בכיר בקופ"ח: ההנחיה החדשה לגבי מי שפיר - ישראבלוף
משרד הבריאות כבר לא מחייב בדיקת מי שפיר לנשים מעל גיל 35, אבל זה אומר שמי שתבחר לנהוג לפי ההנחיות החדשות - תיאלץ להיפרד מ-240-1000 שקל על בדיקות אחרות
לפי ההנחיות החדשות רק אם נמצא בבדיקת אולטרה סאונד הנקראת שקיפות עורפית ובבדיקת דם (בדיקת חלבון עוברי) שהאישה נמצאת בסיכון גבוה ללידת
תינוק עם תסמונת דאון, כדאי לה לעבור בדיקת מי שפיר. ההנחיות קובעות כי השיקול בעריכת בדיקת מי שפיר יהיה בהתאם לתוצאות הבדיקות ולא תלוי בגיל בלבד.
לעת עתה תמשיך המדינה לממן את הבדיקה לנשים מעל גיל 35 המעוניינות בכך, אולם מטרת ההנחיה - לצמצם את מספר הבדיקות, שנושאות בחובן סיכון להפלה.
בחוזר מעודכן בנושא שהוציא מינהל הרפואה בחודש יולי שנושאו בדיקות לגילוי תסמונת דאון בעוברים לא נכתבה אף מילה על ההנחיות החדשות, אך צויין רק כי יש לשקול אם לבצע בדיקת מי שפיר לפי בדיקות הסקר ולא לפי הגיל בלבד.
"נשים ימנעו מבדיקות הסקר כדי לא לשלם על מי השפיר"
יועצת גנטית באחד מבתי החולים אמרה: "נשים יעדיפו לא לעשות את בדיקות הסקר מחשש שאם יימצא שהן בסיכון נמוך לתסמונת דאון, הן יאבדו את הזכאות לביצוע מי שפיר".
גינקולוגית בכירה שהיתה שותפה לדיוני ולהמלצות המועצה הלאומית לגינקולוגיה ציינה: "ההמלצה משאירה את ההחלטה לאישה. הייתי מצפה ממשרד הבריאות שאם הוא ממליץ המלצות - שיעמוד מאחורי העניין הכלכלי והמדינה תוכל לממן לאותן נשים את בדיקות הסקר ולא את מי השפיר, אבל זה לא מה שקורה בפועל. אם אישה מעל גיל 35 תגיד שהיא מעדיפה לבצע בדיקות לא פולשניות, לא יממנו לה את זה וזו בעיה"
פרופ' יואל זלוטוגורה, מנהל המחלקה לגנטיקה קהילתית במשרד הבריאות: "ההמלצות לא מעוגנות במדיניות כלכלית, אבל הן לטובת האישה. המלצנו לסל התרופות להרחיב ולתת בדיקות שקיפות עורפית לכל הנשים ללא תשלום. אם השיקול הכלכלי הוא היחיד, אז באמת יותר זול לעשות מי שפיר, אבל המסר העיקרי שלנו הוא שכל אישה תשקול ותחליט מה טוב לה".