החודש: לוב נשיאת מועצת הביטחון של האו"ם
לוב הצטרפה היום יחד עם וייטנאם, בורקינה פאסו, קוסטה ריקה וקרואטיה למועצת הביטחון של האו"ם. מאחר שהנשיאות התורנית של המועצה עוברת בסבב על פי סדר אלפביתי, זכתה המצטרפת החדשה להתמנות כנשיאה המועצה לחודש הקרוב
לוב נטלה היום (ג') על עצמה את הנשיאות התורנית של מועצת הביטחון של האו"ם - צעד שמסמן את שובה לקונצנזוס לאחר עשרות שנים שבהן נחשבה בעיני המערב למדינה סוררת.
המדינה הצפון-אפריקנית נבחרה באוקטובר כחברה זמנית במועצת הביטחון. יחד עימה נבחרו בורקינה פאסו, קוסטה ריקה, קרואטיה, ווייטנאם. חמש המדינות יחזיקו בתפקידן בשנתיים הקרובות. לוב נבחרה לאחר שארצות הברית - שבלמה כבר שני נסיונות קודמים של טריפולי להצטרף למועצה - החליטה שלא להסתייג. חברותן של מדינות אלה החלה היום.
בחירתה של לוב לנשיאה התורנית היתה שרירותית - ונבעה משיקולי אלפבית. כל חברה מחזיקה בנשיאות במשך חודש בלבד, והסבב מתבצע לפי סדר אלפביתי באנגלית. בדצמבר כיהנה איטליה כנשיאה התורנית, ולוב היא הבאה בתור ברשימה על פי סדר האלפבית.
מועצת הביטחון היא הגוף המשמעותי והחשוב ביותר באו"ם - ובכוחה לשגר משקיפים למשימות שיטור ברחבי העולם, ולהטיל סנקציות על מדינות. בניגוד לחמש החברות הקבועות במועצה - ארה"ב, רוסיה, בריטניה, צרפת וסין - החברות הזמניות אינן מחזיקות בזכות וטו. עם זאת, אם שבע חברות זמניות מתאגדות יחד, הן יכולות לסכל קבלת החלטה, גם אם המעצמות תומכות בה.
רק לאחרונה הצליחה טריפולי לשקם את דימויה בעיני המערב - שראה בה מדינה תומכת טרור בשל מעורבותם של מחבלים לובים בהפלת מטוס הנוסעים של חברת פאן-אם בשמי לוקרבי שבסקוטלנד ב-1988. בהתרסקות נספו 270 בני אדם.
בשל הפרשה, הטילה מועצת הביטחון של האו"ם סנקציות על לוב, ובעקבותיהן הסכים שליט לוב מועמר קדאפי להסגיר את החשודים במעורבות בפיגוע ונטל את האחריות על המעשה. גם החלטתו של קדאפי מ-2003 לבטל את תוכנית הנשק להשמדה המונית של ארצו סייעה לטריפולי לשקם את תדמיתה בעיני המערב.
לסיכום, ביולי שעבר הסכימה לוב לשחרר את חמש האחיות הבולגריות והרופא הפלסטיני שנעצרו במדינה ב-1999 והורשעו כי הדביקו במכוון ילדים לובים באיידס - חרף העובדה שמומחים מערביים טענו כי התנאים הסנטיריים הלקויים בבתי החולים
הם שגרמו להדבקה.
לוב כבר היתה פעם אחת בעבר חברה במועצת הביטחון, בין השנים 1976-1977. אתמול עזבו את מועצת הביטחון הרפובליקה של קונגו, גאנה, פרו, קטאר וסלובקיה. חברות זמניות שנותרו במועצה הן בלגיה, אינדונזיה, איטליה, פנמה ודרום אפריקה.