תום ההליכים", נכתב במסמך מאת ראש חטיבת החקירות, תת-ניצב ורדה שחם.
מהמכתב, שנשלח לוועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת, עולה כי חלק גדול מתיקי האלימות נגד קשישים נסגרים בעילה של חוסר עניין לציבור - "עובדה שאינה עולה בקנה אחד עם שמירה על שלומה של אוכלוסייה רגישה זו".
שחם כותבת כי אוכלוסיית הקשישים "מאופיינת לעתים בתגובה איטית ובמוגבלות ביכולת הפיזית להתגונן, אשר בחלקה גם תלויה באנשים אחרים, ולפיכך אוכלוסיה זו פגיעה וחשופה יותר לעבירות הללו". לטענתה, במקרה של תקיפת קשיש "אין לייחס משקל מכריע לחומרת העבירה דווקא, אלא למאפייני הקורבן. יש לתת עדיפות לניהול חקירות מסוג זה, וככל שיש ראיות, לפעול בנחישות להגשת כתבי אישום מהירים, ובמקרים המתאימים, גם למעצרים עד תום ההליכים".
מהמכתב עלה בנוסף כי המשטרה תבצע בקרה בחלק מן התיקים שנסגרו בעבירות אלה בשנת 2007. כן יבוצעו בקרות שוטפות בשנת 2008.
יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט, ח"כ מנחם בן-ששון, אמר בתגובה, כי "המשטרה נוקטת בגישה נכונה, ואני מקווה שתיוולד ממנה מדיניות חדשה, המשקפת את העניין הרב שיש לציבור במיצוי הדין עם מי שמכים קשישים". לדבריו, "עניין לציבור הוא מינוח החייב להשתנות בהתאם למגמות הפשיעה הרווחות".
בן-ששון הוסיף: "במקביל לשינוי הגישה על-ידי המשטרה, ולאור ריבוי מקרי האלימות נגד קשישים, ועדת חוקה מקדמת במרץ חקיקה המחמירה עם תוקפיהם. אנו נעשה את המיטב על מנת להשיג את ההרתעה הדרושה לצורך שמירה על הגנתם של אנשים היקרים ללבם של כל אחד ואחד מאתנו".
רה"מ: השנה נסגרו 685 תיקים כאלה
גם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התייחס לאלימות נגד הקשישים. בישיבת הממשלה השבועית אמר אולמרט: "עסקתי בכך באופן אישי לאחרונה". לדבריו, "השנה נסגרו 685 תיקים של אלימות נגד קשישים בשל חוסר עניין לציבור. איני אומר זאת כביקורת, כי איני מכיר כל אחד מהמקרים האלה וייתכן שהמקרים הללו לא הצדיקו טיפול, אך האלימות נגד הקשישים הפכה לתופעה מתרחבת".
ראש הממשלה הטיל על שר המשפטים לגבש בתוך חודש מסגרת של כללים להחמרת הענישה נגד מבצעי העבירות כלפי הקשישים.
אולמרט אף הוציא הנחיה לפיה קשישים שהותקפו לא ישלמו עבור הטיפול והאמבולנס וכי לא יערימו עליהם קשיים בחדרי המיון. לדבריו, "מדובר בקשישים שחיים מקצבאות ומאמצעים מוגבלים. יש כאן רוע חסר תקדים של חסרי היכולת הללו להגן על עצמם. אנחנו כחברה, איננו יכולים להרשות זאת לעצמנו. צריך לקיים פה עבודת מטה מסודרת. יש צוות מנכ"לים בראשות רפי איתן, שיגבש סדרת מהלכים בנושא הזה".