בקרוב: מכשירי החייאה יוצבו במקומות ציבוריים
בעולם זה מעוגן כבר בחוק, ובקרוב מאוד גם אצלנו - ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום הצעת חוק שתחייב הצבת מכשירי החייאה חצי אוטומטים במקומות ציבוריים. 8,000 איש מתים בישראל בכל שנה מדום לב, העזרה המיידית תפחית מספר זה
מקומות ציבוריים יחוייבו בהצבת מכשירי החייאה, דיפברילטור חיצוני, חצי אוטומטי, כך אישרה היום (ב') ועדת שרים לענייני חקיקה את הצעת החוק של ח"כ מרינה סולודקין, גלעד ארדן וסטס מיסז'יניקוב.
לדברי יוזמי החוק, סיבת התמותה העיקרית בעולם המערבי כיום היא דום לב (פעילות חשמלית לקויה של הלב). בישראל בלבד מתים מסיבה זו בכל שנה כ-8,000 אנשים. חלק ניכר מהמקרים מתרחשים בבית, במקום העבודה או במקומות ציבוריים. כ- 95% מהלוקים אינו שורד.
היכולת לשרוד אירוע דום לב תלוי בשני גורמים עיקריים: האחד – עבירות הזמן עד למתן עזרה והשני - מתן שוק חשמלי באנרגיה גבוהה. בשנים האחרונות
קיים מכשיר מפסיק פרפור הקרוי AED (Automatic External Defibrillator). המכשיר מאבחן הפרעות קצב לב ומשגר שוק חשמלי לנזקק והכל באופן עצמאי ובליווי הוראות קוליות בעברית.
המכשיר ניתן להפעלה על-ידי אנשי מקצוע כמו גם על-ידי משתמשים חסרי רקע אחרי הדרכה קצרה. מחקרים מראים, כי במקומות בהם הוצבו מכשירי דפיברילציה עלה שיעור ההחייאות המוצלחות עד כדי 75%. יש לציין כי כיום ישנם מקומות המחויבים במכשיר זה כגון רשות שדות התעופה.
כבר לפני מספר שנים גיבשה המועצה הלאומית למניעה וטיפול במחלות לב וכלי דם בישראל המלצות חד משמעיות להצבת דפיברילטורים חצי אוטומטיים
במקומות ציבוריים.
מספר ארצות בעולם לקחו אחריות ובחרו לחייב בחקיקה הצבת מכשור החייאה במקומות ציבוריים. עם זאת, הנושא טרם הוסדר. בעקבות כך כאמור, החליטו יוזמי החוק להגיש הצעת חוק המביאה את רוח ההמלצות ומבקשת לחייב הצבת מכשירי דפיברילציה במקומות ציבוריים כדי לתת מענה מיידי לנפגעי דום לב. הצעה זו, שאושרה הבוקר על ידי ועדת השרים לענייני חקיקה תעבור לוועדת הבריאות של הכנסת ומשם להצבעה במליאה.