שתף קטע נבחר

חשש לשפעת העופות בגן ילדים בבנימינה

18 מתוך 25 עופות מתו בפינת חי בגן ילדים בבנימינה. הגן נסגר לימים הקרובים, ונציגי משרד הבריאות שוחחו עם הילדים והוריהם. משרד החקלאות לקח את הפגרים לבדיקה, כדי לברר האם העופות מתו מהזן הקטלני של השפעת

עקב תמותה חריגה של 18 מתוך 25 עופות בפינת חי הממוקמת בגן ילדים בבנימינה, התעורר הבוקר (יום ה') חשד להתפרצות שפעת העופות. גן הילדים - שנמצא ברחוב המסילה 25 במושבה - נסגר לימים הקרובים.

 

נציגי לשכת הבריאות המחוזית בחיפה הגיעו למקום ושוחחו עם הילדים וההורים. הפגרים נלקחו לבדיקת מעבדה אך זו טרם קבעה אם העופות מתו מהזן הקטלני של השפעת. גן הילדים נמצא ברחוב המסילה 25 במושבה. לפי שעה נראה כי הילדים לא באו במגע עם העופות, ולכן טיפול תרופתי יינתן בשלב זה לעובדי משרד החקלאות בלבד, שהשמידו את העופות בפינת החי והטילו סגר על תנועת בעלי חיים ברדיוס של עשרה קילומטרים מבנימינה. בנוסף, נבדקים כל המשקים באזור.

 

שפעת העופות היא מחלה שכיחה בקרב בעלי חיים, בעיקר ממחלקת העופות, העלולה לפגוע באדם. זהו שם משותף לכמה זנים של נגיף השפעת מטיפוס A, הפוגע בסוגים רבים של עופות וכן בכמה בעלי חיים אחרים.

 

בדומה למצב הרווח אצל בני אדם - המתגברים בקלות יחסית על זנים של נגיף השפעת הנפוצים בקרבם, משום שהמערכת החיסונית שלהם "מכירה" אותם ומטפלת בהם ביעילות - גם העופות הנושאים את זני הנגיף המיוחדים להם אינם נפגעים קשות מהמחלה, בדרך כלל, אם כי לעתים מתרחשות התפרצויות אלימות שלה במשקי עופות. ואולם הם מפיצים אותה למרחקים, משום שהיא מצויה לא רק בעופות משק, אלא גם בעופות נודדים רבים, בעיקר מבין עופות החוף והביצה.

 

העברה של שפעת עופות מעופות לבני אדם נדירה יחסית. ברחבי העולם תועדו 346 מקרים של הידבקות בני אדם בשפעת עופות בשנים האחרונות. עם זאת, המחלה קטלנית בבני אדם, ו-213 מהנדבקים (כשני-שליש) מתו מהמחלה. ב-2007 נדבקו 83 בני אדם ו-55 מהם מתו. רוב המקרים אירעו במצרים ובאינדונזיה.

 

המחלה התגלתה בישראל במארס 2006. רבבות עופות הושמדו בקיבוצים בדרום הארץ. בסוף אותו חודש, יומיים אחרי ששר החקלאות הודיע כי המחלה מוגרה בישראל, התגלו גם מקרים בקיבוץ מעלה-החמישה שליד ירושלים. דו"ח מבקר המדינה שפורסם במאי אשתקד קבע כי השירותים הווטרינריים בארץ לא היו ערים דיים לכך שמגיפת שפעת העופות עלולה לפרוץ גם בישראל.

 

בדיקת מבקר המדינה העלתה כי אף ששנתיים לפני פרוץ המגיפה ב-2006 קיבל משרד החקלאות התרעות בעניינה מרחבי העולם והחל להיערך לקראת הבאות, היערכות משרד החקלאות והשירותים הווטרינריים היתה לקויה. ככלל לא נערכו במשרד להתפרצות המגיפה במספר מוקדים, ובמקום להכשיר עתודה מקצועית לטיפול בהתפרצות רב-מוקדית, הסתפק המשרד בהכשרת עובדים לטיפול בהתפרצות במוקד אחד.

 

גם בשיטת ההמתה של העופות שחלו במחלה מצא המבקר ליקויים. עד מועד התפרצות המגיפה לא הסתיימה בדיקת כל הסוגיות בנושא המתה וכילוי של העופות. השיטה שבאמצעותה הומתו העופות - הצמאת העופות במשך 24 שעות לפחות והרעלתם ברעל זרחני - לא הייתה יעילה. חלק מהעופות שהורעלו לא מתו, והיה צורך להמיתם אחד אחד באמצעים אחרים.

 

עוד מצא המבקר כי לאחר המתת העופות מצא המבקר ליקויים גם בטיפול בלולים. לאחר פינוי הפגרים היה צורך לנקות את הלולים ולחטאם, כדי למנוע את התפשטות המגיפה ולהכין את הלול לאכלוס מחדש. כשפרצה המגיפה במרס 2006 לא נעשו הפינוי, הניקוי והחיטוי של הלולים במהירות הנדרשת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
משמידים עופות. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים