הושגה הסכמה: חינוך חובה עד כיתה י"ב
בגלל עלויות גבוהות ביקש האוצר לבטל בחוק ההסדרים את החוק המחייב חינוך חובה לבני 17 ו-18. מחאות הח"כים הצליחו למנוע את הקפאת החוק: ח"כ מלכיאור הגיע להסכמה עם האוצר על יישומו ההדרגתי כבר בספטמבר הקרוב והוא ייושם במלואו בתוך כמה שנים. שרת החינוך: נציג תוכנית מסודרת לכנסת
הושגה הסכמה עם האוצר - וחוק חינוך חובה עד כיתה י"ב ייכנס לתוקפו כבר השנה. יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ מיכאל מלכיאור (עבודה), הודיע הבוקר (יום ב') כי הגיע להסכמה עם פקידי האוצר בנוגע לחוק המהפכני. ההסכמה איפשרה לוועדת הכספים להצביע פה אחד נגד ביטול החוק, הקובע חינוך חובה חינם עד כיתה י"ב. החוק הוצא מחוק ההסדרים.
מלכיאור ציין הבוקר כי החוק יכנס לתוקפו בהדרגה החל מה-1 בספטמבר השנה, והוא יוצא לדרך בהתחייבות של הממשלה ליישמו לאורך כמה שנים. "זה דבר שייחלנו לו, אשר יציל עשרות אלפי ילדים - מתוכם למעלה מ-40% עולים חדשים וילדי פריפריה - שלא ניתן יהיה להוציא אותם ממערכת החינוך אחרי כיתה י'. החוק קובע שלכל ילד בישראל יש זכות ל-12 שנות לימוד והוא מחייב את הממשלה למצוא את המסגרות המתאימות לתלמידים המתקשים בלימודיהם". מלכיאור הוסיף כי הוסכם עם האוצר שהחוק לא ייכלל גם להבא בחוק ההסדרים.
שרת החינוך יולי תמיר אמרה בעקבות ההסכמות כי "משמעות הדברים ששרת החינוך ושר האוצר יוציאו צו שעל פיו החוק ייושם במהלך השנים הקרובות. אנחנו מעריכים שהדבר ייעשה בהדרגה בתוך ארבע עד חמש שנים ואנחנו נציג תוכנית מסודרת בפני הכנסת".
"למרות הפשרה - הישג אדיר"
ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד: "למרות שנאלצנו להתפשר על יישום הדרגתי של החוק בתוך מספר שנים, הרי שנקבע עיקרון לפיו כל ילד, גם החלש ביותר, זכאי ל-12 שנות לימוד מבלי שינשירו אותו בגלל שהוא חלש. זהו הישג אדיר שלא ניתן להמעיט בחשיבותו".
ביולי השנה אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק המדוברת,
המרחיבה את תוקפו של חוק חינוך חובה עד לכיתה י"ב. כיום חל החוק על תלמידים עד כיתה י'. משמעות שינוי החוק - הקיים משנת 1949 - היא שבתי הספר לא יוכלו לנפות תלמידים עד סיום לימודיהם, אלא אם כן מצאו להם מסגרת חלופית חינוכית ראויה. עד כה, כאמור, היו בתי הספר פועלים כך רק עד כיתה י'. כמו כן ייאסר על הורים לשלוח את ילדיהם לעבוד במקום ללמוד לפני תום כתה י"ב.
הוראות החוק היו אמורות להיכנס לתוקפן בהדרגה החל משנת הלימודים הקרובה, אולם משרד האוצר ביקש לבטלן בחוק ההסדרים, בטענה כי עלותן גבוהה. עלות החוק נאמדת במאות מיליוני שקלים בשנה.