שתף קטע נבחר

המשרפה מושבתת, וישראל 'מתפוצצת' מרעלים

ברמת חובב נמצא האתר היחיד בארץ אליו מותר על פי חוק לפנות פסולת רעילה ממפעלי תעשיה. באתר נמצאת גם המשרפה היחידה בארץ המסוגלת לטפל בפסולת אורגנית. אלא שמזה כחודש מושבתת המשרפה, וכמויות גדולות של חומרים מסוכנים מצטברות ברמת חובב, באתרי מעבר של חברות פינוי ובחצרות המפעלים ברחבי הארץ. בעלי המשרפה: נחזור לפעול בעוד כמה ימים; המשרד להגנת הסביבה: לא ידוע לנו על בעיה במפעלים

אתר הפסולת הרעילה ברמת חובב הוא האתר היחיד בארץ שאליו מותר על-פי חוק לפנות פסולת מסוכנת. כבר 20 שנה מעבירים לאתר זה את הפסולת הרעילה ביותר במדינת ישראל, ושם מטמינים, שורפים, מנטרלים או מטפלים בפסולת - הכל בהתאם להרכב החומרים שנשלחים לטיפול. גם החברה המפעילה את האתר וגם החברה האחראית על פעילות המשרפה במקום מתפקדות כיום כמונופולים בתחומם. אבל מה יכולה לעשות מדינה שלמה עם הפסולת הרעילה שלה, כאשר המונופול אינו מתפקד?

 

מבדיקת ynet עולה כי בשבועות האחרונים הושבתה פעילות המשרפה באתר הפסולת הרעילה בשל תקלה. כתוצאה מכך, מפעלים רבים ברחבי הארץ אינם יכולים לפנות את החומרים המסוכנים שברשותם, ונאלצים לצבור אותם במחסניהם.

 

במקרים מסויימים מפנות חברות פינוי הפסולת הרעילה את החומרים מהמפעלים לתחנות מעבר שלהן, ואז מצטברים החומרים במחסני חברות הפינוי, שלעיתים ממוקמים לא הרחק מאזורי מגורים. החברות היו רוצות להעביר את כל החומרים שברשותן לרמת חובב אולם זה אינו אפשרי שכן גם שם הגיעו המחסנים לסף הקיבולת והם מלאים עד להתפקע. החומרים המסוכנים והדליקים ממתינים כעת באתר ברמת חובב במצבורים גדולים עד לחידוש עבודת המשרפה.


חומרים אורגניים המיועדים לשריפה, באתר האחסון במשרפה ברמת חובב   

  

הפסולת המדוברת היא משני סוגים עיקריים: פסולת אנאורגנית ופסולת אורגנית, כאשר זו האחרונה נחשבת לרעילה ולדליקה ביותר. בשל הרכב החומרים המוגדרים כפסולת אורגנית, הפיתרון לטיפול בהם הוא שריפה במתקן מיוחד. את הפסולת האנאורגנית לעומת זאת, מייעדים להטמנה בתנאים מיוחדים שמונעים זיהום של הקרקע ומי התהום. חומרים אחרים שמתקבלים באתר פינוי הפסולת הרעילה, ואינם מתאימים להטמנה או שריפה, מטופלים בתהליך של ניטרול או טיפול ביולוגי.

 

"אנחנו מתפוצצים"

"ישנן בעיה רצינית בקליטת החומר", אומר עופר טביב, מנכ"ל חברת "טביב", האחראית לפינוי החומרים המסוכנים מכ-80 אחוז מלקוחות המשרפה. "החל מחודש נובמבר הפסיקו לקבל מאיתנו חומרים, וזה יצר לא מעט בעיות", הוא אומר. וכך, במחסניה של "טביב" במרכז הארץ, מצויים כיום בין 70-80 טונות של חומרים מסוכנים המיועדים לשריפה - ואין שום אפשרות להעבירם לטיפול במשרפה.

