שתף קטע נבחר

 

תקדים בקנדה: הבעל סירב לגט - ועכשיו ישלם

יהודיה קנדית הגישה תביעת פיצויים נגד בעלה-בנפרד, המסרב להעניק לה גט זה 15 שנים. בהחלטה תקדימית קבע בית המשפט העליון בקנדה כי היא זכאית לפיצויים של עשרות אלפי דולרים על שנות הסבל בהן הופרו זכויותיה להינשא מחדש ולהביא ילדים לעולם

בית משפט העליון בקנדה אישר פסק דין תקדימי המעניק פיצוי בסך כ-47 אלף דולרים קנדים ליהודיה קנדית שבעלה סירב להעניק לה גט במשך 15 שנים. העיתון הקנדי "גלוב אנד מייל" דיווח כי בית המשפט קבע שהאישה זכאית לפיצויים בגין הסבל שנגרם לה כתוצאה משנים ארוכות בהן נאלצה להישאר נשואה בניגוד לרצונה.

 

התובעת, סטפני ברוקר, ביקשה להתגרש מבעלה לפני 15 שנים כשהייתה בת 31. השניים נישאו בנישואים דתיים, אולם בעלה של ברוקר, ג'ייסון מרקוביץ', סירב להעניק לה גט. סטפני יצאה למאבק ממושך להשגת הגט המיוחל, ולאחר שנים ארוכות ללא הצלחה החליטה להגיש תביעת פיצויים נגד בעלה-בנפרד במטרה לקבל פיצויים על הסבל שנגרם לה לאורך השנים.

 

השופטים הורו לבעלה של ברוקר לשלם לה פיצויים בסך 47 אלף דולרים קנדים, שהם כ-46 אלף דולרים אמריקנים, על בסיס העובדה שסירובו להעניק לה גט פגע בזכותה להינשא מחדש ולהביא ילדים לעולם. בפסק הדין ציינו השופטים כי היה עליהם לנהוג בזהירות בכל התערבות בענייני דת, אולם הדגישו כי לא יכלו להתעלם מפגיעה באחת מאבני היסוד בערכיה קנדה - השיוויון בין המינים. "התחשבנו בדת, בזכויות הדתיות, ובעיקר בהשלכות האישיות והציבוריות של המקרה", כתבה בפסק הדין השופטת רוזלי אבלה, נציגת הרוב. 

 

עם זאת, שניים מהשופטים הסתייגו ממתן פיצויים לאישה מסורבת גט, בטענה כי התקדים יגרום ל"מבול" של תיקים דומים שיגיע לפתחו של בית המשפט. "בית המשפט אינו יכול להשתמש בכוחו כדי לכפות על אדם להעניק גט, להעניש מוסלמי שלא שילם דמי נדוניה או להתערב בחינוכם של ילדים על פי דת מסוימת. לקח לקנדה עשורים כדי להגיע ליציבות בה אנו נמצאים כיום בנושא", כתבו. 

  

פסק הדין של בית המשפט הקנדי הסתמך בין היתר על פסק דין תקדימי שניתן בישראל על ידי שופט בית המשפט לענייני משפחה מנחם הכהן.

בפסק הדין של הכהן נאמר כי "מטרת הסעד המבוקש היא לשפות את האשה על נזקים ניכרים שנגרמו לה, כתוצאה משנים ארוכות של עגינות, בדידות ומצוקה נפשית שכפה עליה בעלה".

 

הפרקליטה בתיק שנדון בפני השופט הכהן, העורכת דין סוזן ווייס, אמרה כי התביעה נועדה ליצור מדיניות חדשה כלפי בעלים סרבני גט, ולהבטיח שנשים תקבלנה את הפיצוי הראוי לסבל שנגרם להן. "פסק הדין של השופט מנחם הכהן אומר בצורה מפורשת כי אי אפשר לפגוע בנשים בשם הדת. וכי שופט הבא לפסוק בענייו סרבנות גט, חייב להקדים את ערך של החופש והאוטונומיה של האשה בפני "זכות" של הבעל לסרב לשחרר את אשתו בגט. פסק הדין בקנדה ממחיש את המקום המרכזי של ישראל בשיח זה", אמרה וייס.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גבי מנשה
פיצויים על הסבל (אילוסטרציה)
צילום גבי מנשה
מומלצים