דו"ח: עשרות מיני ציפורים בישראל בסכנת הכחדה
השנים האחרונות אינן מאירות פנים למיליוני הציפורים הנודדות בשמי ישראל ולבעלי הכנף המקננים ברחבי המדינה. דו"ח של החברה להגנת הטבע מזהיר כי 35 מינים של ציפורים נמצאים בסכנת הכחדה, מהם 16 בסכנת הכחדה חמורה. "ללא הקצאת משאבים מטעם המדינה, מינים רבים ייכחדו בשנים הקרובות מישראל", אומר מחבר הדו"ח
תחזית פסימית לגבי גורלם של עשרות מיני ציפורים בישראל, הנמצאות בסכנת הכחדה בשנים הקרובות - כך עולה מדו"ח שייחשף מחר (ג') ביום העיון השנתי לצפרות של החברה להגנת הטבע, המרכז הבינלאומי לחקר נדידת ציפורים בלטרון ואוניברסיטת תל אביב.
מנתוני החברה להגנת הטבע, העדכניים לחודש דצמבר השנה, עולה כי ישנם 189 מיני ציפורים המקננות בישראל, מתוכם 35 מינים בסיכון - 11 מהם בסכנת הכחדה תוך כעשור ו-16 מהם בסיכון חמור - כלומר מינים שעלולים להיכחד בישראל בשנים הקרובות.
מיני ציפורים בסכנת הכחדה בישראל
סטטוס |
מיני ציפורים שעתידן בסכנה VU |
מיני ציפורים
בסכנת הכחדה EN |
מיני ציפורים
בסכנת הכחדה חמורה CR
|
סה"כ |
שמות הציפורים |
|
|
|
35 מינים |
פגיעה מתמשכת של בני האדם בציפורים
על-פי הערכת מחברי הדו"ח, 283 מינים חולפים על בשמי ישראל במהלך עונות הנדידה. במהלך השנים נכחדו במדינה ארבעה מיני עופות: עזניית הנגב, פרס, היען והקטופה.
11 מינים של ציפורים נכחדו כמקננים אך חולפים או חורפים בישראל. כמו-כן, חלה החמרה במצבם של שמונה מינים במהלך שש השנים האחרונות, ומבין המינים הנודדים או החורפים בישראל, ישנם חמישה מינים הנמצאים בסכנת הכחדה עולמית: עיטי שמש וצפרדעים, קיווית להקנית, צחראש לבן וזרון שדות.
רחם מקראי (צילום: רואר זולהיים)
מהדו"ח עולה כי גורמי הסיכון המאיימים על בעלי הכנף בישראל הם מגוונים ומתמשכים מאז קום המדינה: הרס בתי גידול טבעיים לטובת פיתוח והתיישבות, כריתת שטחי חורש ויערות, ציד בלתי חוקי, חקלאות מתקדמת וצמצום בשטחים טבעיים ברחבי המדינה, הביאו להכחדה וצמצום במספרם של מיני ציפורים רבים.
עוד עולה מהדו"ח כי לשימוש הנפוץ ברעלים
להדברת מזיקים חקלאיים פוגעים בדורסים רבים, קווי חשמל רבים המסכנים בעיקר עופות גדולים ורשתות הגנה בשטחי חקלאות ובריכות דגים, כל אלה גובים את חייהן של אלפי ציפורים מדי שנה.
עיט צפרדעים (צילום: יוסי אשבול)
מחבר הדו"ח, דן אלון, מנהל מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע, מציין כי נוכח עושרה של המדינה במספר מיני העופות ביחס לשטחה והצפיפות המינים הגבוהה בישראל, יש לקיים פעולות הכרחיות על מנת לנסות לשפר את מצבם העגום של בעלי הכנף בארץ.
"מצבן העגום של הציפורים מסמל את מצבם של כלל בעלי החיים ושל ערכי הטבע בישראל", הוא אומר. "אם מדינת ישראל לא תתעשת בקרוב, ותבין כי אוצרות הטבע בהם התברכנו, הולכים ונעלמים, נמצא את עצמנו יום אחד, בלי טבע".
-
הדו"ח המלא יוצג במסגרת יום העיון השנתי לצפרות של החברה להגנת הטבע, המרכז הבינלאומי לחקר נדידת ציפורים בלטרון ואוניברסיטת ת"א, שיתקיים מחר (ג'), ה-11.12.07 החל מ-8:30 באוניברסיטת תל-אביב ופתוח לקהל הרחב
עפרוני חכלילי
צילום: רואר זולהיים
בז אדום זכר
צילום: יוסי אשבול
חסידות ברשת בכפר רופין
צילום: אייל ברטוב
מומלצים