 

גם אלכס מנגולד, מחברת "עלה שירותי אקולוגיה", מתאר מצב דומה. "המצב הזה נמשך כבר כחודשיים ואני תקוע עם כ-60 טונות של חומרים מסוכנים", הוא אומר. בין החומרים המאוחסנים במחסני החברה ישנם בוצות אורגניות, נוזלים ומוצקים אורגניים וחומרים מסוכנים נוספים. "אנחנו מתפוצצים. המחסן שלי תפוס ואינני יכול לתת שירות ללקוחות" אומר מנגולד. "אני חושש ממפגע אקולוגי כי בדרך-כלל אני מחזיק כ-10 טונות חומרים בלבד".

 

מנגולד מספר כי בשיחתו האחרונה עם המשרד להגנת הסביבה התבקש להפסיק לקלוט חומרים ממפעלים. "אמרו לי שאין ברירה ושכל מפעל יתחיל לקלוט חומרים אצלו בחצר. אבל אני חושש שזהו מצב מסוכן".

 

שיחה עם אחד המפעלים הללו - מפעל תרופות גדול ומוכר - מעידה על המצב הקשה. גורם במפעל אישר בשיחה עם ynet כי במחסני המפעל מצויים בימים אלה בין 30-40 טונות של חומרים כימיים, שאותם הם נאלצו לאגור בשל השבתת המשרפה. "גם אנחנו תקועים עם הרבה חומרים, כמו מפעלים רבים אחרים", אישר הגורם.

 

מספר גורמים נוספים המכירים את הנושא מדווחים כי בחודש האחרון התגברה הבעיה, בשל העיצומים בהם פתחו עובדי המשרד להגנת הסביבה - שבינתיים שבו לעבודה. במסגרת העיצומים הפסיקו העובדים למשך כחודש להעניק היתרים שונים הקשורים לשינוע וטיפול בחומרים מסוכנים. היתרים מיוחדים אלה היו נחוצים, בין השאר, על-מנת לייצא פסולת המיועדת לשריפה לאתרים או משרפות בחו"ל. הפסקת מתן ההיתרים מנע את ייצוא הפסולת - צעד שרק הגביר את הכמות שמצטברת במחסני חברות הפינוי.

 

החשש הוא שכמות כה גדולה עלולה להוביל לתאונות - פיצוץ או דליפה של חומרים רעילים ודליקים בקרבת אזורי מגורים, וסכנה לבריאותם של רבבות אנשים. לחילופין, הכמויות הגדולות מגבירות את האפשרות שהחומרים ידלפו ויזהמו את הקרקע ומי התהום - למרות שהחברות נוקטות במיטב האמצעים כדי למנוע מצבים שכאלה.

 

"החברה לשירותי איכות הסביבה", המפעילה את אתר הפסולת הרעילה ברמת חובב מסרה בתגובה כי בשל התקלה במשרפה, הם הנחו את המפעלים השונים להערך לאחסון של הפסולת שלהם בתחומי המפעלים, בהתאם לתנאי רישיון העסק שלהם. המפעלים נדרשו שלא לפנות את הפסולת מתחומם עד להודעה חדשה.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי המשרפה לא פועלת מזה כחודש ימים בשל תקלות שונות. "על-פי מה שנמסר לנו, היא אמורה לחזור לפעילות ב-13 בינואר. עד לחזרת המשרפה לפעילות, אוגרת 'החברה לשרותי איכות סביבה' ברמת חובב את הפסולת, ופסולת שניתן לייצא - מייצאים. לא ידוע לנו על בעיה במפעלים, ואם אכן יש בעיה נקודתית המשרד להגנת הסביבה יפעל ליצוא של פסולות נוספות".

 

אילן בן סימון, מנהל חברת "אקוסול" המפעילה את המשרפה באתר מסר כי הפעילות במתקן הופסקה לצורך החלפת לבנים - פעילות תחזוקה אותה יש לבצע בכל משרפה מסוג זה, וכי המתקן יחדש את פעילותו בימים הקרובים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מושבתת לפחות חודש. המשרפה ברמת חובב
מומלצים