שתף קטע נבחר

 

חג הקורבן הסתיים: 25 פצועים מחזיזים ונפצים

מדי שנה נפגעים עשרות ילדים ממשחק בחזיזים ובנפצים במהלך חג הקורבן. בדיקת ynet מעלה כי בשבוע האחרון בלבד הגיעו לבתי החולים כ-25 ילדים שנפצעו - חלקם יסבלו מנכות לכל החיים. בתי החולים מקיימים פעילות הסברה כדי להתריע מהנזיקים הבלתי הפיכים, אך הכוויות וקטיעת האצבעות נמשכת מדי שנה. ח"כ מוחמד ברכה, שבנו נפגע בעבר מהתלקחות נפץ, מפנה אצבע מאשימה כלפי המשטרה

הריטואל חוזר על עצמו מדי שנה. עשרות ילדים ובני נוער מגיעים בשבוע "חג הקורבן" לבתי החולים לאחר שנפגעו משימוש בחזיזים בנפצים ובקפצונים. רוב הפציעות מסתכמות בכוויות בגפיים ובפנים, אך לעתים מאבדים הילדים את אצבעות ידיהם.

 

בימי החג, אותו מציינים המוסלמים והדרוזים, נהוג לשגר זיקוקין די-נור ולהטיל נפצים וחזיזים. המשטרה מקיימת אמנם מבצעים לאיתור צעצועים מסוכנים בחנויות, אך למרות זאת, מכירתם לילדים נמשכת באין מפריע.

 

מבדיקת ynet עולה כי לבתי החולים בצפון הארץ הגיעו במהלך השבוע 25 נפגעים, רובם ילדים. לבית החולים בנהריה הגיעו 15 פצועים, שמונה מהם בני 7-15. רוב הפציעות מתאפיינות בכוויות בפנים ובחבלות בחזה ובידיים, אך שלושה ילדים איבדו כמה מאצבעותיהם.

 

מנהל המחלקה לכירורגיית ילדים, ד"ר יחיאל שוויד, סיפר ל-ynet על פעולות ההסברה שנערכות ערב החג: "אנחנו מציגים להורים ולילדים בבית הספר דוגמאות לנזקים הבלתי הפיכים שמהם סובלים הפצועים". לדבריו, "השנה חלה ירידה לעומת השנים קודמות, אבל עדיין מספר הפצועים גבוה".


ילדים משחקים ברובי צעצוע לרגל חג הקרבן (צילום: AFP) 

 

גם לבתי החולים פוריה בטבריה וכן רמב"ם ובני ציון בחיפה פונו פצועים שסבלו מכוויות בפניהם ובידיהם. בית החולים "זיו" בצפת קלט במהלך ימי החג חמישה נפגעים, כולם ילדים ובני נוער מכפרי הדרוזים בצפון רמת הגולן.

 

מנהל חדר המיון בביה"ח, ד"ר חוסיין עאמר: "ישנה תופעה גוברת של מכירת נפצים וחזיזים לילדים באופן גלוי ולאור היום במרכזי הכפרים ללא כל אכיפה ומי שמשלם את המחיר הם הילדים שנותרים עם צלקות לכל ימי חייהם".

 

המשטרה מנסה לאכוף, אך הנפצים נמכרים

המשטרה מנסה למנוע את מכירת הנפצים ובערב החג החרימה משטרת חיפה אלפי חזיזים, נפצים וזיקוקים שנתפסו בחנויות בעיר הכרמל. למרות הכל, מצליחים בני הנוער לרכוש את הנפצים המסוכנים.

 

אחד מקורבנות החג הוא בנו של ח"כ מוחמד ברכה, שנפגע בעינו מפיצוץ חזיז לפני חמש שנים. ברכה מפנה אצבע מאשימה כלפי המשטרה שאינה אוכפת, לטענתו, את החוק ומבקש מציבור ההורים "לצקת תכנים חינוכיים אחרים של שמחה במהלך ימי החג".

 

"כאב לא אסלח לעצמי לעולם שנתתי לבני כסף לקנות זיקוקים", אמר ברכה. "שוק הזיקוקים הוא שוק פרוץ שהופך למכה חברתית קטלנית, אמנם לא מדובר במוות אך הפגיעות חמורות".

 

מאז פציעת בנם, שהיה בעת הפגיעה בן 12, פועלים חבר הכנסת ואשתו, ד"ר אמל ברכה, בניסיון למנוע את התופעה. "מה הקשר בין הזיקוקים האלה לחגים?", שואלת אמל ברכה, "החג הוא בעל ערכים ומסורת דתית אין לו שום קשר לזיקוקים".

 

"לא שווה שטיפת דם אחת תישפך בשביל זיקוק"

"עוד לפני המקרה האישי שלנו התנגדתי לתופעה", אומרת ברכה, "לאחר שבני נפגע הסתובבתי ברחובות שפרעם וניסיתי לדבר אל לבם של הילדים כדי שיחדלו מהמשחקים האלה. הם הסתכלו עלי כאילו נפלתי מכוכב אחר.

 

"אני מבקשת לפנות לציבור ההורים ולומר להם: תאסרו את השימוש בזיקוקים. גם אם הילד ירגיש מקופח, יבוא יום שהוא יודה לכם על כך, לא שווה שטיפת דם אחת תשפך בשביל להשליך זיקוק".

 

משפחת ברכה סבורה שעל מנת למגר את התופעה יש לפעול בשני מישורים: יש "לדבר על הנושא במישור החינוכי בבתי הספר ואף להחמיר את הענישה. אולי כך נצליח לפחות למזער את התופעה".

פורסם לראשונה 23/12/2007 23:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
זהירות, קפצונים!
צילום: יריב כץ
צילום: סבסטיאן שיינר
שלל נפצים. לא לילדים
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: גיל יוחנן
ח"כ ברכה. לחנך ולהחמיר הענישה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים