שתף קטע נבחר

הגרעין הפקיסטני: "תסריט האימים מתממש"

משטרו של מושארף לא יציב, סיוע מבחוץ עלול רק להפריע - וגם הקודים שסיפקו האמריקנים לא יוכלו לשמור על הפצצה "בידיים טובות". פרופ' עוזי אבן מציע לנו, להודו ולעולם כולו להתחיל לדאוג

ההתנקשות בראש האופוזיציה, בנזיר בוטו, העלתה את התסיסה וחוסר היציבות בפקיסטן למימדים מבהילים - בהתחשב בעובדה שמדובר במעצמה גרעינית. "אי אפשר להיות בטוחים שהמתקנים הגרעיניים יישארו בטוחים", אומר בשיחה עם ynet פרופ' עוזי אבן, המומחה לנושא האטום. לדבריו, "החימוש הגרעיני אמנם מוגן על-ידי קודים הדרושים להפעלתו, אבל עובדה זו אינה מונעת קניה, שוחד או אפילו סיוע 'מבפנים' מתוך אידיאלים".

 

את הקודים סיפקו לפקיסטן האמריקנים, במטרה להקנות להם שקט. בלעדיהם לא ניתן להפעיל את הרכיבים השונים, הקשורים לפרויקט הגרעין. אלא שהקודים, מסביר פרופ' אבן, נועדו לספק אבטחה מפני ניסיון השתלטות מחוץ למדינה - לא מקרב החוגים הפנימיים. ולכן, כאשר חלקים מסוימים של הממשל באיסלמאבד אוהדים את הפונדמנטליזם הקיצוני ומשתפים איתו פעולה - יש בהחלט מקום לדאגה.

 

פקיסטן, ככל הידוע, כבר שיתפה פעולה - לכל הפחות באופן עקיף - עם איראן, לוב, צפון-קוריאה ולפי הודאתו האחרונה של בשאר אסד - אפילו סוריה. "אבי הפצצה" הפקיסטנית, עבד אל-קאדר חאן, הודה שהעביר לכמה מדינות את הידע הנדרש. הוא הושם במעצר בית באיסלאמבד - לא לפני שזכה לגילויי הערצה בארצו. "הוא היה יקיר הממשל", מזכיר פרופ' אבן, ומשוכנע: "הוא עשה את הכל תוך ידיעת הממשל, וגם לא היה היחיד. איראן היא רק אחת - מי יודע למי עוד הוא סייע או ניסה לסייע".

 

פרופ' אבן לא רואה טעם בשיגור כוח בינלאומי לאבטחת מתקני הגרעין, בעיתוי הרגיש הזה בפקיסטן: "מכיוון שיש סכנה של השתלטות פנימית, שום כוח חיצוני לא יעזור, אלא אם כן יסלקו מפקיסטן את כל הנשק הגרעיני - וקשה לי להאמין שזה בר ביצוע. לדעתי, כרגע מושארף לא שולט במדינה, ואני מודאג מאוד ממה שקורה. יש סכנה אמיתית. הרי זה קרה במקומות אחרים, כמו איראן - שם השתלטו גורמים פונדמנטליסטים פנימיים על המדינה, וכל מה שהיה בה נפל לידיהם". 

 

ובכל זאת, יש אולי מקום לאופטימיות: מקורה של כל פצצה, אומר פרופ' אבן, ניתן

 לזיהוי - מאיזה כור באה ומה היה תאריך הייצור שלה. "באמצעות ניתוח שיירי הפיצוץ, ניתן להתחקות אחר החותמת הייחודית לכל פצצה - והדבר יכול לשמש כגורם מרתיע. עד כמה זה שווה במקרה של פנאטים? אני לא יודע, זה מעולם לא נוסה".

  

בשורה התחתונה, מסכם פרופ' עוזי אבן, יש לנו סיבה להיות מודאגים - "ולא רק לנו, אלא לכל העולם, ובראש בראשונה להודו - יריבתה העיקרית של פקיסטן. אין ספק שהולך ומתממש כאן תסריט אימים. לצערי, ניבאתי שבידי פקיסטן יהיה נשק גרעיני ומה יהיו תוצאותיו, וכבר שנים אני עוקב בדאגה אחרי פקיסטן, שרק הולכת ומקצינה. לצערי, אין הרבה מה לעשות כרגע, וניסיונות לחזק את מושארף לא יצלחו - אם לא ישיגו את ההיפך המוחלט. זה לא יסייע נגד הפיכה פנימית. כן, יש הרבה סיבות לדאגה". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פרופ' עוזי אבן
צילום: רויטרס
"הקודים לא יעזרו"
צילום: איי אף פי
לא שולט: מושארף
צילום: איי פי
מומלצים