פרידמן: לא להתייחס לבית המשפט העליון כאל דת
יו"ר סיעת מרצ, זהבה גלאון, אמרה במהלך דיון על הצעת אי-אמון בממשלה כי שר המשפטים "מבקש לרסק עד דק את מערכת המשפט". פרידמן לא נשאר חייב וענה: "מרצ אמורה להיות מפלגה רציונלית, לא מפלגה דתית. לא לקיים פולחן - גם אם הוא כלפי בית המשפט העליון"
"הייתה תקופה ארוכה שנעשה ניסיון להציג את הכנסת כפוגעת בזכויות אדם, ושמי שיציל אותנו מידיה הוא בית המשפט. אני לא מקבל את הגירסה הזו. הכנסת פעלה להגן על זכויות האדם. אמנם לא כל החקיקה מושלמת, אבל גם לא כל הפסיקות של בתי המשפט מושלמים. לא צריך להתייחס לבית המשפט העליון כאל דת" - כך הגיב אחר הצהריים (יום ב') שר המשפטים, דניאל פרידמן, להצעת אי-אמון בממשלה שהוגשה נוכח הרפורמות שהוא מבקש לקדם.
בסופו של דבר, הכנסת דחתה ברוב גדול את הצעת האי אמון: 60 ח"כים הצביעו נגדה, תשעה הצביעו בעדה ועוד תשעה ח"כים נמנעו.
יו"ר סיעת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, אמרה במהלך הדיון בהצעה כי "המגמה של השר פרידמן היא לרסק עד דק את מערכת המשפט, אך נראה שהגיע הזמן להפנות אצבע מאשימה לראש הממשלה. זהו צלצול השכמה - אתה הבאת את השר פרידמן לסגור את בתי המשפט. הממשלה ברשותך קושרת קשר נגד הדמוקרטיה כאשר שר המשפטים שלך הוא חתרן בלתי נלאה נגד עקרון הפרדת הרשויות ועצמאות מערכת השפיטה.
"אני קוראת לראש הממשלה להחזיר את שר המשפטים לאקדמיה, שם הוא היה מוצלח ביותר. חתן פרס ישראל, אדם עם רקורד מרשים... מבול היוזמות וההצעות שלו, מתוך מגמה להגביל את כוחו של בג"ץ יביאו לפגיעה בזכויות האדם". את הצעת האי-אמון הגישה מרצ יחד עם רע"מ-תע"ל ובל"ד.
אלא שפרידמן לא נשאר חייב בדברי התשובה לגלאון: "הנאום ששמענו הסתיים ללא ביסוס עובדתי. אני רוצה להזכיר לכם שלפני שבאתי למשרדי היו חיכוכים קשים בין שרת משפטים לבין בתי המשפט ובמשך תקופה ארוכה לא מונו שופטים. בתקופת כהונתי מונו שופטים חדשים, ואנחנו נמצאים בתקופה של בנייה ושל תוכניות בנייה לבתי המשפט.
"נכון שישנה גם חקיקה והצעות שנוגעות לבתי המשפט, אבל צריך לזכור שלבית המשפט העליון אין זכות וטו על חקיקה בכנסת. מילה מפי שופט בית המשפט העליון הייתה מיד 'ראה וקדש'. מרצ אמורה להיות מפלגה רציונלית, לא מפלגה דתית, לא לקיים פולחן - גם אם הוא כלפי בית המשפט העליון".
לבחון את הסמכויות
פרידמן הוסיף כי לעתים הכנסת צריכה צריכה לבדוק את החוקים, גם כשהם נוגעים לבית המשפט. לדבריו, לפעמים יש
מקום לבדוק את הסמכות שבית המשפט נטל לעצמו, ולא שהכנסת העניקה לו. "צריך לשאול: האם זו סמכות ראויה?"
השר המשיך: "לפעמים כשרוצים להגן על זכותו של אדם אחד במלוא העוצמה והמרץ, פוגעים בזכויות של אדם אחר. כשהעליון מחליט בתקופה ששדרות נמצאת תחת הפגזה כבדה לדון בשאלת צמצום החשמל בעזה, מותר לשאול לא רק אם זה מגן על זכויות הפלסטינים אלא גם איך זה משפיע על הזכויות של תושבי שדרות, ואולי איזה השלכה תהיה לכך על ההחלטה לשלוח חיילים שישלמו בחייהם. גם להם יש זכויות אדם. לכן אני חושב שהדברים האלה צריכים להיבחן על ידי הכנסת".