הושלמה מכירת תנובה; השליטה עברה לידי איפקס
התמורה לפי שווי חברה של 1.025 מיליארד דולר הועברה היום לחשבונותיהם של 620 קיבוצים ומושבים. הרוכשים, קרן איפקס ומבטח שמיר, צפויים להנפיקה בבורסה בת"א וייתכן בבורסות נוספות וכן לפרוץ לשווקים בינלאומיים מעבר לרומניה. כמו כן תיתכן מכירה של חברות בנות שאינן שייכות לעסקי הליבה של החברה
עכשיו זה רשמי, השליטה בתנובה עברה היום (ב') לידי קרן איפקס (55%) וחברת מבטח שמיר (20%). התמורה לפי שווי חברה של 1.025 מיליארד דולר, הופקדה לחשבונותיהם של 620 קיבוצים ומושבים ב-2,400 חשבונות בנק שונים. בשעה 7 בערב יערך טקס חתימה לציון העברת השליטה במתכונת מצומצמת בהשתתפות נציגי הצדדים.
ביתרת מניות תנובה ימשיכו להחזיק קיבוצים ומושבים שהחליטו לא לממש את אחזקותיהם כרגע והם מחזיקים באופציה למכור אותן בתוך 3 שנים למבטח שמיר לפי שווי העסקה הנוכחי. בעלי מניות אלה (21.9%) יעבירו את חלקם לתאגידים הכלכליים האזוריים של הקיבוצים. יתרת המניות לא תמכר ותשאר בידי בעליהם.
הנתח מתנובה שנותר בידי תאגידי הקיבוצים, יאפשר להם להמשיך ולהיות גורם בעל השפעה בתנובה ולהבטיח את האינטרסים של יצרני החלב.
גם המדינה מרוויחה מעסקת תנובה לאחר שהחשב הכללי החדש, שוקי אורן, בניגוד לעמדת קודמו, ירון זליכה, החליט לממש את חלקה של המדינה בחברה. המדינה החזיקה ב-6.5% אותם קיבלה בתמורה להסדר הקיבוצים. בתמורה למכירת חלקה תקבל המדינה 67 מיליון דולר.
מהתשלום לבעלי המניות ינוכה בונוס של 3% - 31.7 מיליון דולר שיועבר ל-4,500 עובדי תנובה החתומים על ההסכם הקיבוצי.
סכום נוסף של 5.125 מיליון דולר (0.5% מהעסקה) יועבר לידי 400 העובדים החתומים על חוזים אישיים.
התמורה ממכירת מניות תנובה צפויה לממן הסדר נושים לרבים מהקיבוצים, למחיקת חובות מול הסוכנות היהודית למחקית חובות פרטיים למימון פנסיה לחברי הקיבוצים והמושבים ולשדרוג תנאי המחייה בקיבוצים (ראה מסגרת).
מנכ"ל אייפקס ישראל זהבית כהן יוסף אמרה היום: "תנובה היא אחת החברות החזקות והמוערכות ביותר במשק, אשר תוצרתה מגיעה יום-יום לביתם של כמעט כל תושבי ישראל. החזון והמעוף של הנהלת החברה, בראשות אריק רייכמן, הניחו תשתית איתנה גם להתפתחותה בעתיד.
"תנובה תמשיך לפתח את הנכסים האסטרטגיים שלה: ההון האנושי בחברה, השותפות רבת-השנים עם ההתיישבות העובדת, והצרכנים שכלפיהם יש לתנובה מחויבות עמוקה מזה עשרות שנים. כל אלה יאפשרו לתנובה להמשיך לשגשג גם בעתיד. אנו משוכנעים כי הידע והקשרים הגלובליים של קבוצת המשקיעים יאפשרו לתנובה לשמור על מעמדה המוביל בשוק הישראלי ולהתפתח במשק העולמי".
מנכ"ל תנובה היוצא אריק רייכמן אמר: "זהו יום היסטורי עבור תנובה, ההתיישבות העובדת, ציבור החקלאים והרפתנים וגם עבורי באופן אישי. החתימה מסמנת סיומו של תהליך ארוך עליו עבדנו בארבע השנים האחרונות וראשיתו של פרק חדש בחיי החברה. אני מאמין כי יחד עם המשקיעים החדשים תמשיך תנובה את המהפכה שעברה בעשור האחרון, ותצמח בישראל ובשווקים בינלאומיים".
השלמת העסקה נדחתה פעם אחר פעם
בחודש נובמבר 2006 זכתה קרן איפקס במכרז לרכישת השליטה בתנובה. איפקס גברה בהליך התמחרות שביצעה תנובה על אפריקה ישראל של לב לבייב, קרן ההשקעות מרקסטון, היזם יגאל אהובי וקבוצת מבטח שמיר שביקשו אף הם לרכוש את השליטה.
מאיר שמיר סירב לוותר על אחיזה בתנובה ובעקבות קואליציה שהקים ביחד עם הרפתנים נגד המכירה לאיפקס, הוא הוכנס כשותף של 20% בעסקה. בחודש מרץ אשתקד אישרה ועידת תנובה ברוב מוחץ של 600 תומכים מול 10 מתנגדים את העסקה, אולם מועד השלמתה - חודש נובמבר 2007 נדחה פעם אחר פעם בשל עיכוב בשלל האישורים הרגולטורים שנדרשו להשלמתה - אישור החשב הכללי, אישור רשם האגודות השיתופיות, אישור רשות המסים ואישור בית המשפט.
בינתיים צנח שער הדולר, דבר שהביא את רוב בעלי המניות שלא קנו לעצמם הבטחה דולרית לאבד "על הנייר" למעלה מ-330 מיליון שקל כתוצאה מירידית שער הדולר (9.8%) מאז אושרה המכירה בועידת תנובה בתחילת חודש מרץ השנה.
תנובה לבורסה בתוך שנתיים-שלוש
תנובה תונפק בסופו של דבר בבורסה של תל אביב ואולי גם בבורסה זרה נוספת. אולם מועד ההנפקה לא ידוע וככל הנראה תבקש איפקס לחכות שנתיים-שלוש בטרם ביצוע האקזיט ובינתיים תנסה להגדיל את רווחיה. נתח האחזקות שנותר בידי תאגידי הקיבוצים, עשויה להוות עבורם קרש קפיצה לרכישת השליטה בתנובה, עם הנפקת החברה.
בשלב הראשון, מרחף סימן שאלה משמעותי על חברות בנות של תנובה שאינן משתייכות לעסקי הליבה בתחום מוצרי החלב והגבינה ושחלקן עשויות להימכר בחודשים הקרובים. תנובה מחזיקה גם ברדיו קול רגע ובמשחטת הבקר - קבוצת א.ת.
מימוש נוסף אפשרי מבין עסקיה של תנובה הוא מפעל הבקר "אדום אדום" הפועל בעמק בית שאן. המפעל שהוקם בשנת 2004 בהשקעה של 120 מיליון שקל סבל בעבר מהפסדים, אולם לקראת סוף 2007 הגיע לאיזון בשל צעדי התייעלות ושינויים במפעל, שנעשו על חשבון פיטורי חלק מהעובדים.
אחד מהשינויים הנוספים הצפויים בתנובה הוא היציאה לשווקים הבינלאומיים מעבר לרומניה. היציאה לחו"ל היתה גם אחד הגורמים שהביאו לבחירה באיפקס כרוכשת השליטה למרות שבזמנו לא הציגה את הצעת המחיר הגבוהה ביותר.
אריק רייכמן פורש
במקביל, צפוי סבב מינויים בחברה, מוביל מכירת השליטה - המנכ"ל אריק רייכמן יפרוש מתפקידו בתקופה הקרובה, במקומו ימונה מנכ"ל תשלובת החלב, ליעד כהן.
לסמנכ"ל תנובה, עברי גורן, הוצע להישאר בחברה בתפקיד בכיר, הצעה שככל הנראה יענה לה. המינוי הבכיר הצפוי בקרוב הוא לתפקיד היו"ר, כאשר כחלק מבורסת השמות הועלה גם שמו של מאיר שמיר וגם שמו של מנכ"ל פרטנר לשעבר עמיקם כהן.