שתף קטע נבחר
 

פרס מפעל חיים לסופר חנוך ברטוב

הפרס על שם יהודה עמיחי המוענק מטעם אקו"ם ניתן לברטוב על מכלול יצירתו כביטוי תודה והוקרה על תרומתו לספרות העברית. שווי הפרס - 30 אלף שקלים

פרס מפעל חיים ע"ש יהודה עמיחי יוענק השנה מטעם אקו"ם לסופר חנוך ברטוב. בועדת הפרס ישבו השנה חנה גולדברג, ציפי שחרור וחיים באר, שכתבו בנימוקיהם: "למעלה מיובל שנים מאז שראה אור 'החשבון והנפש' ועד 'מחוץ לאופק, מעבר לרחוב', חנוך בטוב הוא מעמודי התווך של הספרות בישראל. באומץ לב אישי וציבורי, בעזות רגש וביד אמן בוטחת המשלבת הומור ועדינות לירית עמוקה, טווה ברטוב ביצירתו המגוונת לא רק את עולמם של יחידים התוהים על חלקם במערכות החיים הגדולות שסביבם, אלא גם שרטט דיוקן קיבוצי מורכב ורב פנים של דברי ימי הארץ הזאת".

 

השופטים בחרו לציין כשיא אמנותי את הטרילוגיה שכוללת את "פצעי בגרות" (1965), "של מי אתה ילד" (1970), "רגל אחת בחוץ" שראתה אור בשנת

ספרים מכאן
מתום עד תום  / חנוך ברטוב
מתום עד תום הוא סיפורם של נוגה הולצברג ואלישע קרוק, בני מושבה קטנה במרכז הארץ, שחייהם מסתבכים אלה באלה ונפרשים יחדיו על פני עשרות שנים ושלוש יבשות. זהו סיפור שתחילתו באהבת נעורים בוערת במלחמת העולם השנייה; המשכו בנישואים המרחיקים עד אמריקה וכורעים שם תחת משא מצטבר של בגידות ושקרים; ואחריתו בתל-אביב של שנות התשעים, על סף מיטת החולי והאבדון של בני הזוג, בסיומו של מסע-חיים רב תהפוכות. להלן קטע מתוכו
לכתבה המלאה
1994 ו"מתום ועד תום" (2003), אותה הגדירו כאוטוביוגרפיה סמויה של המחבר מימי הילדות והעלומים במושבה, דרך גיוסו לבריגדה במלחמת העולם השניה וכלה בימינו אנו. על "מתום ועד תום" כתבו השופטים: "זהו בעת ובעונה אחת ספר על נעורי האומה והירידה שלה, כמו גם רומן בשל נועז וגלוי לב על חיי נישואין, שאין דומה לו בספרותינו מאז 'חיי נישואין' של דוד פוגל". הפרס לברטוב, שעומד על 30 אלף שקל, ביקשו השופטים להדגיש, הוא ביטוי לתודה עמוקה ולהוקרה רבה שחבים הקוראים העבריים לאחד הסופרים הנפלאים הפועלים בארץ.

 

פרס עידוד פרסום היצירה בתחום ספרות הילדים והנוער יוענק במסגרת זו לציפי גון-גרוס על יצירתה "אף פעם לא מלכה". בנימוקים למתן הפרס, בסכום 12 אלף שקל, ציינו השופטים כי "מתוך הבנה פסיכולוגית דקת אבחנה, הזדהות עמוקה ויכולת מרשימה לבנות עולם ולטוות עלילה, מגוללת ציפי גון-גרוס, סופרת ופסיכולוגית, את סיפורה של ילדה דיסלקטית המתמודדת עם ליקויי הלמידה שלה... זהו מסמך אנושי וספרותי ראשון במעלה שיזכה ללא ספק להזדהותם של קהל קוראים נרחב".

 

פרס עידוד פרסום היצירה ליצירה ספרותית ע"ש שלמה טנאי, יוענק לצביקה שטרנפלד על יצירתו "מפזר הזכוכית". את כוחו השירי של שטרנפלד, הגדירו השופטים "חצוף, יוצא דופן ובעל גוון ארוטי מענג". כתיבתו לדבריהם קצבית, חמה ומלאת הומור.

"על פניה זוהי שירה קלילה, אך ברובד העמוק של שיריו יש נגיעות צובטות לב על מצב האדם בתוך מערכת יחסים מורכבת ועל הקיום האנושי בתוך עולם גלובלי, מורכב ופוליטי", הם כותבים.

 

בפרס ליצירה המוגשת בעילום שם בתחום השירה על שם נתן יונתן, זכתה טל ניצן על יצירתה "נקודת הרוך". בנימוקיהם כתבו השופטים: זוהי שירה בה המופשט והקונקרטי דרים בכפיפה ויוצרים מטאפורות במיטבן".

 

פרס ליצירה המוגשת בעילום שם בתחום הסיפורת יוענק לאביבה ברושי על יצירתה "רגע של חסד", שעניינה אנשים אפרוריים ונואשים שמחפשים רגע אחד של חסד. "זהו סיפור מרגש וקולח על ניכור, הידרדרות ואיבוד שליטה", כתבו השופטים, "הסיפור כתוב בצורה רהוטה, מפותלת ונבונה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים