שתף קטע נבחר

 
צילום: ויז'ואל/פוטוס, איי פי

"הנה בא הנשיא שידיו מגואלות בדם"

"אין לו ניסיון פרט לפירוק מדינות והריגת מיליוני חפים מפשע", נכתב במאמר המערכת של עיתון ערבי נפוץ, והתנועה האיסלאמית בארץ פרסמה הודעה מיוחדת: "חזור למקום שממנו באת". כך נראית קבלת פנים צוננת, בלשון המעטה

חיוכים לבביים, שטיחים אדומים ושידורים חיים מרתוניים קיבלו את פני הנשיא בוש בישראל. בעולם הערבי התמונה שונה לחלוטין - וקשה לזכור מתי לווה ביקור של אישיות בכירה במזרח התיכון בתגובות חריפות ועוינות כל-כך.

 

זה מתחיל כבר כאן בארץ: תחת הכותרת "בוש - חזור למקום ממנו באת!", נכתב בהודעה של תנועה האיסלאמית, בל"ד ותנועת בני הכפר: "לארצנו הגיע הנשיא האמריקני כשידיו מגואלות בדמם של העיראקים, האפגאנים והעמים המדוכאים. ביקור זה אינו מקודם בברכה, משום שמדיניותו של בוש וממשלו לא השתנתה, וההיגיון שלה הוא עימות ומלחמות ולא הסדרי שלום צודקים וכוללים". במיוחד קובלים הכותבים על "מחויבותו לביטחון ישראל כמדינה יהודית".

 

בעזה התגובות היו חריפות יותר: "הביקור נועד לתת אור ירוק לראש ממשלת הכיבוש להמשיך במסע ההתנחלות והתוקפנות נגד עמנו", הכריז דובר חמאס, מושיר אל-מסרי. אנשיו ארגנו הפגנות המוניות, בהן הועלו באש דגלי ארצות-הברית, והונפו כרזות המציגות את בוש כרוצח צמא דם. בעיתון "פלסטין" הובאה שורת מאמרים וניתוחים, המסבירים למה וושינגטון לעולם לא תספק את הסחורה.  


אבו-מאזן משקה "מדינה פלסטינית" ב"מתנה של בוש". מתוך "אל-חיאת"

 

אבל לא רק בחמאס הציגו מאמרים נגד הנשיא. "בוש לא הגיע לאזור כדי לעשות שלום ולפתור את הסוגיה הפלסטינית, אלא כדי להשלים את ההכנות לפתיחת מלחמה נוספת", פסק עורך "אל-קודס אל-ערבי", שרואה אור בלונדון. "האיש אינו יודע דבר פרט להצתת מלחמות, ואין לו ניסיון פרט לפירוק מדינות והריגת מיליוני חפים מפשע, כפי שעשה בעיראק ובאפגניסטן ואולי בקרוב באיראן", הוסיף. לחידוד המסר צורפה לדברים קריקטורה, בה נראה בוש עם הכיתוב "ברוך הבא - אהלן וסהלן", במשחק מילים קל: הרגת אנשים (מילולית: אהלן) ורמסת בקלות (סהלן).  


"הרגת אנשים (אהלן) ורמסת בקלות (סהלן)". מתוך "אל-קודס אל-ערבי"

 

בסוריה הצהיר המופתי, ד"ר בדר א-דין חסון: "את מה שעשה בוש באמריקה לא ניתן יהיה לתקן גם בעוד מאה שנה, וכך גם את שביצע בשטחים הפלסטינים, באפגניסטן, בעיראק ובגואנטנמו". הוא הזהיר: "הם רוצים לשוב לערש הציביליזציה ולפגוע בתרבותנו. כאשר הם נכנסו לעיראק, הם גנבו את המוזיאון. אולי הם רוצים ללמוד מחדש את ההיסטוריה כדי לזייפה". גם שר ההסברה הסורי, מוחסן בילאל, לא חסך את שבט לשונו מ"מסע יחסי הציבור" של בוש. הוא הסביר כי ארצות-הברית עוינת את עמי האזור ומסייעת לישראל בכסף ובנשק, המכוון נגד האומה הערבית. על עיתוי הביקור - בשנה ה-60 לעצמאות ישראל - אמר בילאל כי הוא מעלה תהיות כבדות-משקל, על מידת ההבנה והבקיאות של הממשל במורכבות הסכסוך ובהתאמה - על התאמתו לשמש מתווך הוגן.

 

גם במצרים, מתברר, לא כולם מתלהבים מהאורח. כתב "א-שרק אל-אווסט" הלונדוני דיווח על ויכוחים סוערים באגודת העיתונאים בקהיר, סביב דרישתו של אחד החברים, מוחמד אל-קדוס מה"אחים המוסלמים", להפגין ללא היתר מוקדם על מדרגות האגודה. "ההפגנה מבטאת בעיה לאומית שאיש לא חולק עליה", נימק את היוזמה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צופים ברמאללה
צילום: איי אף פי
מומלצים