5 האגורות בוטלו - ומה יהיה עם דמי הפקדון על בקבוקים?
על כל בקבוק או פחית משקה שאנחנו מחזירים, אנו זכאים לקבל מתוקף חוק הפקדון 25 אג'. לאחר ש-5 האגורות כבר אינן הילך חוקי, יש לתת לממחזרים, לפי החוק, 30 אג' לפחית או בקבוק
היום (ג') החליטה ועדת הכספים על ביטולו של מטבע 5 האגורות, כך שלא ניתן יהיה להשתמש בו יותר. בנק ישראל טוען כי המהלך יביא לחיסכון של 1.7 מיליון שקל בהוצאה על ייצור המטבע, מאחר שעלות ההנפקה הגיעה ל-16 אגורות למטבע - פי 3 מערכו החוקי.
בבנק ישראל מבהירים, כי לפי החוק, עיגול המחירים הצפוי בעקבות ביטול המטבע יהיה כלפי המטבע של 10 אגורות: סכום שמשלמים במזומן המסתיים ב-1 עד 4 אגורות יעוגל כלפי מטה, וסכום שבין 5 ל-9 אגורות יעוגל מעלה. השאלה היא מה יקרה מעתה לכל אלו שממחזרים פחיות ובקבוקי שתייה.
כידוע, דמי הפיקדון לבקבוקים ופחיות שתייה במיכלים של עד 1.5 ליטר, עומדים על 25 אג'. כעת, שמטבע של 5 אג' אינו שמיש יותר, נשאלת השאלה מה יקבל לקוח שמגיע לסופרמרקט עם, נניח, 5 בקבוקים. הוא אמור לקבל 1.25 שקל, אלא שכאמור אין יותר מטבע כזה.
על פי חוק, הוא אמור לקבל 1.30 שקלים כי העיגול במקרה כזה אמור להיות כלפי מעלה. מתאגיד המחזור אל"ה נמסר, כי הוא לא מחליט על גובה דמי הפקדון. גלעד ארדן, יו"ר ועדת הכלכלה, מסר ל-ynet כי רק לשר להגנת הסביבה יש סמכות להעלות או להוריד את מחיר הפקדון וכי צריך לדון בסוגייה. אבל את התשובה סיפק בסופו של דבר המשרד לאיכות הסביבה, שאמר כי הגופים שמקבלים את הבקבוקים צריכים לפעול על פי חוק, ולעגל את הסכום לצרכן ל-30 אגורות. גם המועצה לצרכנות תמכה באותה דעה. אגב, אם הצרכן יביא בקבוקים ופחיות בכפולות של זוגות, לא תיווצר כל בעיה מאחר שהסכומים יהיו עגולים.
על פניו ועל פי החוק נראה כי מי שייאלץ לספוג את העלות של העיגול יהיו הפעם רשתות השיווק והמכולות, שאמורות לקבל את הבקבוקים מהלקוחות. השאלה היא האם הן אכן יעשו זאת, או שכמו תמיד, מי שישלם על כך בסופו של דבר זה אנחנו, הצרכנים.
מרשתות השיווק לא התקבלה תשובה.