שתף קטע נבחר

איכילוב: החולה נשרפה במהלך הניתוח

פרסום ראשון: בתאונה נדירה נשרפה חולה בת 40 בבית החולים איכילוב במהלך ניתוח, ונכוותה קשות. יומיים אחר כך נפטרה. נראה שניצוץ חשמלי מסכין המנתחים פגע בחומר החיטוי שעל גופה וגרם לדליקה. בית החולים: החולה היתה במצב קשה כשנכנסה לניתוח, ומתה מזיהום פצע הניתוח ולא מהכוויות. כירורג בכיר: "בחיים לא שמעתי על מקרה כזה"

חשיפה: בתאונה נדירה מאוד נשרפה חולה במהלך ניתוח בבטנה בבית החולים איכילוב. כעבור יומיים נפטרה האישה במחלקה לטיפול נמרץ, ולדברי בית החולים מתה בעקבות זיהום של פצע הניתוח, וללא קשר לפצעי הכווייה.

 

האירוע התרחש במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב) לפני חודש בדיוק. ס' (שמה המלא שמור במערכת), בת 40, הגיעה לבירור פסיכיאטרי באיכילוב בעקבות התקף פסיכוטי. בבית החולים נערך לה בירור מקיף, שכלל סריקה של כל מערכות הגוף, והתגלתה מורסה (אבצס) גדולה במיוחד באזור האגן. הטיפול המקובל במקרה כזה הוא ניקוז, שנעשה כהליך כירורגי, הכולל פתיחת הבטן. האישה קיבלה את הטיפול במחלקה כירורגית א', אבל מצבה לא השתפר.

 

כעבור כמה ימים, ב-24 בנובמבר, הועברה האישה לכירורגית ב', שם ונעשה ניתוח שני לניקוז המורסה, שנוהל בידי בכיר במחלקה, ד"ר א' (השם המלא שמור במערכת). "אזור האגן שלה היה במצב קשה מאוד", אמר גורם המעורב בפרשה, והדגיש כי "היא היתה כבר חצי מתה כשנכנסה לניתוח". גם באיכילוב ביקשו להדגיש שמדובר בחולה שסבלה מבעיה רפואית מורכבת. הניתוח אליו נכנסה הוגדר דחוף.

 

החולה בוערת - הצוות בהלם

 

לפני תחילתו של כל ניתוח נהוג לבצע חיטוי של האזור באלכוהול ובפולידין. לאחר מכן מכסים את המנותח ומחכים כמה שניות עד שהאלכוהול נספג. לדברי אותו גורם, במקרה זה פעל הצוות במהירות, וייתכן שלא המתין עד שהאלכוהול ייספג. נראה כי מקורו של הניצוץ שהצית את האש במגע עם האלכוהול היה בסכין ניתוחים חשמלית, הפועלת על חום (דיאתרמיה) - בה השתמש המנתח ד"ר א'.

 

הגורם המעורב בפרשה סיפר בלעדית ל-ynet: "המנתח הרגיש חום והסתכל על היד שלו - ואז כולם ראו שהחולה בוערת ועולה בלהבות". הצוות בחדר הניתוח היה בהלם. למרבה המזל כמות האלכוהול היתה קטנה והבעירה הסתיימה בתוך שניות. אותו גורם סיפר עוד: "היא נדלקה, כל אזור הניתוח עלה בלהבות, והיא סבלה מכוויות בדרגה שלישית".

 

כוויות בדרגה שלישית פוגעות ברקמות עמוקות של העור, ואחד הסיבוכים השכיחים הוא זה זיהום כללי. כוויות מדרגה שתיים הן כויוות קלות יותר, שהורסות את שכבת העור העליונה.

 

יומיים אחרי הניתוח - החולה מתה

 

בדו"ח הפטירה צוין כי החולה סבלה מכוויות בדרגה שתיים על פני כל הבטן, ומכוויות בדרגה שלוש מתחת לצלעות הימניות. מחדר הניתוח הועברה ס' כשהיא מונשמת ומורדמת ליחידה לטיפול נמרץ, שם מתה כעבור יומיים מזיהום של פצע הניתוח - לדברי בית החולים ועל-פי הדו"ח - ללא קשר לכוויות שנגרמו לה.

 

"קורה שהמנתח קצת נשרף וקורה שיש מיני כוויה אבל לא שחולה נדלקת באמצע ניתוח ועולה בלהבות", אמר גורם המעורה בפרטי הפרשה.

 

כירורג בכיר מבית חולים אחר, שהתבקש להתייחס לפרטי המקרה, אומר ל-ynet: "אין לכך תקדים. בחיים לא שמעתי על מקרה כזה. צריך להיות מאוד חסר סבלנות ונמהר כדי שחולה תעלה בלהבות. בניתוחים רבים מחטאים את אזור הניתוח באלכוהול, אבל עד שאתה מכסה את האזור ומתרחץ, מכין את החולה ובודק עם המרדים שההרדמה עובדת - כל האלכוהול מתאדה ונשאר רק הפולידין, כך שכל האזור מחוטא אבל אין שום סכנה".

 

יו"ר איגוד הכירורגים: מקרה מאוד נדיר

 

פרופ' מיכאל קראוס, מבית החולים רמב"ם, המכהן כיו"ר איגוד הכירורגים, שהתבקש להתייחס למקרה, אמר: "דרושות  מספר דקות בין הזמן שבו מחטאים את שטח הגוף עם אלכוהול ועד שמכסים את החולה והוא מוכן לניתוח. עד אז האלכוהול צריך היה להתייבש. זה נראה לי מאוד מוזר. אני אף פעם לא ראיתי תופעה כזו, שבה חולה נדלק לאחר חיטוי העור באלכוהול. כוויות בדופן הבטן הקדמית הן דבר נדיר מאוד. לא שמעתי על מקרה כזה. המנגנון שבו נוצרה הכוויה לא ברור לי".

 

לדברי פרופ' קראוס, יש מקרים אחרים שבהם נשארת שלולית אלכוהול מתחת לגבו של החולה, לשם מודבק כבל ההארקה של הסכין החשמלית (דיאתרמיה), ואז עלולות להתרחש כוויות בגב. "כוויות כאלו ראינו בעבר ואנחנו נוקטים כל אמצעי של זהירות כדי למנוע אותן".

 

בחמש השנים האחרונות דווחו למשרד הבריאות כארבעה מקרים של כוויות באזור גב החולה, שנגרמו מהיווצרות של שלולית חומר חיטוי שלא יובשה. בעקבות המקרים הללו יצא ביולי שעבר חוזר של מנהל הרפואה לכל בתי החולים בארץ, ובו הנחיות כיצד למנוע היווצרות של עודפי חומר חיטוי, שעלולים לגרום לכוויות.

 

התגובות:

 

המרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב): "החולה הגיעה לחדר ניתוח במצב קשה ביותר על רקע זיהום נרחב ונמק ברקמות הרכות, כתוצאה מפצעי לחץ שנוצרו עקב אשפוזים ממושכים קודמים בבי"ח פסיכיאטרי. החולה, שעקב מצבה אושפזה בטיפול נמרץ כללי, נותחה פעמיים בתוך שלושה ימים בניסיון נואש להציל את חייה. בניתוחים נכרתו כל הרקמות הנמקיות והמזוהמות. תוך כדי חיתוך הרקמות הנמקיות בסכין חשמלי נגרם ניצוץ שהביא לכוויה מוגבלת בדרגה שתיים בדופן הבטן הימנית. האשה הוחזרה להמשך טיפול ביחידה לטיפול נמרץ כללי, ונפטרה כעבור מספר ימים בשל הזיהום הקשה ממנו סבלה, ובשום פנים ואופן לא בשל הכוויה".

 

משרד הבריאות: "האירוע דווח למשרד הבריאות כמקובל. הכוויה לא הייתה קשורה לסיבת המוות". עדיין לא הוחלט אם להקים ועדת בדיקה מטעם משרד הבריאות לחקור את המקרה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
"החולה בערה ועלתה בלהבות". איכילוב
צילום: עופר מאיר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים