שתף קטע נבחר
 

מעבר לתחזיות: מדד נובמבר עלה ב-0.4%

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: סעיף ההלבשה וההנעלה, אחזקת הדיור והמזון השפיעו על העלייה בערכו של המדד. מתחילת השנה עלה המדד ב-2.8%. כלכלני המזרחי: יש אינפלציה בישראל, כמו במדינות רבות בעולם, והיא חיה ובועטת - צריך להעלות את הריבית

עלייה מפתיעה במדד נובמבר. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פירסמה היום (ו') כי המדד עלה ב-0.4%. מדובר בנתון גבוה מהתחזיות שעמדו על 0%  עד 0.1%. על פי נתוני הלמ"ס, סעיף ההלבשה וההנעלה, אחזקת הדיור והמזון השפיעו על העלייה בערכו של המדד. מנגד, ירידות נרשמו בעיקר בסעיפי: דיור (בגלל היחלשות הדולר) ותרבות ובידור

 

על פי נתוני הלמ"ס, מתחילת השנה טיפס המדד ב-2.8%. זאת, כאשר הקצב השנתי של האינפלציה רשם בחודשים אוגוסט-נובמבר עלייה חדה של 4.9%.

 

ההערכות באוצר בתחילת השבוע היו כי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, לא ישנה את שיעור הריבית במשק בסוף החודש, והיא תמשיך לעמוד על 4%. באוצר סברו, כי מדד נובמבר והמדד הצפוי לדצמבר (0.2%) יביאו למדד של מעט יותר מ-2% ב-2007 כולה. זאת, כאשר יעד האינפלציה השנתי של הממשלה הוא 1%-3%. כעת, סבורים בשווקים, כשלא בטוח שהממשלה תעמוד ביעדי האינפלציה (עד 3%), קיים סיכוי שהנגיד יעלה בסופו של דבר את הריבית.  

 

כלכלני בנק המזרחי ציינו בתגובה למדד, כי הוא רשם עלייה גבוהה, אך הכתובת הייתה על הקיר במדדים האחרונים ולא ניתן לראות בכך הפתעה. כעת לא ברור בכלל שהרף הגבוה של יעד האינפלציה, 3%, יושג השנה. נתוני מגמה מראים כי המדד עלה בקרוב ל- 5% בחודשים אוגוסט–נובמבר (בחישוב שנתי).

 

כלכלני המזרחי מציינים עוד, כי לולא הירידה במחירי הדיור, שגם היא היתה נמוכה ממה שניתן היה לצפות לפי הייסוף בשקל, היינו לבטח חורגים כבר כעת מיעד האינפלציה. מדד זה נותן תמונה נכונה יותר על יוקר המחייה בארץ ולכן ניתן לומר: יש אינפלציה בישראל, כמו במדינות רבות בעולם, והיא חיה ובועטת.

 

כלכלני המזרחי סבורים, כי נוכח עלייה כה גבוהה במדד המחירים לצרכן, שבאה בהמשך לעליות גבוהות מהמשוער בחודשיים הקודמים, ובשל הפיחות המהיר בשער החליפין של השקל מול הדולר, ייאלץ בנק ישראל לשנות מהר מכפי שסבר עד כה את מדיניותו. לכן, למרות שהשלכות הייסוף הקודם בשער השקל על מדדי המחירים לצרכן עדיין לא הסתיימו, הוא יצטרך כבר כעת לחזור לנטייה מוניטארית מרסנת. אנו סבורים, כי ריבית בנק ישראל עשויה לעלות ב-0.25% כבר החודש. גם אם הדבר לא יקרה, נראה כי בנק ישראל יאותת בברור על כוונתו לעשות כן כעבור חודש.

 

מראני: לא להעלות את הריבית

בתגובה למדד אמר מראני, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, כי בנק ישראל יכול להותיר את הריבית בסוף החודש ברמתה הנוכחית ולא להעלותה, זאת בעקבות העובדה כי בשער הדולר הנוכחי, האינפלציה השנה צפויה להיות בתחום היעד (1%-3%). 

 

מראני מציין, כי מצבו הטוב של המשק, עודפי ההכנסות ממסים, הירידה בפרמיית הסיכון של ישראל והעודף בחשבון הסחורות של מאזן התשלומים - מאפשרים, כאמור, לנגיד בנק ישראל להשאיר הריבית ברמה הנוכחית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
מזון. התייקר
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים