ישראל: מודאגים מההברחות, אך העימות מיותר
לקראת ביקורו של שר הביטחון ברק היום במצרים, אמרו גורמים מדיניים בכירים ל-ynet כי היחסים עם מצרים חשובים מאוד לישראל: "המחלוקת הפומבית שהתעוררה אינה טובה לשתי המדינות". עם זאת, ברק מתכוון להעלות בפגישתו עם הנשיא מובארק את סוגיית הברחות הנשק בציר פילדלפי
גורמים מדיניים בכירים מאוד בירושלים מנסים הלילה (יום ד') לצנן את הרוחות לקראת ביקורו של שר הביטחון, אהוד ברק, היום בשארם א-שייח, שם ייפגש עם הנשיא המצרי, חוסני מובארק. "היחסים עם מצרים חשובים מאוד לישראל ואיש לא התכוון להביא אותם לכדי פיצוץ", אמרו ל-ynet אותם גורמים, לאחר עימות דיפלומטי חריף שפרץ סביב התבטאויותיה של שרת החוץ, ציפי לבני, בעניין המשך הברחות הנשק לעזה דרך ציר פילדלפי.
הסערה הדיפלומטית החלה כאשר שרת החוץ האשימה בדיון בוועדת החוץ והביטחון את המצרים בפעילות בעייתית בציר פילדלפי, המביאה להברחות נשק ול"פגיעה ביכולת להתקדם בתהליך". ברמז עבה לקהיר, אמרה כי ההברחות "משפיעות על היחסים עם מצרים". משרד החוץ בקהיר פרסם תגובה חריפה במיוחד: "עדיף שהשרה הישראלית תתמקד במאמצי המשא ומתן עם הפלסטינים, במקום לדבר מדי פעם על סוגיות שהיא אינה צריכה להתעסק בהן, אם אינה מודעת לחלוטין למצב".
גורם מדיני בכיר בירושלים גילה שקלטת הווידאו שבה נראים שוטרים מצריים מאפשרים הברחות גבול בפילדלפי, הועברה למצרים כבר לפני כשבועיים. מנהל האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, עמוס גלעד, הביא אישית את הקלטת לממונים על הביטחון בקהיר, כדי להמחיש בפניהם את המחדל המאפשר לארגוני הטרור בעזה להתעצם. קלטות דומות רבות נמצאות בידי צה"ל, והמצרים מודעים היטב לטענות הקשות שיש לישראל בעניין זה.
ארגוני הטרור מצליחים להבריח עשרות טונות של חומרי נפץ ואמצעי לחימה. על אף סיכומים שהיו בעבר בין בכירים בישראל למקביליהם במצרים, נותר הגבול פרוץ ומאז יציאת כוחות צה"ל מרצועת עזה, היקפי ההברחות הולכים וגדלים. בישראל לא מזהים כל ניסיון מצרי אמיתי לחסום את ההברחות במנהרות התת-קרקעיות וגם מעל לפני הקרקע.
"המידע אודות הברחות הגבול הועבר עד כה בצינורות הדיפלומטיים המקובלים בין מדינות", אמר הגורם המדיני הבכיר בירושלים בעקבות המשבר עם המצרים. "גם הקלטת המדוברת הועברה אליהם, מתוך אמונה שהם יהיו קשובים לטענות שלנו ויוכלו לטפל בבעיות המתעוררות בשטח. המחלוקת הפומבית שהתעוררה אינה טובה לשתי המדינות".
בירושלים מדגישים כי "ישראל רוצה במצרים שותף אסטרטגי חשוב במזרח התיכון בכלל ולעניין הפלסטיני בפרט. אנו מעריכים מאוד את שיתוף הפעולה עם המצרים וסמוכים ובטוחים שהם מסוגלים לטפל בבעיות שהועלו, כי הרי גם להם אין אינטרס לחזק ארגוני טרור קיצוניים כמו חמאס. אנו סמוכים ובטוחים שישראל ומצרים יוסיפו לשתף פעולה בשורת הנושאים העומדת לפנינו, ומכירים בחשיבותה ובבכירותה של קהיר בתהליכים המתחוללים כיום במזרח התיכון".
"העימות המתוקשר מיותר"
באווירה המתוחה הזו, ייצא אהוד ברק לפגישה עם הנשיא מובארק. טרם צאתו, אמר כי "השלום עם מצרים הוא נכס אסטרטגי למדינת ישראל. כמו בעבר, כשיש מחלוקות, צריך לפתור אותן".
כמו כן הוא צפוי להיפגש עם שר המודיעין עומר סולימאן ועם שר ההגנה חוסיין טנטאווי. למרות המתיחות, ברק יעלה לדיון את סוגיית ההברחות בציר פילדלפי, אך יאמר לעמיתיו שגם אם ישראל אינה מרוצה מהמצב בגבול עם רצועת עזה, העימות המתוקשר בין המדינות מיותר. הוא ידגיש את חשיבותו של הסכם השלום. גם סוגיית החייל החטוף גלעד שליט תעלה בשיחות מתוך מטרה לקדם את המעורבות המצרית בדיונים החשאיים בנושא.
סוגיה מרכזית נוספת שתעלה על השולחן היא עמדת המצרים כלפי חמאס. בישראל מעריכים כי הנחת העבודה המצרית היא שאין להתעמת עם ארגון זה, מובילה לחוסר פעילות. ברק יצטרך לשכנע את המצרים בכוונות הארגון, כדי ליצור שינוי בעמדות של המצרים ובפעילות שלהם בשטח. בישראל מנמיכים ציפיות לקראת הפגישות ולא צופים לכל פריצת דרך משמעותית מיידית בכל אחד מהנושאים. עם זאת, השאיפה היא להדק את הקשר בין ברק לצמרת הממשל המצרי, כדי להשאיר צוהר לקידום נושאים שונים.
ברק צפוי לנחות בשארם א שייח עם סגנו, ח"כ מתן וילנאי. תחילה ייפגשו עם שר ההגנה המצרי טנטאווי. לאחר מכן עם ראש המודיעין, הגנרל עומר סולימאן, ובהמשך תתקיים פגישה בארבע עיניים בין ברק למובארק.