תקווה שעירה: למור איי-איי נדיר נולד בבריטניה
הצלחה כפולה לפרויקט הרבייה של למורי האיי-איי בגן החיות בבריסטול, לאחר שנולד תוך שנתיים גור קיפוף נדיר ביותר הנמצא בסכנת הכחדה קריטית. פחות מ-1,000 פרטים מהמין כולו נותרו בכל העולם. "הוא קטן ושברירי" אומרת המטפלת ל-ynet. "למרות שיש כאלה שחושבים שהוא מכוער או מפחיד, אין ספק שהוא מיוחד במינו"
ארבעת המטפלים בגור קיפוף למור ממין איי-איי (aye-aye) בגן החיות בבריסטול, לא ישנים היטב בשבועות האחרונים, אך לא מפסיקים לחייך מאז שהקיפוף הקטן נולד והם מטפלים בו באהבה רבה מסביב לשעון.
ראז, אחד ממיני הקיפופים הנדירים ביותר בעולם (Daubentonia madagascariensis), נולד לפני כחודשיים והשבוע נחשף לראשונה לציבור המבקרים בגן החיות ולאמצעי התקשורת ברחבי העולם. "הוא קטן ושברירי", מספרת בראיון מיוחד ל-ynet קרוליין בראון, המפקחת הראשית בגן החיות והאחראית לטיפול ביונקים קטנים. "הוא שוקל כ-300 גרם ועדיין זקוק לטיפול צמוד מצוות המטפלים".
הקיפוף הינו בן לזאנווי, בת ה-11 ונוח, בן ה-15 החיים בגן החיות מזה מספר שנים. מדוע נבחר דווקא השם ראז ללמור הקטן? "זהו שם מָלָגָשִׁי טיפוסי, מאחר ומקורו של הלמור במדגסקר באפריקה ושם גם חיה מרבית מהאוכלוסיה של המין הנדיר", אומרת בראון. "כמעט בלתי אפשרי לבטא את השם המלא שלו - ראזאפיינדארניראטסימאנירי - כך שהיינו חייבים למצוא שם קצר וקליט". לדבריה, משמעות השם ראז היא היא 'בן של נסיך' או 'בן אצילים שאינו מקנא באף אדם".
דורש הנקה כל שעתיים. ראז (צילום: Bristol Zoo Gardens)
מה הם האתגרים הגדולים ברבייה והאכלה ידנית של גור הלמור? "צריך להאכיל אותם מדי שעתיים, גם ביום וגם בלילה", מספרת בראון. "אנחנו קבוצה מנוסה של מטפלים שחולקים את המטלות בינינו. חשוב להעניק לו פורמלות חלב מיוחדות, להאכילו בכמויות ובזמנים מדוייקים. הוא זוכה לטיפול וטרינרי קפדני. למרות שזה מעייף ושוחק לטפל בו, אנחנו מודעים לחשיבות הגדולה בהצלת המין הנדיר מהכחדה".
משקלו של למור איי-איי בוגר מגיע ל-2.5 קילוגרם בקירוב.
אחת הסכנות הגדולת המאיימות על הלמורים במדגסקר הוא אובדן שטחי מחייה בעקבות כריתת עצים מאסיבית לטובת תעשיית העצים, התרחבות שטחים חקלאיים על חשבון היערות, דבר שהביא לפיזור ופגיעה קשה באוכלוסיית הלמורים באי.
"על פי הערכות נותרו כיום כ-1,000 למורי איי-איי בעולם ואם בעבר, התושבים המקומיים ראו בו כחיה בעלת יכולות על טבעיות, דבר שהיקנה לו הגנה מסויימת", היא מגלה. "אך בשנים האחרונות התמונה השתנתה לגמרי. מעמדו של האיי-איי התערער והוא נחשב לקיפוף המביא עימו בשורות של רוע ומוות, כך שאין פלא שהתושבים באי החלו לצוד אותו בכמויות גדולות". היא מציינת.
תוכנית השימור בגן החיות בבריסטול ובגני חיות ברחבי העולם, נועדה להציל את המין הנדיר מהכחדה מוחלטת. עד לפני שנה חיו בגן החיות בבריסטול שלושה למורי איי-איי - הוריו של ראז ונקבת למור בשם "קינטאנה". האחרונה נולדה בשנה שעברה בגן והיתה לקיפוף האיי-איי הראשון שנולד אי פעם בבריטניה. לפני מספר חודשים עברה "קינטאנה" לגרעין רבייה בגן חיות בפרנקפורט, גרמניה.
על פי התוכניות, ראז מתוכנן להישאר בגן החיות ובעתיד הקרוב מקווים מטפליו להעבירו למגורים משותפים יחד עם שני הוריו. "יום יבוא ואנו נצטרך להעביר אותו לגן חיות אחר עם נקבה, אך יש לנו עוד מספר שנים עד שזה יקרה". מסכמת בראון. "בינתיים, הוא צמוד אלינו, כמו תינוק קטן. למרות שיש כאלה שחושבים שהוא מכוער או מפחיד, אין ספק שהוא מיוחד במינו".