שתף קטע נבחר

 

שכונה ענקית מתוכננת במזרח ירושלים, אבל למי?

שכונה חדשה ובה אלפי יחידות דיור צפויה להיבנות סמוך לעטרות - ולהיות אחת הגדולות שהקימה ישראל בירושלים המזרחית מאז ששת הימים. במשרד השיכון אומרים כי אפשר שתיועד גם לערבים

משרד השיכון מתכנן להקים שכונת ענק חדשה בירושלים - אך עדיין לא הוחלט האם היא תהיה מיועדת ליהודים או לערבים. המשרד הגיש למינהל מקרקעי ישראל בקשה להרשאה לשיווק קרקע סמוך לעטרות בצפון ירושלים, באזור שרוב תושביו ערבים.  מדובר בשטח של כ-600 דונם בו היה שדה התעופה הישן בין עטרות לקלנדיה.

 

אם השכונה תיבנה בסופו של דבר - היא תהיה אחת השכונות הגדולות ביותר שישראל הקימה בשטח ירושלים המזרחית, והיא תכלול אלפי יחידות דיור. השטח שבו אמורה לקום השכונה קרוב יותר לרמאללה מאשר למרכז ירושלים וצמוד לתוואי המיועד של גדר ההפרדה. הקמת שכונה יהודית בשטח זה עשויה למנוע את חלוקתה מחדש של ירושלים.

 

המידע הראשון על השכונה המתוכננת פורסם הבוקר (יום ד') בעיתון "הארץ". אלא שגורמים במשרד השיכון מכחישים שקיימת תוכנית להקים שכונה יהודית באזור, וטוענים כי לא מן הנמנע שדווקא תקום שם שכונה חדשה לערבים, אשר תפתור את בעיית הצפיפות הקשה של האוכלוסייה במזרח ירושלים.

 

"מדובר בתוכנית לטווח רחוק מאוד", אומר ל-ynet גורם במשרד הפנים, "אם השכונה הזאת בכלל תקום, זה יקרה רק בערך בעוד עשר שנים. עדיין אין תוכנית ספציפית המגדירה את אופייה של השכונה המיועדת וקובעת אם היא אמורה להיות ליהודים, לערבים או לכל אוכלוסייה אחרת".

 

עם או בלי קשר לתוכנית משרד השיכון, קיימים כבר גורמים פרטיים המקדמים תוכנית "על הנייר" להקמת שכונה יהודית על אותו שטח. משרד אדריכלים כבר הכין תוכנית לבנייה. אלא שבמשרד השיכון מכחישים כל קשר לתוכנית הזאת, ואומרים כי היא נעשתה באופן פרטי וללא קשר עם רשויות התכנון.

 

למרות האוריינטציה הפוליטית הימנית של שר השיכון, זאב בוים, טוענים גורמים במשרד השיכון כי אין לו כל קשר עם גורמים מסחריים או פוליטיים המקדמים תוכנית להקמת שכונה יהודית במקום, וכי הוא גם אינו רוצה קשר עם גורמים כאלה.

 

ממשרד השיכון נמסר בתגובה: "פיתוחה העתידי של ירושלים הוא אחד הנושאים הבוערים ביותר לעיר הבירה. תחזית האוכלוסייה לעיר מראה כי בשנת 2020 יתגוררו בה 950 אלף תושבים. כדי לעמוד בתחזית יש ליצור תוספת משמעותית של יחידות דיור. ביטול תוכנית ספדי להרחבת העיר מערבה צמצם את מלאי הדיור המתוכנן וחייב לעשות בדיקה של עתודות הקרקע בשטח העיר".

 

העירייה: עטרות זו ירושלים

ומה אומרים בעירייה? סגן ראש עיריית ירושלים ויו"ר הוועדה לתכנון ובנייה בעירייה, יהושע פולק, אמר ל-ynet כי האפשרות לשימוש בעתודות הקרקע באזור התעשייה עטרות, כבר עלתה במסגרת תוכנית המתאר העירונית שאושרה לפני כחצי שנה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה. התוכנית עומדת כיום לפני אישור הוועדה המחוזית וכלולות בה הצעות חלופיות לתוכנית ספדי שנגנזה.

 

פולק מקווה שהתוכנית לבניית שכונה יהודית בעטרות תצא אל הפועל בסופו של דבר, ותספק לפחות חצי מכמות הדירות שתוכננו להיבנות במסגרת תוכנית ספדי. הוא מדגיש ש"עטרות היא בגבולות המוניציפאליים של ירושלים" ומוסיף כי "אין שום סיבה שלא ננצל את השטח לבנייה עבור זוגות צעירים".

 

לדברי פולק, אין כל מניעה שייבנו שכונות יהודיות במזרח ירושלים, כפי שנעשה במהלך 40 השנים האחרונות, מאז שנת 1967. "ארמון הנציב זה לא מזרח ירושלים?", שאל סגן ראש העיר. "רמות אשכול זה גם לא מזרח ירושלים? אנחנו מקדמים גם בנייה לתושבים הערבים בעיסוויאה. בעטרות יש שטח גדול וריק ואין שום סיבה לא לבנות שם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
אזור עטרות. ארכיון
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים