אחת מכל 10 נשים בישראל חווה דיכאון שלאחר לידה
הבעיה מוכרת - צניחת ההורמון פרוגסטרון לאחר הלידה גורמת לדיכאון שאחרי הלידה. סקר ישראלי חדש מגלה שכעשירית מהנשים לוקות בתופעה, שגורמת לדכדוך, גלי חום, עצבנות, בכי, לחץ, הסתגרות ואפילו משבר עם בן הזוג. חלק נזקקות גם לאישפוז פסיכיאטרי
הלידה היא אולי הרגע הכי מאושר בחיים, מה שקורה אחריה - זה כבר סיפור אחר: סקר שנערך על-ידי אוניברסיטת דרבי מגלה שכעשירית מהנשים עוברות דיכאון ברמה משמעותית לאחר הלידה. עם זאת מרבית היולדות שסבלו מדיכאון לא היו תחת טיפול תרופתי.
את הסקר ערכה אסתר גויטע במסגרת לימודיה באוניברסיטת דרבי והוא כלל 120 נשים שילדו בשנים האחרונות. 75% מהנשים שחוו דיכאון אחרי לידה דיווחו על דכדוך, גלי חום, עצבנות, בכי, לחץ והסתגרות עד משבר עם בן הזוג. רק 20% אמרו כי השתמשו בתרופות להרגעה.
עוד עלה מהסקר כי 29.4% מאותן נשים הנשים דיווחו על שינה רבה מהרגיל ועצבנות, 26% סיפרו שהיו נתונות להתפרצויות לא מוסברות, 12% ציינו אפתיות וארבע נשים דיווחו על חוסר יכולת לטפל בתינוק. הסקר מגלה גם הצלחה לקורסי הכנה ללידה: 68% מהיולדות השתתפו בקורסים ובסדנאות הללו.
תופעת הדיכאון לאחר הלידה מוגדרת "כטבעית" על-ידי 35 מתוך 120 הנשים שנסקרו המהוות 29.4%, 9% הגדירו את הדיכאון כתופעה יוצאת דופן, 38% הגדירו את התופעה כ"משבר" בעוד ש-23.5% טענו כי מדובר "בעניין שחלף מהר וללא בעיות". 65% מהיולדות סבורות שדיכאון לאחר לידה אינו תופעה שיש עמה בושה בעוד ש- 20% סבורות שמדובר בתופעה מביישת.
ד"ר עמי שקד מבית הספר לפסיכולוגיה בשלוחת אוניברסיטת דרבי הסביר כי הנתונים הכלליים בעולם המערבי המודרני מצביעים על שיעור של 7% עד 10% מקרב היולדות שנקלעות לדיכאון קליני המחייב התערבות רפואית ופסיכולוגית. נשים רבות חוות ירידה במצב רוח שאינה בגדר דיכאון ושחולפת לאחר מספר שבועות במיוחד כאשר האישה מקבלת תמיכה ואהבה מצד בן זוגה ומשפחתה.
לדברי ד"ר ישראל יפה, מומחה לטיפול רפואי הורמונלי, קיימת ירידה חדה של ההורמון פרוגסטרון המצוי בשליה בכמות גדולה פי תשעה לערך מהכמות שנמצאת בגוף לאחר הלידה. "הירידה בהורמון בצירוף העייפות לאחר הלידה, מסייעים ככל הנראה לתופעת הדיכאון. ניתן לקבל את ההורמון בקפסולות, ולמנוע את הירידה החדה ברמות ההורמון".