אל גור תוקף: ארה"ב מונעת הסכמה בבאלי
סגן נשיא ארצות הברית לשעבר אמר כי נראה לו שארצו שלו מונעת התקדמות בדיונים על ההצהרה המשותפת של ועידת האקלים בבאלי משום שאינה רוצה איזכור מפורש של התחייבות להפחית בזיהום. גרמניה: צריך לסמן קו ברור. אין לנו צורך בעוד מסמך שאומר שבשנה הבאה ניפגש שוב
החתן הטרי של פרס נובל לשלום, סגן נשיא ארה"ב לשעבר אל גור, תקף היום (ד') את מולדתו והאשים אותה בניסיון לחסום הסכמה בדיונים על הסכם בנושא שינוי האקלים בוועידה בבאלי.
לקראת נעילת הוועידה ביום שישי הגיעו לבאלי נציגים בכירים של המדינות המשתתפות, בדרג של ראשי מדינות ושרים, והחלו בדיונים על ניסוח ההצהרה המשותפת שתחשף בסוף הכנס. כמו בכל מסמך משותף, מתקיימים דיונים ארוכים על ניסוח מפותל ודיפלומטי שיהיה מוסכם על כל המשתתפים.
המחלוקת הנוכחית היא סביב השאלה האם תכלול ההצהרה התייחסות לממצאים המדעיים של הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים. הפאנל קבע כי ההתחממות היא תוצאה של זיהום אוויר מעשה ידי אדם ועל מדינות העולם להפחית בפליטת גזי החממה באופן ניכר, בשיעור של בין 25 ל-40 אחוז.
עוד בנושא:
- ועידת האקלים בבאלי: מפת האינטרסים
- מדענים למנהיגי העולם: חייבים להפחית בזיהום
- מסתמן: הסכם באלי ידרוש מישראל לצמצם זיהום
ארצות הברית מתנגדת בתוקף להכליל את איזכור הממצאים בנוסח ההצהרה המשותפת, ובמיוחד לאזכר במסמך מספרים מפורשים. לטענת נציגי ארצות הברית, שזוכים לתמיכה מצד יפן, קנדה ואוסטרליה, איזכור שכזה יקבע למעשה כבר מעכשיו את תוצאותיו של המשא ומתן בנושא שיעור הפחתת פליטת הגזים, שאמור להתנהל בשנתיים הקרובות.
גור, שעצר בשוודיה בדרכו לבאלי לאחר שקיבל באוסלו את פרס נובל לשלום, אמר כי נראה לו שעמדת הממשל בשלב זה היא לחסום כל התקדמות בבאלי. "חלק מהדיווחים מדאיגים מאוד אבל מניסיוני... פריצות דרך מתרחשות לרוב ב-48 השעות האחרונות של המשא ומתן. אני מקווה שיהיה שינוי בעמדתן של כמה מדינות, בראש ובראשונה מולדתי, ארצות הברית", אמר גור.
באן: "אירופה שאפתנית מדי"
בניגוד לעמדת ארצות הברית, האיחוד האירופי מתעקש שהמסמך המשותף צריך לכלול מספרים מפורשים ומכסות פליטת גזים משום שהמדינות העשירות צריכות להציב דוגמא שתשכנע את המדינות המתפתחות כמו סין והודו לנקוט בצעדים לצימצום הזיהום שהן פולטות. "אינני צריך מסמך מבאלי שאומר לי שניפגש לדיונים בשנה הבאה", אמר השר לאיכות הסביבה של גרמניה, סיגמר גבריאל. "אם אתה רוצה לצאת לדרך ארוכה אתה צריך לסמן את נקודת ההתחלה ולהתוות את הנתיב שבו תצעד".
מזכ"ל האו"ם, שהגיע גם הוא לבאלי, קרא בנאום בפני ראשי מדינות ושרי איכות סביבה מרחבי העולם להגיע להסכמה על מתווה משא ומתן, שיוביל לחתימת הסכם ב-2009 על מנגנון הפחתה עולמי של פליטת גזי חממה. "זהו האתגר המוסרי של הדור שלנו", אמר באן וציין כי הנושא דורש תשומת לב "דחופה ביותר", כדי למנוע עליית מפלס פני הים, בצורות, שטפונות, שינויי מזג אוויר קיצוניים ותכופים והכחדת מיני בעלי חיים וצמחים.
"צריך לגבש אג'נדה - 'מפת דרכים' להבטיח את יציבות האקלים בעתיד, יחד עם לוח זמנים נוקשה שיוביל להסכם ב-2009", אמר באן. ועם זאת הוא אמר - ונתן הד לעמדת ארצות הברית - שאפשר להשאיר את המשא ומתן על המספרים המפורשים לעתיד ושייתכן שהיעדים שמציבות מדינות אירופה בנודע להפחתת פליטות גזים שאפתניים מדי כדי להיכלל בהצהרה הסופית. "באופן מציאותי, ייתכן שיהיה זה שאפתני מדי להציב מטרות בשלב זה", אמר באן לעיתונאים. "מעשית, זה יצטרך להיות מוקד המשא ומתן בהמשך.... יש לנו שנתיים לפני שנצטרך לסגור את ההסכם...".
מנגד אמרו מומחים כי על המסמך שיצא מוועידת באלי להיות מפורש וברור. הם ציינו שלקח שמונה שנים עד שמספיק מדינות אישררו את אמנת קיוטו - מהחתימה ב-1997 ועד כניסת האמנה לתוקף ב-2005. ב-2001 הואט תהליך האישרור לאחר שהתברר שארצות הברית לא תצטרף לאמנה. המומחים אמרו כי כישלון להגיע להסכמה בבאלי יקשה על המאמצים להחליף את אמנת קיוטו בהסכם חדש.