51%: לא יודעים מהו החודש העברי
האם ידעתם שהיום ראש-חודש (ואיזה?) כמה מכם קובעים פגישות וחוגגים יום-הולדת על-פי התאריך העברי ומי לא משתמש בו אף פעם? לוח השנה העברי - נכס תרבותי או שאולי עבר זמנו? סקר ynet-גשר
סקר ynet-גשר נערך על ידי מכון מותגים וכלל 500 מרואיינים המהווים מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת דוברת העברית בישראל.
בחלקו הראשון של הסקר נשאלו המשתתפים "מהו החודש העברי היום?". 51% מהם לא הצליחו להשיב נכון על השאלה - 44% הודו כי הם פשוט אינם יודעים ו-7% נקבו בשמות חודשים אחרים בשנה. לעומתם אמרו 49% כי מדובר בחודש טבת (החודש בו נערך הסקר).
פילוח להגדרות דתיות מלמד, כצפוי, כי בקרב שומרי המסורת קיימת מודעות גבוהה ללוח השנה העברי – 89% מהחרדים ו-80% מהדתיים ידעו את התשובה, אך רק 43% מהמסורתיים ו-35% מהחילונים.
מניתוח נוסף עולה כי בני 65 ומעלה מאכזבים עם 34% בלבד, כשמנגד בולטים לטובה הנשאלים בגילאי 25 – 34 ו-45 – 54 עם 59% ו-57% בהתאמה.
מי חוגג יום הולדת על-פי ה"עברי"?
בשאלה השנייה בדקו הסוקרים אילו אירועים נוהג הציבור לציין על פי הלוח העברי. בין האפשרויות שהוצגו לנשאלים חגי ישראל היו היחידים שזכו לרוב - 52% חוגגים אותם בתאריך העברי. את ימי הזיכרון לקרובים שנפטרו מציינים 49% בתאריך העברי, את יום ההולדת חוגגים כך 36% ואת יום הנישואין מציינים רק 21% על פי תאריך זה. בנוסף השיבו 28% כי הם אינם משתמשים כלל בלוח העברי, כשמנגד מקפידים 18% לקבוע על פיו את מועדי הפגישות והאירועים ואת שאר ענייני היום-יום.
ניתוח התוצאות מלמד כי הצעירים נוטים לעשות שימוש יום-יומי בלוח העברי, וככל שעולה גיל הנשאלים השימוש בו פוחת - מ-36% בגילאי 18 – 24 ל-10% בקרב בני 65 ומעלה.
מפילוח להגדרות דתיות עולה כי 45% מהחילונים לא משתמשים אף פעם בתאריך העברי. בקרב שומרי המסורת השימוש בו נפוץ יותר, אך רק 38% מהדתיים אמרו כי הם קובעים את ענייני היום-יום על פי לוח זה.
"דרוש: יחצ"ן ללוח"
מנכ"לית גשר מפעלים חינוכיים, שושי בקר, אמרה כי ללוח העברי דרושים יחסי ציבור טובים והסבירה על חשיבותו: "מדובר באחד המאפיינים התרבותיים הייחודיים ביהדות.
זהו היסוד המארגן של השנה, החודשים והשבועות בתרבות ובמסורת היהודית. הלוח העברי הינו נכס תרבותי שקישר מאז ומעולם בין העם היהודי בכל רחבי התפוצות, ועל פיו נקבעו ימי הזיכרון והחגים הלאומיים עם קום המדינה. לצערנו, היום אפילו החגים לא מתקשרים ללוח העברי, ואנחנו שומעים שאלות כמו 'מתי יוצא פסח השנה?'".
בקר סבורה כי למערכת החינוך ולתקשורת תפקיד חשוב בהשבת הכבוד ללוח זה: "בכל כיתה במגזר היהודי יש להבהיר באיזה חודש אנו נמצאים ומהם החגים הקרובים, ואתרי האינטרנט יכולים להוסיף בעמוד הבית את התאריך העברי ולצידו סמל גרפי המתאים לחודש או לתקופה. זהו מסר סמוי שיכול לעבור ולהתקבל כתוכן תרבותי חיוני בישראל".