שתף קטע נבחר

זירת הקניות

"נוודא שמפת הדרכים בבאלי תתורגם לפעולה"

כך אומרים נציגי ארגוני הסביבה, ששבו בימים האחרונים לישראל. לצד הסיפוק מן ההסכמה המקיפה שהושגה בוועידה, הם מותחים ביקורת על הנוסח המרוכך בה וטוענים כי "התחשבות היתר בארה"ב מנעה דיון קונקרטי". ומה בנוגע למדינת ישראל? "עליה לעמוד בחזית המאבק בהתחממות הגלובלית"

למרות התחושה כי "מפת הדרכים" האקלימית שגובשה בבאלי מהווה הישג חשוב במאבק נגד ההתחממות, לארגוני הסביבה שנכחו בוועידה - יש גם לא מעט ביקורת על ניסוחה ומשמעויותיה המעשיות. "גיבושה של מפת הדרכים בבאלי מצביעה על כוונות טובות ונכונות של מדינות העולם שהצטרפו אליה, אך בכוונות טובות אין די", אומרת מנכ"ל "אדם טבע ודין", עו"ד ציפי איסר-איציק.

 

דבריה של איסר-איציק מכוונים בעיקר לחשש כי הנוסח המרוכך שהתקבל בוועידה, לא יתורגם לכדי עשייה ממשית, זאת בשל הנוסח המעורפל שעליו הוסכם בלחץ האמריקנים. "בכוונתנו לעמוד על המשמר ולוודא כי ההצהרות היפות שבאו לידי ביטוי טקסי מרשים בבאלי, יתורגמו לעולם המעשה", הבהירה.

 

בהקשר זה היא מציינת גם את תפקידה של ישראל ומדגישה כי "יש לישראל מה לתרום ולהרוויח בנושא. אנו מצפים ממדינת ישראל שתהווה חלק מהכוח המוביל את הההתמודדות עם שינוי האקלים בעולם, בעיקר בתחום שינוי הטכנולוגיות". 

 

גיל יעקב, מנכ"ל "מגמה ירוקה", הצטרף גם הוא לדברים וציין כי "ישראל אינה יוצאת דופן, ובתור מדינה שתוגדר בקרוב כמפותחת - היא צריכה להיערך להפחתת פליטות. כך למשל ישראל צריכה ויכולה לייעל את משק האנרגיה ולהפחית את הביקושים לחשמל, לקדם פרויקטים של אנרגיה מתחדשת ולעצור תכניות להקמת תחנות כח על פחם". יעקב הוסיף כי "ישראל יכולה להיות בחזית העשייה העולמית אם תשכיל לקדם טכנולוגיות ירוקות תוצרת ישראל".  

 

"התחשבות יתר בעמדה האמריקנית"

פרופ' דני רבינוביץ', יו"ר חיים וסביבה, ארגון הגג של הארגונים הסביבתיים בישראל, הביע גם הוא את סיפוקו מן ההסכם אך ציין כי הנוסח המרוכך עליו הוסכם, מהווה "התחשבות יתר בעמדה האמריקנית".

 

"טוב שהושג הסכם, וטוב ש'מפת הדרכים' קובעת שהכנת הפרוטוקול של פוסט-קיוטו יושלם עד 2009", מבהיר רבינוביץ'. "עם זאת, מצער שמפת הדרכים אינה נוקבת ביעדים מספריים לקיצוץ פליטות ובתאריכים מחייבים".

 

רבינוביץ' הוסיף כי "התחשבות היתר בעמדת ארצות הברית היתה הכרחית אולי להשגת ההסכם, אך היא מחלישה את 'מפת הדרכים' בכך שהיא דוחה דיון קונקרטי במחוייבויות המדינות לצמצום פליטת גזי חממה למועד מאוחר יותר".

 

איסר-איציק התייחסה גם היא לצדדים המעשיים של ההתחייבות וקראה לממשלה להקים בדחיפות צוות בינתחומי, הכולל נציגות מן הממשלה, ארגוני הסביבה והמגזר הפרטי - על מנת לגבש את דרכי הפעולה העתידיות.

 

לדברי יעל כהן, מנכ"ל "הפורום למדיניות אנרגיה": "מפת הדרכים, כפי שנוסחה בבאלי, היא רק תחילת הדרך לגיבוש הסכם". לדבריה, "התהליך הבינלאומי הוא מורכב ביותר, והמדינות השונות חייבות להתייחס לנושא ביתר רצינות, ולהביא להסכם ובו מחוייבויות אמיתיות להפחתת פליטות". כהן הוסיפה כי דווקא ארצות הברית, שבשל עמדותיה רוכך הניסוח הסופי, צריכה כעת להוביל שינוי.

 

חברי המשלחת הביעו קורת רוח מכך שישראל שלחה בסופו של דבר משלחת רשמית לוועידה, בראשות המשנה למנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, יוסי ענבר, וציינו את שיתוף הפעולה לו זכו מנציגי משרדי הממשלה. עם זאת, חברי המשלחת מדגישים כי לקראת תהליך  כתיבת הפרוטוקול, הצפוי להתנהל בשנתיים הקרובות, יהיה צורך בשידרוג משמעותי של המעורבות הישראלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיונים מרתונים מייגעים. באלי אתמול
צילום: איי אף פי
מומלצים