הסכם הפנסיה החדש: בין שמחה לספקנות
מחר ייכנס לתוקף ההסכם שנחתם בין יו"ר ההסתדרות ליו"ר איגוד התעשיינים המחייב כל מעסיק להעניק פנסיה לעובדיו. האם המעסיקים אכן יפרישו לעובדים כסף לפנסיה? מרבית העובדים לא מאמינים שזה יקרה
"פנסיה? בטח הוא ימצא איזו קומבינה ולא ייתן. מה אני אעשה, אתלונן? הוא יפטר אותי מייד", אומרת ל-ynet מרינה, מנקה בחברת תקשורת, שמחר אמור להתחולל שינוי משמעותי בחייה, ובחייהם של עוד למעלה מחצי מיליון עובדים בישראל - צו חדש אמור לחייב כל בעל עסק להעניק פנסיה לעובדיו.
המצב כיום אינו מחייב את המעסיקים לספק פנסיה לעובדיהם. בחודש יולי השנה חתמו יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, ויו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, שרגא ברוש, על הסכם היסטורי המחייב את כל המעסיקים לספק פנסיה לעובדיהם. שר התמ"ת חתם על הצו ומחר, עם פרוץ השנה האזרחית החדשה, הוא אמור להכנס לתוקף.
משיחה עם עובדים שעד כה לא קיבלו פנסיה, עולה כי הם מודעים היטב לכניסתו לתוקף של החוק החדש, אך רובם מתקשים להאמין שהמעסיקים אכן יקיימו אותו ויעניקו להם פנסיה.
"אני מרוויחה 3,500 שקל לחודש ומפרנסת מזה את עצמי ואת הבן שלי. הצלחתי לחסוך קצת כסף ולשים בצד, אבל זה לא מספיק בשביל אפילו רבע פנסיה. אני עובדת, עובדת, עובדת, וביום שאני גומרת לעבוד - אין כלום", מספרת ל-ynet מרינה, בת 49, העובדת שש שנים כמנקה בחברת תקשורת.
היא אומרת שבעבר פנתה לבעל העסק שבו היא עובדת בבקשה לפנסיה אך הוא דחה את בקשתה. "הוא אמר לי בפשטות: אין חוק שמחייב אותי לתת לך, אז אני לא אתן", אמרה. "אני יודעת היטב שעכשיו יש חוק שמחייב אותו לתת לי, אבל אין שום סיכוי שהוא ייתן. הוא ימצא איזו קומבינה ולא ייתן פנסיה. מה אני אעשה, אתלונן? הוא יפטר אותי מיד".
"כל החייים עבדתי בניקיון ולא הפרישו לי לפנסיה"
מרים, בת 65, עובדת יחד עם מרינה, ונמצאת כיום במצב חסר אונים: "כל החיים שלי עבדתי בניקיון ואני עדיין עובדת, כי אף פעם לא הפרישו לי לפנסיה", היא מספרת, "בעלי חולה וכבר לא עובד, אני עדיין תומכת בבת שלי שחיה ממזונות ומקצבאות, וממה נחיה? מקצבת ביטוח לאומי של 1,200 שקל?
"מה שמצחיק, או עצוב, זה שהביטוח הלאומי אוסר עלי לעבוד בגלל שאני מקבלת קצבה. אז המעסיקים לא נתנו לי פנסיה כל החיים, אבל בסוף אני צריכה להיות עבריינית. אני מאוד מקווה שהדור הבא, אנשים כמו מרינה, לא יחיה בצורה כזאת אלא יקבל פנסיה כמו בכל מדינה נורמלית", אומרת מרים.
מרבית העובדים חסרי הפנסיה הם עובדים צעירים, שעובדים במקומות עבודה זמניים. לפי החוק החדש, על המעסיקים להתחיל להפריש להם פנסיה, מהרגע שהגיעו לגיל 21, במידה והתמידו במקום עבודתם חצי שנה לפחות.
"פנסיה? זה עניין של זקנים"
חלק מהצעירים אינם מודעים לשינוי בתחום הפנסיה : "פנסיה? למה שתהיה לי פנסיה?" שואלת בהפתעה אורית, בת 22, חיילת משוחררת המועסקת כקופאית בסופרמרקט של אחת מרשתות השיווק. "פנסיה זה עניין של זקנים", היא אומרת, "מה לי ולזה? לא שמעתי על החוק הזה. אם הם רוצים לתת לי פנסיה, אני לא אגיד להם לא, אבל האמת שישנתי בלילה גם לפני כן".
רוני, בן 26, העובד בדוכן שווארמה, מודע היטב לשינוי בזכויותיו : "עד עכשיו לא חלמתי לבקש מהמעסיק שלי פנסיה.
הוא בסדר, אבל אין לו כסף ואם אין חוק שיחייב אותו הוא לא יפריש לי לפנסיה", הוא אומר, "עכשיו, כשיש חוק, הוא יקיים אותו.
"אני עובד ארבע עשרה שנה, ויום אחד בחיים לא חסכתי לפנסיה. למה? בשביל מה הבנאדם עובד? אחרי כל השנים שאתה קורע את עצמך, אתה צריך בסוף לנוח בשנים האחרונות שנשארו לך" טוען רוני ומוסיף, "אבא שלי עבד כל החיים שלו, והיום יש לו פנסיה. גם לי מגיע. יש לי שלושה תינוקות וילדים קטנים בבית, אז עם המשכורת שאני מקבל כאן אני חי מהיד לפה ואין לי סיכוי לחסוך כלום. עד עכשיו דאגתי נורא, ועכשיו אני בפירוש דואג פחות".