שתף קטע נבחר

 

חשש: החורף שחון, ולכן ובקיץ לא יהיו אבטיחים

מקורות המים של ישראל קרובים מאוד לקו האדום. החשש הגדול הוא מחורף שחון נוסף, שיביא למצוקת מים של ממש. בארגון מגדלי הפירות מזהירים מפני מחסור בפירות הקיץ, ובהמשך גם בשאר הפירות

סוגרים את הברזים. מנתוני השירות ההידרולוגי ברשות המים עולה כי שלושת מקורות המים של ישראל - הכינרת, אקוויפר החוף ואקוויפר ההר - קרובים מאוד לקווים האדומים התחתונים. לא רחוקה השעה שבה אזרחי ישראל יידרשו לייבש גינות כדי למנוע משבר מים של ממש. "אם החורף הקרוב יהיה שחון, המצב יהיה חמור מאוד", אמר הערב (ב') ל-ynet דובר רשות המים, אורי שור.

 

על פי נתוני השירות ההידרולוגי, בשלוש השנים האחרונות חלה ירידה עקבית במפלס הכינרת. בתקופה זו איבד המפלס 1.90 מטר (מ-210.69- ל-212.59-). מתחילת 2007 איבד מפלס הכינרת 42 סנטימטרים. המפלס הנוכחי הוא הנמוך ביותר בחמש השנים האחרונות, ומפלס דומה נרשם במארס 2003.

 

בשלושת החורפים האחרונים נרשמו כמויות משקעים נמוכות מהממוצע. החשש הגדול הוא מחורף שחון נוסף, שיביא למצוקת מים של ממש, שבה מגיעים שלושת מקורות המים של ישראל קרוב מאד לקווים האדומים התחתונים. שור: "הגענו למצב חמור. עלינו להשתמש במים בתבונה וביעילות".

 

לדברי שור, הביקוש למים בשנים האחרונות גדול מהיצע המים, שמגיע בצורה טבעית ממי גשמים. זאת, חרף העובדה כי בישראל כבר פועלים שני מתקני התפלה. "בפלמחים ישנו מתקן שמספק 30 מיליון קוב מים בשנה, ומתקן ההתפלה באשקלון מספק 100 מיליון קוב מים. למרות זאת אנחנו במצוקה של ממש בשל החורפים השחונים".

 

"חייבים לחסוך במים ולמנוע בזבוז"

דובר רשות המים מתריע כי אם אכן יתממשו התחזיות המטאורולוגיות, שלפיהן צפוי חורף ממוצע ואולי אף פחות מכך, תיאלץ ישראל לנקוט פעולות חיסכון: "אם יהיה חורף שחון, הרי שהמצב יחמיר. כולנו מתפללים לחורף טוב, אבל חייבים לחסוך במים ולמנוע בזבוז. אי אפשר לומר שאנחנו מבזבזים מים, אך אין ספק שניתן לחסוך יותר ולמנוע את הבזבוז בשוליים".

 

מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות, אילן אשל, חושש כי מצוקת המים תביא לפגיעה קשה בגידולי הפירות, וכי הקיץ הקרוב עלול להיות דל בפירות קיץ. "בשנים האחרונות היה קיצוץ של 30 אחוז במכסת המים.

 זה עדיין היה נסבל, כי הרבה מטעים עברו להשקיה במי קולחין, למרות שהם פחות טובים", אמר אשל. "אם הקיצוץ יהיה גדול יותר - 50 אחוז מהמכסה - יהיה נזק כלכלי גדול מאוד. יהיה מחסור בפירות קיץ, ויצטרכו לייבש חלק מהמטעים".

 

לדברי אשל, מגדלי הפירות כבר מתכוננים לאפשרות של פגיעה כלכלית, בשל החורף השחון המסתמן. "הזהרתי את המגדלים וקראתי להם להתכונן לאפשרות הזו, שהיא בהחלט ריאלית. אנחנו מקווים לחורף טוב, אבל אם זה יימשך ככה, אז יהיה קיצוץ גדול ויהיו נזקים חמורים. עיקר ההשקיה של פירות הקיץ מתחילה באביב, ואם יהיה קיצוץ - יהיה מחסור גדול בפירות הקיץ, ומאוחר יותר גם בשאר הפירות. כולנו מקווים שהחורף יפתיע אותנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית מגל
מפלס הכנרת ממשיך לרדת
צילום: עמית מגל
חשש ממחסור באחד מסמלי הקיץ
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים