4 חודשי מאסר לחייל שהתעלל בעציר פלסטיני
בית הדין הצבאי גזר ארבעה וחצי חודשי מאסר על לוחם חטיבת גבעתי שהורשע בהתעללות בעציר פלסטיני. השופטים קבעו כי הנאשם הכתים את שם צה"ל ומדינת ישראל. החייל המתעלל: "הלוואי שיכולתי להחזיר את הגלגל לאחור". הפרשה נחשפה ב-ynet
"הנאשם הפר באופן בוטה את חובותיו כאדם, כאזרח המדינה וכחייל", כך כתבו שופטי בית הדין הצבאי של פיקוד הדרום, לאחר שגזרו אתמול (ד') ארבעה וחצי חודשי מאסר על לוחם חטיבת גבעתי שהורשע בהתעללות בעציר פלסטיני בנובמבר האחרון. זהו גזר הדין ראשון מתוך שניים בפרשה שנחשפה לראשונה ב-ynet.
"בעוד אדם נתון למשמרתו כפות ומכוסה עיניים, נהג כלפיו הנאשם באופן מכוער והוביל אותו לפגיעה בעמוד ברזל ולפציעה בפניו. התנכלות לאדם חסר ישע מטילה קלון על האיש ומכתימה את שם צה"ל ומדינת ישראל", כתבו השופטים.
המקרה אירע לאחר שהפלסטיני בהא אבו-עמשה נעצר על ידי כוח מיחידת דובדבן בשכם. במסגרת חקירתו הראשונית על ידי שירות הביטחון הכללי נותרו מספר חיילי גדוד צבר של חטיבת גבעתי להשגיח עליו ועל חבריו. בשלב מסויים נחבל הפלסטיני ומאז שמרו החיילים על קשר שתיקה ולא חשפו מי מביניהם גרם לפציעתו. יותר מחודש חלף עד שהצליחו חוקרי מצ"ח לאתר את החיילים החשודים שפגעו בו.
כאמור, בתום מספר שבועות נעצרו שני חשודים והוגשו נגדם כתבי אישום בבית הדין הצבאי של פיקוד דרום. מהעדויות עולה כי הנאשם הוליך את הפלסטיני במהירות הולכת וגוברת, תוך שהוא לועג לו ביחד עם חיילים אחרים. הנאשם המשיך לעשות זאת עד שנתקע אבו עמשה עם ראשו בעמוד ברזל, וכתוצאה מכך נפגע במצחו ובשפתיו.
גם לאחר המעשה ניסה החייל להתחמק מאחריות ואמר לחבריו כי יספר שהפלסטיני ניסה להתחמק ו"נכנס בעמוד". מאוחר יותר, הוא ניסה לבקש מחבר אחר לספר גירסה מסויימת לחוקרים כדי שלא יידעו שהוא זה שביצע את המעשה.
"נזק תדמיתי לצה"ל ולמדינת ישראל"
תחילה הוגש נגד החייל כתב אישום המייחס לו עבירה חמורה של התעללות בנסיבות מחמירות, אולם לאחר שסנגורו עו"ד אילן כץ הגיע להסדר עם התביעה, שונה כתב האישום לעבירה של התעללות בלבד. התביעה דרשה עונש כבד וציינה כי מדובר באירוע אלים בעל מאפייני חומרה מיוחדים.
לדברי התובע, האלימות בוצעה כלפי אדם חסר ישע. "מעשי הנאשם מטילים עליו קלון, על יחידתו, על הצבא כולו ועל המדינה. המעשים פוגעים אף בחזית הלחימה התודעתית, שבה מתמודדים צה"ל והמדינה". מנגד, טען הסנגור כי מדובר באירוע קצר ולא מתוכנן, וכי הנאשם הוא חייל שנאבק להעלות את הפרופיל הרפואי שלו כדי להתגייס לשירות קרבי ואף זכה לשבחים ממפקדיו.
החייל עצמו הביע בפני הרכב השופטים ברשות נשיא בית הדין, אלוף-משנה ניר אבירם, את צערו על המעשה וציין כי הלוואי ויכול היה "להחזיר את הגלגל אחורנית". עם זאת, השופטים לא חסכו ממנו ביקורת וקבעו כי העבירה שבה הורשע מהווה כשלון חמור.
"זוהי התעללות מכוערת לשמה, אלימות אשר לוותה בדברי לעג כלפי האדם הנתון למשמורת... אל להם, לנאשם ולחיילים אחרים, להתעמר ולהתעלל בכאלה שניתנים בידם למשמורת. למעשיו נלווים, מעבר לפגיעה במתלונן, גם פגיעה במוסר הלחימה של חיילי צה"ל בשטחי יהודה ושומרון ונזק תדמיתי לצה"ל ולמדינת ישראל".
השופטים ציינו כי בגזר הדין התחשבו בנסיבותיו האישיות של החייל וגם בחרטה שהביע. לכן, קבעו השופטים כי החייל ירצה ארבעה וחצי חודשי מאסר בפועל, וכן תקופת מאסר דומה על תנאי. עוד קבעו כי בשל הכשלון והקלון שנלווה למעשיו יורד מדרגת רב-טוראי לדרגת טוראי.