שתף קטע נבחר

 

חשש בפתח: עסקת שליט תחזק את חמאס

בחמאס טוענים כי במגעים על שחרור החייל החטוף הושגה הסכמה על מספר האסירים שישוחררו - 600, כולל 150 אסירות וקטינים. בפתח חוששים כי שחרור מאסיבי של אסירי חמאס, ובייחוד של חברי הפרלמנט, יוביל לשחיקה במעמדו של הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן

בפתח חוששים כי שחרורם של אסירים רבים מהחמאס, ובעיקר חברי הפרלמנט הכלואים בישראל, במסגרת עסקה לשחרורו של גלעד שליט, תוביל להחלשה במעמדו של הנשיא אבו מאזן. גורמים בפתח אומרים כי מהלך כזה ישיב את הכוח בפרלמנט לחמאס, שכן מאז המעצרים טענו בפתח שהפרלמנט אינו חוקי.

 

השחרור - אם ייצא לפועל - עשוי להסיר את המחלוקות בעניין חוקיות הפרלמנט ולסייע מאוד לחמאס לבסס את מעמדו גם בגדה. שחרורם של חברי הפרלמנט עלול להוביל לצעדים שיקשו על אבו מאזן, למשל: הדחת ממשלתו של סלאם פיאד. בכך עלול השחרור להעצים את המשבר הפנים-פלסטיני.  

 

גורם בכיר בחמאס אומר הערב ל-ynet כי במשא ומתן על שחרורו של החייל החטוף גלעד שליט, הוסכם כי ישראל תשחרר 600 אסירים פלסטינים - בהם כל 150 הקטינים והאסירות הפלסטיניות בבתי הכלא. על רקע ריבוי הדיווחים סביב התקדמות במגעים לעסקת חילופי שבויים, מציין אותו גורם כי בין 600 האסירים נמנים גם כמה "שמות מעניינים" בהם ראש התנזים של הפתח בגדה, מרואן ברגותי, ומזכ"ל החזית העממית לשחרור פלסטין, אחמד סעדאת, שנעצר בשנה שעברה יחד עם כמה פעילים בתנועתו והם חשודים ברצח השר רחבעם זאבי. 
 
הגורם בחמאס טען כי ישראל לא הביעה התנגדות לשחרורם של ברגותי וסעדאת וכי עם 450 העצורים נמנים כל המנהיגים הפוליטיים של החמאס - בהם עשרות אנשי פרלמנט שנעצרו בידי צה"ל בגדה המערבית לאחר חטיפתו של שליט.
 
מקור בחמאס אמר ל-ynet כי בארגון מבקשים לשחרר קבוצה נוספת של אסירים בשלב מאוחר יותר. לדבריו, בשבועות האחרונים העבירה ישראל את תשובתה לקהיר ולא הופיעה בה הסכמה או סירוב על שמות מסוימים. עם זאת, ישראל ביקשה כי 450 האסירים ייבחרו מתוך רשימה של 2,000 שמות שתציג החמאס, ולא מתוך 1,000 השמות שכבר הועברו לישראל.

 

"הישראלים מבקשים להביא לכך שרשימת המועמדים תהיה גדולה ככל האפשר, כדי שמרחב התמרון שלהם יהיה גדול יותר וכדי שאחוז האסירים ה'כבדים' ואלה המוגדרים 'עם דם על ידיים' יהיה נמוך יותר", הוא אומר. "חמאס עדיין לא החליט אם הוא מקבל את הדרישה".

 

אותו גורם הוסיף כי בחמאס יסכימו לשחרור של פחות מ-1,400 אסירים, כפי שתבעו בתחילת המשא-ומתן, אם ההסכם יכלול גם סוגיות נוספות כמו רגיעה הדדית, הפסקת החיסולים והקלות משמעותיות במצור על הרצועה - ובראשן הקלות במעברים, כדי לשחרר במעט את החנק הכלכלי.

 

"בינתיים קשה לדבר על התקדמות משמעותית, אבל להבדיל מהחודשים האחרונים, בשבועיים שחלפו יש תזוזה בפרשה שהייתה תקועה כחצי שנה. אם ישראל לא תתחמק מאחריותה על חייו של החייל שלה, ניתן להגיע במהרה להסכם מסוים", טען המקור ברצועה.

 

גורמים ברשות אומרים כי כדי לצמצם את ממדי ההצלחה של עסקת חילופי השבויים עם החמאס, ישראל נדרשת להתחיל בשחרור מאסיבי יותר של אסירים: "אם ישראל תשחרר מדי תקופה מאות אסירים, הדבר יסיט את תשומת הלב מעניין שליט". לטענת הגורמים בעזה, מקורות ישראלים הבהירו שהממשלה תשקול שחרור מאות אסירים בשנה הקרובה, כמחווה לאבו מאזן, וכי מדובר ביותר מגל שחרורים אחד. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שליט. התקדמות אמיתית?
צילום: רפרודוקציה
צילום: איי אף פי
בדרך החוצה?
צילום: איי אף פי
מומלצים