עייפנו מלהפסיד לפקידינו
הגורם המרכזי לירידה מן הארץ אינו הפצצה האיראנית ולא הפצצה הדמוגרפית, אלא הפצצה הביורוקרטית. זו הכלכלה, טמבל
יותר ויותר פוליטיקאים ואנשי רוח מביעים לאחרונה דאגה מפני ירידה המונית של ישראלים מבוססים מן הארץ. לטענתם, אם תצטייד איראן בפצצה גרעינית, רבים מאלה שיכולים לעזוב יעשו כן. גם הבעיה הדמוגרפית והמאבק בפלסטינים מניבים חשש כי מי שיש לו אמצעים, יעזוב למקום אחר.
החשש מפני ירידה מוצדק, אולם הסיבות לה נמצאות במקום אחר והרבה יותר קרוב: אותם מסודרים בני 30-40, מהנדסים, רופאים, מרצים ואחרים, אותו מעמד ביניים רצוץ, חבוט ולאה של ישראל, לא יתקפל מפני איום הפטרייה הגרעינית ולא מפני סכנת מיליוני ערבים שיצבאו על הגדרות. עזיבה המונית תהיה תולדה של פצצה בלתי קונבנציונאלית אחרת לגמרי - הפצצה הביורוקרטית תוצרת ישראל, זו שמפילה חללים מאז שחר הציונות וחונקת את חופש האדם ומשתקת את היוזמה הפרטית: !It's the economy, stupid
המסודרים לא עייפו להלחם על ארצם, גם לא לנצח את אויבינו מבחוץ. יהודים לא עזבו את הארץ בגלל המרד הערבי הגדול במחצית השנייה של שנות ה-30 של המאה 20, הם לא נמלטו מאימי מלחמת העצמאות ומלחמות שבאו אחריה. גם בחומת מגן, יכולנו למצוא אותם לוחמים בחזית. איומים קיומיים לא רק שלא הבריחו ישראלים, אלא אף החזירו את היורדים לארץ. מי שעזבו מפני שלא היו להם הקשרים להתפרנס כאן בכבוד, אבל ידעו כי יש להם כשרון להצליח בחו"ל, חזרו לכאן כדי להלחם במלחמות, מלחמות שהיה סיכוי לנצח בהן.
לעומת זאת, משברים כלכליים גררו אחריהם את גלי הירידה הגדולים: במיתון ערב מלחמת ששת הימים, בשנות האינפלציה הגדולה בשנות ה-80 ובתחילת שנות ה-2000, כשהמשק הישראלי היה תלוי על בלימה.
תנועות ההגירה הגדולות בעולם הן ממדינות נחשלות מבחינה כלכלית למדינות מפותחות. לעומת זאת ממדינות בעלות כלכלה חופשית ואיתנה אין כמעט הגירה שלילית. הסכנה הראשית לירידת מעמד הביניים מהארץ טמונה בשלטון הסמי-סוציאליסטי שעדיין שולט כאן. אמנם בשנים האחרונות נעשים מאמצים ליצור פה ארץ בעלת מאפיינים של שוק חופשי, אולם אנו עדיין רחוקים שנות אור ממדינות כמו אוסטרליה, קנדה, וארה"ב (אק"א). לא פלא שמדינות אלה הן היעד העיקרי לירידת הישראלים המסודרים.
על פי מחקר של וול סטריט ג'ורנל ומכון הריטאג', שבדק את רמת החופש הכלכלי בשנת 2007 ב-157 מדינות, נמצאות מדינות אק"א בעשירייה הראשונה. מהמחקר עולה בבירור התאמה בין רמת החיים במונחי הכנסה לנפש, לחופש הכלכלי שקיים באותה מדינה. ישראל מדורגת במקום ה-37. לא מדובר במדדי שכר בלבד, אלא גם במידת הצמיחה, ההשקעות, איכות הסביבה ורמת שחיתות נמוכה.
כדי לנטרל את הפצצה ולהשאיר את המסודרים בארץ, יש לצמצם את הפערים בינינו לבין יעדי המשיכה בחו"ל, כלומר להעלות את החופש הכלכלי לרמתו באוסטרליה, קנדה וארה"ב. איך עושים זאת? קודם כל מבינים את מה ששם הבינו לפני 20 שנה: הממשלה היא הבעיה ולא הפתרון. מורידים את נטל המס הישיר והעקיף, מורידים מהממשלה מטלות שהמגזר הפרטי יודע לבצע טוב יותר, מצמצמים את הוצאותיה, מגבירים את התחרות, מוכרים את הקרקעות לאזרחים, נלחמים מלחמת חורמה בשחיתות, מפרקים מונופולים ומשכללים את שוק העבודה. עושים זאת מהר, במלוא הקיטור ומניעים את המשק לקצבי צמיחה גבוהים יותר. כפועל יוצא עולה רמת החיים וגם איכות החיים משתפרת.
כשכל זה יקרה ונעמוד בעשירייה הראשונה של מדינות המערב, ייעלם מעצמו החשש להגירה. כי אם יש משהו ששובר את המסודרים, הרי זו המלחמה הבלתי פוסקת על עתידם הכלכלי ורווחת משפחותיהם. המסודרים עייפו מלהילחם בביורוקרטיה, במקורובקרטיה (חלוקת העוגה למקורבים) ובמסים הגבוהים. הם הבינו שלא יוכלו לנצח במלחמה מסוג זה ולכן חלקם כבר עזבו, וחלקם שוקלים זאת, ללא כל קשר לעזה או טהרן. באשר לסכנות הנוספות, הרי שהישראלים התרגלו להן ומוכנים לשאת אותן. בתנאי שהחיים פה יהיו לא רק נסבלים, אלא טובים.
איתן צפריר הוא עו"ד מסחרי