דו"ח: ב-2010 לא יהיה זיהום חריג ברמת חובב
על רקע המחלוקת הנוקבת סביב הקמת עיר הבה"דים ליד רמת חובב פירסם המשרד להגנת הסביבה ממצאים מדו"ח מומחים, שהעריכו שתוך שנתיים לא צפויות חריגות בזיהום האוויר באתר ההקמה בצומת הנגב וברמת חובב. משרד הביטחון מברך ומדגיש: לא נאכלס אם יהיה זיהום. "אדם, טבע ודין": למומחים היו חסרים נתונים וההערכות שלהם שגויות. לא ניתן להפחית את הזיהום באזור בצורה כה משמעותית תוך זמן כה קצר
מומחים מהולנד, שביצעו בעבור המשרד להגנת הסביבה ניתוח של איכות האוויר באזור רמת חובב, מעריכים בדו"ח שחיברו כי תוך שלוש שנים, עד סוף 2010, לא יהיו באזור חריגות מזיהום האוויר והמפעלים צפויים לעמוד בתנאים ובמכסות שנקבעו.
במשרד הביטחון אומרים כי הדבר מעיד על ההכרח של התחלת בניית עיר הבה"דים לאלתר, כמנוף לאלץ את המפעלים לעמוד בתקנים המחמירים, ושהנתונים מוכיחים שלא צפויה סכנה סביבתית לחיילים במקום. מנגד אומרים ארגוני הסביבה כי הדו"ח מציין מפורשות שכיום ישנן חריגות מדאיגות במקום, שהמידע עליו הוא מתבסס ואופן הניתוח אינם מהימנים ושספק אם ניתן יהיה להפחית את הזיהום בצורה כה ניכרת תוך שלוש שנים.
את הבדיקות ביצעו המומחים במקום החל ממחצית 2005 והם סוכמו בשני דו"חות ביניים, ששימשו בין היתר, את הממשלה בבואה לאשר את הקמת עיר הבהד"ים. ואולם המשרד להגנת הסביבה לא פירסם את הממצאים עד היום - מהלך שגרר ביקורת מצד חברי כנסת וארגוני סביבה. לקראת דיון שייערך היום (ג') בוועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת, ועל רקע המחלוקת סביב בניית עיר הבה"דים - פירסם המשרד נתונים מתוך הדו"ח בתקשורת.
ההערכה: תוך שלוש שנים - לא יהיו חריגות זיהום
המומחים, אנשי חברת DHV מהולנד, ביצעו בשלוש השנים האחרונות בדיקות בחמשת המפעלים הגדולים (מתוך 14) ברמת חובב ובאזור צומת הנגב, ובחנו את איכות האוויר בהשוואה לערכי יחוס בריאותיים. הם בדקו את המצב הקיים בזמן הבדיקה, ניסו להעריך מה יהיה המצב בשטח בסוף 2008, לאחר הקמה של מתקני טיפול בארובות בשני מפעלים, ומה יהיה המצב בשטח כאשר ייושמו צעדים מחמירים יותר.
בדו"ח הביניים שנמסר למשרד להגנת הסביבה ב-2007, נמצאו חריגות בצומת הנגב בשני חומרים - מתילן כלוריד ודימתיל סולפאט. ועם זאת, המומחים העריכו שבעתיד, לאחר שיינקטו צעדים להגבלת המפעלים, לא צפויות חריגות. בטיוטת הדו"ח הסופי, המבוססת על מידע שסופק מהמפעלים, השתנתה הערכת המומחים לגבי המצב בשטח, אולם המסקנה שלהם הייתה דומה: שתוך שלוש שנים לא צפויות כל חריגות בזיהום האוויר ברמת חובב ובצומת הנגב.
ועם זאת מודה המשרד להגנת הסביבה כי לא היה בידי המומחים מספיק מידע על פליטות המפעלים, ולפיכך לא ניתן היה לחשב במדויק את שיעורי איכות האוויר בעתיד. המשרד הודה כי חלק גדול מהניתוח של המומחים היה מבוסס על הערכות וניסיון מעשי מהעבר - ולא על נתונים מהשטח, וכי המסקנות שלהם התבססו על ההנחה שניתן יהיה לאלץ את המפעלים לעמוד בתקנים מחמירים ולהפחית בזיהום.
ממשרד הביטחון נמסר: "משרד הביטחון מברך על הקריטריונים המחמירים שנקבעו לאיכות האוויר בנגב עד 2010. יחד עם זאת נותרה למעלה משנה מהמועד בו צומת הנגב יעמוד בקריטריונים המחמירים ביותר, עד למועד האכלוס, וזאת בכדי לוודא שאין כל חשש בריאותי כזה או אחר. אנו חוזרים ומבהירים כי לא נאכלס את קריית ההדרכה עד שנדע מעל לכל ספק כי המקום בטוח".
"אדם, טבע ודין": הערכת המומחים שגויה
אלא שבעמותת "אדם, טבע ודין", מותחים ביקורת על הנתונים ושיטת החיזוי שננקטה. טענתם העיקרית היא שהדו"ח מתבסס על מודל חיזוי שגוי, שכן למומחים לא היה מידע אמין ומספק אודות שיעור פליטות החומרים בעת עריכת הדו"ח. בעמותה אמרו כי שהדו"ח לוקה בהערכת חסר של נתוני אמת בשיעור של עד פי 400, שמקעקעת את מהימנות הנתונים. עוד טוענים בעמותה כי בין הגרסאות השונות של הדו"ח ישנן מחלוקות - גם באשר לנתונים וגם בשיטת הדגימה - וכתוצאה מכך קיים גם הבדל בתוצאות חיזוי זיהום האוויר הצפוי בצומת הנגב.
טענה נוספת היא כי המומחים בדקו 10 עד 12 חומרים בלבד מתוך מאות החומרים הנפלטים מרמת חובב, ושאין בדו"ח בדיקות בנוגע לסיכונים הנובעים מאירועי חומרים מסוכנים כמו דליפה או פיצוץ.
כמו כן הם טוענים בעמותה כי על פי תוכנית הפעולה שמתווה הדו"ח, צריכים המפעלים להפחית את פליטות החומרים המזהמים שלהם ב-90 אחוז תוך שלוש שנים - יעד שאפתני שספק אם ניתן ליישמו, ושממילא אין למשרד להגנת הסביבה כל מושג באשר לטכנולוגיות שיש לדרוש מהמפעלים לרכוש כדי לעמוד ביעד, ושהוא אף אינו דורש כל דרישות בעניין זה כיום.