דיווח: אל-קאעידה קיבל אחריות לרצח בוטו
"חיסלנו את הנכס היקר ביותר לארה"ב, שנשבע להביס את המוג'אהידין", אמר אדם שהזדהה כמוסטפה אבו יזיד, מפקד אל-קאעידה באפגניסטן, לסוכנות ידיעות איטלקית בשם AKI. גורמים בממשל האמריקני מנסים לאשר את הדיווח וטוענים כי ארגון אל קאעידה הוא החשוד העיקרי
ארגון הטרור אל-קאעידה ניצב בראש רשימת החשודים בהתנקשות בראש ממשלת פקיסטן לשעבר, בנזיר בוטו. אמנם לא פורסמה לקיחת אחריות לרצח, כמקובל באתרים איסלאמיים קיצוניים, אך הלילה (יום ו') טילפן אדם שהזדהה כמוסטפה אבו יזיד, כמפקד הארגון באפגניסטן, לסוכנות ידיעות איטלקית עצמאית בשם AKI וקיבל אחריות.
"חיסלנו את הנכס היקר ביותר לארה"ב, שנשבע להביס את המוג'הידין", ציטטה סוכנות AKI את האיש. על-פי הדיווח, האיש מספר 2 באל-קאעידה, איימן אל-זוואהירי סימן את בוטו כבר באוקטובר.
גורם רשמי בוושינגטון, שדיבר באופן אנונימי, אמר כי "יש מספר ארגונים קיצוניים בפקיסטן שיכלו לבצע את התקיפה. אל-קאעידה חייבת להיות אחת מהקבוצות שבראש הרשימה. הוא הוסיף כי גם הטליבאן, בן בריתו של אל-קאעידה, נמצא ברשימת החשודים. מוקדם יותר גינה הבית הלבן את הרצח, הודיע כי הוא בוצע על-ידי "אויבי הדמוקרטיה" ואמר כי הוא בוצע בטכניקות של אל-קאעידה.
"המוטיבציה של אל-קאעידה ברורה. יש להם הכי הרבה להרוויח", אמר דיוויד גרטנשטיין רוס, מהקרן להגנה על הדמוקרטיות, שהוקמה בעקבות אירועי הטרור בארצות הברית בספטמבר 2001.
"המוטיבציה של אל-קאעידה ברורה"
אולם ייתכן כי לעולם לא יתברר מי באמת עומד מאחורי רצח בוטו. גורמים בפקיסטן סיפרו לעיתון הבריטי "גרדיאן" כי לבוטו היו כל כך הרבה אויבים, שחיפוש אחר אשמים עלול להוביל למבוי סתום.
בכיר בטליבאן כבר איים לפני כמה חודשים לשלוח חוליה גדולה של מחבלים מתאבדים על מנת לחסל אותה. כמה וכמה ארגונים איסלאמים קיצוניים השמיעו איומים דומים בשל קשריה של בוטו עם המערב. לכן, ייתכן ואף סביר כי היא נרצחה בידי האיסלאם הקיצוני, אך לא בהכרח על-ידי ארגונו של אוסאמה בן לאדן.
ומה חלקו של הממשל הפקיסטני בהתנקשות? לטענת פרשן אמריקני, ייתכן כי גורמי הביטחון במדינה היו מעורבים, אך לא סביר שהנשיא פרבז מושארף, יריבה של בוטו, עומד מאחורי ההתנקשות. ארצות הברית רואה במושארף שותף מרכזי וחשוב במלחמה בטרור, ורציחתה של בוטו עלולה לפגוע בברית בינו לבין ארה"ב.
מושארף גינה אמש את הרצח והכריז בעקבותיו על שלושה ימי אבל. בנאום שנשא בטלוויזיה קרא הנשיא לאזרחים "להישאר רגועים ולהתמודד עם הטרגדיה והאבל בנחישות חדשה להמשיך במאבק מול הטרור".
בוטו שבה לפקיסטן באוקטובר לאחר גלות בת שמונה שנים, על רקע איומיו של של הטליבאן שייפגע בה. זמן קצר לאחר שובה ניצלה מניסיון התנקשות, בו נהרגו כ-140 בני אדם, והאשימה בניסיון ההתנקשות הכושל מספר קבוצות, ביניהן אל-קאעידה והטליבאן.